Подтепето

ГРАДЪТ

12 Ян, 2017

Упорито паркират в парка до Енергото

Градината е паметник на културата, за да влезеш в нея с кола минаваш през платен паркинг

Таня Кънева

Вече окончателно обърнаха Дондуковата градина на паркинг. От миналта седмица всеки ден зад оградата на бившия ресторант, който бе на първо ниво в Дома на младоженците, всеки ден виждаме паркирали автомобили. За да стигнат в парка и да спрат шофьорите са минали през Синя зона по протежение на ул."Христо Г. Данов", където има свободни места.

На Богоявление екипът ни снима две големи коли с пловдивска регистрация кротко паркирани в най-стария парк под тепетата - сив ван Опел и тъмносин джип Мицубиши. Джипът се оказа притежание на общински съветник от малка група, гравитираща около управляващите.

Днес на мястото на опела бе паркирана колата, която виждате на снимката. Собственикът й излезе от администрацията на ОП „Радостни обреди”, а докато репортерът ни снимаше, той го гледаше навъсено.

Градинката до Енергото е създадена след Освобождението през 1878 г. от прочутия Люсиен Шевалас. Тя е от особена значимост за Пловдив, тъй като, освен че е първата градска градина, тя е обявена за паметник на българската градинско–паркова култура.

  • 13 Ян, 2017 | Бунчо
    От година там е паркинг на коли. Елате да видите като няма сняг 5 6 коли спират. А общинскиат съветник всекиден е там
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

18 Ян, 2017

Градската градина на Пловдив продължава да се ползва за паркинг

Институциите нехаят

Таня Кънева

Почти няма ден, в който преминавайки покрай Дома на младоженците в Градската градина в сърцето на Пловдив да не се натъкнете на паркирал автомобил в парка.

От началото на годината Под тепето показа няколко такива случаи. Последният, който попадна в обектива на репортера ни е от честването на Освобождението на Пловдив от Османско иго. Малко пежо кротко си стои сгушено в двора на бившия ресторант отстрани на Дома на младоженците.

Явно практиката е вече утвърдена или има специално решение паркът да бъде паркинг за избрани, щом от нито един контролен орган не се трогват от грубото нарушение на закона.

» повече
10 Ян, 2017

Грамадата на нашето недоволство изчезва

След реконструкцията на Дондуковата градина камарата с камъни няма да я има  

Ти, камък за какво ще сложиш днес – 20 години по-късно?

"А грамадата расте пак
невидимо, тайно,
и камъни върху нея
фърчат непрестайно;
че когото Бог накаже,
светът не прощава,
че който много търпи, тегли
много отмъщава.”

Иван Вазов                                                                            

"За да ни напомня, че "Цялата държавна власт произтича от народа". Това се чете на нещото, което играе ролята на паметник, посветен на Януарските събития отпреди 20 години.

Грамадата, както е известна купчината с камъни в Градската градина до Природо-научния музей, с всяка изминала година става все по-малка и все по-неподдържана. .. и така до момента, в който ще изчезне съвсем.

В проекта за реконструкция на парка  липсва грозната купчина с ...

» повече
06 Ян, 2017

Вече паркират и в парка!

Обърнаха Дондуковата градина на паркинг

Джип и ван са скрити до Дома на младоженците в парка до Енергото

Таня Кънева

Две големи коли с пловдивска регистрация стоят кротко паркирани в най-стария парк под тепетата. Сив ван Опел и тъмносин джип Мицубиши са „скрити” в Градската градина.

Колите се намират в градината на територията на бившия ресторант, който бе в Дома на младоженците, видя репортер на Под тепето.

За да паркират в парка шофьорите са минали през Синята зона по протежение на ул."Христо Г. Данов", където има свободни места.  

» повече