Подтепето

ГРАДЪТ

29 Юни, 2018

Започва продажбата на едночасови билети за цялата градска мрежа в Пловдив

Вижте подробно упътване как може да се купи такъв билет от автомат (ГАЛЕРИЯ)

В процес на активиране са 21 автомата /TVM/ на автобусните спирки в Пловдив, от които следващата седмица жителите и гостите на града ще могат да закупуват едночасови билети с прекачване за масовия вътрешноградски транспорт. Това съобщи директорът на ОП „Организация и контрол на транспорта“ инж. Борислав Кръстев.

Цената от 1,50 лева се заплаща с точна сума в монети от 1 лв., 50, 20 и 10 стотинки. Върху билета е отпечатан часът на закупуването и крайният час на валидност. През това време пътниците могат да ползват всички автобусни линии. Тъй като за улеснение на гражданите в момента е активирана само тази функция на вендинг машините, процедурата е бърза и лесна – трябва само да се следват инструкциите върху екрана на автомата с няколко последователни докосвания.

Върху началната електронна страница „Добре дошли“ се избира „Еднократен билет с прекачване“. Следва автоматично зареждане на втората страница  – „Начин на плащане“, при което купувачът трябва да докосне „В брой“, а щом се появи надписът „Моля, платете сумата“ – да пусне монетите. Тогава върху монитора се изписва „Издаване на билет. Моля, изчакайте“ и след секунди билетът е отпечатан.

Еднократният хартиен билет с прекачване в рамките на 1 час ще бъде проверяван от кондукторите в автобусите визуално по атрибутите, които съдържа. Тъй като има баркод, неговата редовност може да се удостовери и от инспекторските устройства на контрольорите от ОП „Организация и контрол на транспорта“. Важно за пътниците е да се качат в избрания автобус преди да изтече крайният срок на едночасовия им превозен документ. Ако например закупеният билет важи от 09:30 ч. до 10:30 ч., а хванат рейса в 10:25 ч., гражданите спокойно могат да пътуват до желаната спирка, но при условие, че веднага – още преди 10:30 ч. – покажат своя билет на кондуктора, шофьора или контрольора.           

Пускането на автоматите в работен режим е поредната крачка към подобряване на транспортната услуга в града, коментира инж. Борислав Кръстев. По думите му веднага след като всички нови автобуси бъдат оборудвани и включени в системата за електронно таксуване ще се активират и другите функции на машините – зареждане на електронни карти, продажба на еднодневни хартиени и електронни билети, заплащане с банкноти и банкови карти. За улеснение на хората със зрителни увреждания върху TVM-ите са поставени брайлови етикети.   

Първите 21 автомата, от които могат да се купуват билетите, са на спирка „Байкал“ – срещу ПУ „Паисий Хилендарски“, до „Тримонциум“ и отсреща, срещуположните спирки от двете страни на Тунела, както и на площад „Съединение“, Централна гара и Сточна гара, търговски център „Форум“ и блок 1  в „Тракия“, ДКЦ-2, „Чайка фарма“, хотел „Марица“, кметството на район „Южен“, автогара „Север“ и бул. „Цариградско шосе“ /до ул. „Ландос“/. Поетапно предстои да бъдат активирани и останалите 20 от общо 41 автомата, монтирани на автобусни спирки в Пловдив.

  • 29 Юни, 2018 | realist
    V normalnite darzhavi validnostta zapochva da se otchita edva ot momenta - chas, kogato biletat se perforira. Kupuvam si bilet, no ako avtobusat zakasnee naprimer s 30 minuti - znachi gubja i nadplashtam!
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

10 Юли, 2018

Как да си купиш два различна билета за модернизирания градски транспорт в Пловдив ?

Трудно – това е отговорът на този въпрос и той поражда куп други питанки

Това е личното преживяване на един модерен млад татко, който борави с всякакви електронни джаги, радва се на работещите нововъведения и търси най-полезния вариант от възможните опции. Преди 3-4 дни Йордан Иванов, като всяка сутрин, тръгва със сина си към детската градина и решава да се възползва от широкорекламираната нова услуга „комбиниран билет“.  Вижте целия му разказ:    

„Вече съм абсолютно убеден, че общината по-лесно си е купила неработещи табла и машини за електронно таксуване за 16 млн. лв., отколкото аз два билета за два и петдесет.

Днес водя моя наследник на градина от Кършияка в Кичука(по пловдивски) с градски транспорт. Харесва ми идеята да се пътува ...

» повече