За опасни вещества по време на събарянето на галерията на Гладстон предупредиха изпълнителите

Градът

Азбест е използван в строежа на галерията преди години, специална фирма ще извърши извозването и депонирането им по изисквания на РЗИ

Новият дом на художниците трябва да е готов през април 2019

Галерията на Дружеството на Пловдивските художници на ул.“Гладстон“ № 32 вече е оградена и има всички необходими документи за започване на събарянето на сградата, след като бъде окончателно изпразнена. Това обяви на редовен брифинг днес кметът на Община Пловдив Иван Тотев и представи ръководителят на проекта инж. Игнат Пиндиков от фирмата изпълнител „Главболгарстрой-Пловдив” АД .  

По думите на Пиндиков, до един месец сегашната сграда ще бъде съборена, а теренът подготвен за новия строеж. Той обясни, че новата галерия ще е с монолитна стоманобетонна конструкция и естествено покривно осветление отгоре.    

Новата галерия също ще е с естествено покривно осветление, за сега обаче още няма готов проект

Ето така е поставена оградата на места, че да не може да припарват пешеходци, но от друга страна нямат работа там заради азбеста

Събарянето ще върви под строг контрол, заради използването на азбест в стария строеж. За целта има специално съгласуван план с РЗИ и сключен договор с фирма, която се занимава с опасни отпадъци, съобщи инж. Р. Бояджиев от строителния надзор.  

Припомняме, че средствата за реализиране на проекта са в размер на близо 3,5 милиона лева без ДДС. 

От Общината са осигурили помещение в Дома на културата, където са преместени картините и други експонати, както и архива на художниците. След приключването на обекта, според подписания меморандум с ДПХ, художниците пак ще стопанисват новата галерия, припомни кметът. 

Тотев е категоричен, че в края на април 2019-а година Градът на художниците ще има своята европейска галерия, с която ще се гордее. 

Споделете ни във:

2 коментара

  1. Излиза, че Обществени Сгради в Града се ДИГАТ без Проект, безименно, безавторски, БЕЗ АРХИТЕКТ, а с коментатор = „Той обясни, че новата галерия ще е с монолитна стоманобетонна конструкция и естествено покривно осветление отгоре.“
    „Новата галерия също ще е с естествено покривно осветление, за сега обаче още няма готов проект“

  2. Вас ви зида и шпаклова „Главоболстрой“. Вашите добри пари в нашите майсторски ръце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.