Подтепето

ГРАДЪТ

14 Мар, 2018

УС на Фондация „Пловдив 2019“ обсъди казуса с НОЩ-та

Кметът: Това събитие е важно за Пловдив

Затова ще преглътне егото си и ще покани г-жа Веселина Сариева на кафе, очаква тя да му направи кекс

Кметът на Пловдив Иван Тотев декларира, че е готов да направи усилие в името на реализирането на Нощта на музеите и галериите, защото това събитие е важно за града.Така че аз ще преглътна егото си. В смисъл, ще я поканя на кафе и ще ѝ кажа, ако иска тя да забърка един кекс. Но ако искаме това събитие да стане, ние трябва да го направим двамата! Няма спор в тая работа.“  Поканата за кафе с кекс дойде днес в сградата на Местния парламент и отново бе отправена чрез медиите.

Недоразумението между казаното от кмета на брифинг в понеделник и Веселина Сариева се получило, защото тя заявила, че не иска да прави нищо, докато управлява Тотев. Това обясни в кулоарите на Общински съвет още кметът в отговор на журналистически въпрос на Под тепето, дали е разгледан казуса за НОЩ-та на заседанието на Управителния съвет на Фондация „Пловдив 2019“ във вторник.  

„Обсъдихме входирания отказ от финансиране, както и това недоразумение което стана, тъй като тя каза, че няма да работи с кмета, но това няма как да стане.  Лично аз, като кмет, съм задължен да разписвам някои документи, от които тя има нужда. Когато тя казва, че няма да работи с мен, как аз да разписвам и да и давам разрешителни. Затова стана това недоразумение,“ коментира Иван Тотев.  

На заседанието всички са се обединили около становището, че  Нощ на музеите и галериите без съмнение е важно за града събитие и УС иска да се случи.

„И тук вече минаваме в чисто човешки план - много сме тънкообидни, много се засягаме. Няма никакво съмнение – това събитие е важно за нас, но … то си има напрежение, което се натрупва през годините. Вчера например, самият Матей Матеев, коментира, че „не може да гледаш галерии през нощно време“. Няма как човек да попие изобразителното изкуството през нощта. Ето и Снежана Фурнаджиева да каже така ли е? Много дебати имаше.

От друга страна музеите не искат да отварят, през последните 3 години ние ги натискахме. Ако общината не ги принуди, те няма да отворят. Така че ние сме партньори по принуда на това събитие. Ако това събитие е важно за града и трябва да стане, то трябва да е ясно, че Сариева сама не може да го направи.

Това, което ви говори, са несериозни неща. Нито може да си отвори музеите, нито може да си извади разрешителни за публични пространства, нито може да извади един човек да върти огън, ако аз не ѝ разпиша.  Тя казва „ние ще си правим програми“. Добре, но тя не може да извади един стол без общината да ѝ разреши. Така ще си правят уъркшопове в Артнюз кафето. Това е така!

Но… за нас това събитие е важно. Така че аз ще си преглътна егото. В смисъл, ще я поканя на кафе и ще ѝ кажа, ако иска тя да забърка един кекс, но ако искаме това събитие да стане, ние трябва да го направим двамата. Няма спор в тая работа,“ приключи кметът, който е и председател на Управителния съвет на Фондацията.  

На заседанието вчера е взето решение да се разшири обхвата на Празника на Стария град с отказаните средства.

  • 14 Мар, 2018 | наблюдател
    казаното е самата истина, другото е суета и прибиране на добри пари от веска, както и практично използуване от нейна страна на държавните институции работещи безплатно в нейна полза
  • 14 Мар, 2018 | тц. ъ-ъ. ПИСМЕНО извинение ти иска Кума Лиса Веса, кмете!
    Тоя загубеняк се гелпи отново: абе будала, нищо "културско" няма в една проста джурджина Open House както из цял свят правят, защо кълвеш въдицата от кака ти Веса - да не би да й е бащиния, тя е само инициатор преди години; всеки фелдфебел ще ти поведе веселяците. Щом не ти ще 40бона - още по-хубаво за данъкоплатеца. Нали имаш заплатаджии? А и тя БЕЗ ДА КОЛЕНИЧИШ ПИСМЕНО не те бръсне
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

15 Юни, 2018

Дигитална кал в социалните мрежи разваля отношенията между кмета и общински съветник

„Напрежението идва в повече на някои и казват неща, които могат да сложат край както на отношения между хора, така и на политически кариери.“

Това коментира Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“ в отговор на изявлението на Иван Тотев, че пише малоумни коментари във Facebook

Преди ден кметът на Пловдив Иван Тотев избухна след журналистически въпрос за разпоредената от главния прокурор повторна проверка за Колодрума. Той нарече коментарите на опозицията за големите инфраструктурни обекти „политическо говорене“ и „претоплени манджи“, от които на хората им е писнало. След това даде пример с пост на общинския съветник Евелин Парасков, написани във Facebook група, че колелото на Водната плата струвало 1 млн. лв и определи действията му като „малоумни“.    

Съвсем естествено изявлението му ...

» повече
16 Мар, 2018

Седмицата на завъртането под тепетата

Президентът завъртя коремното, а кметът си поиска да му завъртят кекс

Ей така, заради айляка, Под тепето събра актуалните карикатури за подобряване на настроението

Широката общественост през изминалите няколко дни бе завъртяна в новините от Пловдив на две нива – държавно и регионално. Първата врътка с коремното възлизане на президента Румен Радев в 68-ма бригада „Специални сили“ извади от полезрението темата за скандалното посещение на Руския патриарх. А втората – изразеното желание на кмета Иван Тотев за помирение с г-ца Веселина Сариева и предложението тя да му „забърка един кекс, ако иска“ - даде на културтрегерите в града гориво за нови диви въртележки по темата НОЩ.   

Със завъртане на мъжкото си его и единият, и другият дадоха нови дъвки на обществото. Е, съвсем ...

» повече
16 Мар, 2018

Пловдив 2019 категорично: Не можем и няма да организираме НОЩ/Пловдив

Екипът е свръх натоварен, нямаме желание да губим партньори една година преди събитието, заявиха от фондацията

Със сигурност общинска фондация „Пловдив 2019” няма да организира култовото за Пловдив събитие „НОЩ” през 2018-а година. Ясната позиция заяви артистичният директор Светлана Куюмджиева. В последните седмици се разрази полемика около събитието, което се провежда през септември, популярно като „Нощ на музеите и галериите”, и от дълги години се организира от фондация „Отворени изкуства”. След като директорът Веселина Сариева отказа общинското финансиране и заяви, че структурата сама и със собствени средства ще проведе фестивала, от Община Пловдив на няколко пъти заявиха двусмислено, че могат да организират и сами алтернативна Нощ.

„В екипа в момента сме изключително натоварени, едва смогваме с работата. Почти всеки месец ...

» повече
12 Мар, 2018

Веселина Сариева: Иван Тотев убива „Нощ на музеите и галериите Пловдив“ и културния климат в града

Не бихме продължили работа по организация на фестивала, докато не получим официално съгласувано становище от кмета, Отдел „Култура и Туризъм“ и Фондация „Пловдив 2019, заявяват от Фондация „Отворени изкуства”

Пореден задочен диалог между кмета Иван Тотев и организатора на НОЩ/Пловдив Веселина Сариева нажежи страстите в културните среди. На традиционната си пресконференция в началото на работната седмица днес градоначалникът заяви, че е научил за входираното от Сариева писмо за отказ от общинско финансиране. Тотев допълни, че е прочел някъде публикувано прессъобщение, от което научил, че фондация „Отворени изкуства” се отказват изцяло от организиране на събитието. И вмъкна, че при тези обстоятелства, общината и Фондация „Пловдив 2019” могат да се заемат с подобен формат, като ангажират Веселина Сариева за консултант заради ...

» повече
20 Фев, 2018

Организаторите на НОЩ/Пловдив няма да прекратяват провеждането на фестивала

Средствата, предвидени за събитието от културния календар, да бъдат използвани в полза на пловдивските музеи, галерии и културни пространства, предлагат от „Отворени изкуства”

Фондация „Отворени изкуства“, организатор на НОЩ/Пловдив, излезе с официална позиция до медиите покрай задочния диалог с кмета Иван Тотев и отказа от общинско финансиране заради него. Екипът на най-голямата частна културна организация под тепетата заявява, че не възнамерява да прекратява провеждането на знаковия фестивал и че тази година той ще се състои на 14 и 15 септември. От „Отворени изкуства” подчертават, че са в готовност да консултират разходването на сумата, която бе предвидена от Община Пловдив за НОЩ/Пловдив 2018 в размер на 40 000 лв., като според тях средствата трябва да бъдат използвани в полза ...

» повече