Подтепето

ГРАДЪТ

17 Апр, 2018

Снимката от Пловдив, за която говори цял Дортмунд

Разпространяват я из блогове и в социалните мрежи, но с грешно описание

Източник: Дойче Веле

Един кадър от Пловдив, заснет през 2011 година, разбуни духовете в Дортмунд: разпространяват го из блогове и в социалните мрежи, но с грешно описание. Под снимката пише, че показва проблемен дортмундски квартал.

През февруари 2011 журналистите Габи Коле и Петер Бандерман от вестник "Рур Нахрихтен" решават да посетят Пловдив, за да разберат защо толкова много жители на квартал Столипиново се заселват в северната част на град Дортмунд, която минава за проблемен квартал. По време на престоя си журналистите правят и няколко снимки, които публикуват още тогава в статията си под заглавие "Ето как живеят децата от българското ромско гето". На една от снимките се вижда занемарен многоетажен панелен блок, а пред него - порутена жълта пързалка и безброй боклуци.

Вторият живот на снимката

Навремето кадрите предизвикват голям интерес. Журналистите постигат целта си: да покажат мизерните условия, в които са принудени да живеят децата в пловдивския квартал Столипиново. Публикацията им обаче ненадейно заживява втори живот: десни популисти и екстремисти копират въпросната снимка и започват да я използват като пропагандно средство за различни цели. Например в блогове с твърдението, че кадърът изобразява актуалната ситуация в северната част на Дортмунд, за която били виновни пришълците от Източна Европа.

И днес снимката със занемарения блок и порутената пързалка продължава да витае из интернет пространството. Някои от последните ѝ "изяви" са свързани с германския скандал около дизела. Един германски юзър в Туитър пише над снимката следното: "Политиците си поставят правилни приоритети: със забраната на дизела най-накрая ще си струва да се живее в германските градове (като Дортмунд например)". По същата тема и в комбинация със същата снимка от Пловдив друг потребител коментира: "Вижте Дортмунд през 2018... Но, слава Богу, скоро тук вече няма да преминава нито един мръсен дизел. Благодарим, Германия!". Впоследствие администраторите на Туитър изтриват въпросния кадър. Но междувременно снимката на "Рур Нахрихтен" е публикувана толкова често в комбинация с текста "северната част на Дортмунд", че при търсене на израза "Dortmund Nordstadt" в Гугъл тя излиза на първо място.

Поуката

Потребител на име Andy Feistel коментира случая така: "Според достоверни източници в интернет, тази снимка би трябвало действително да показва северната част на Дортмунд... След като се разрових из интернет обаче, установих, че това не отговаря на истината. Да, можем да си представим, че подобни места има и в западните провинции на Германия. В крайна сметка за никого не е тайна, че и тук вече има т.нар. No Go Areas. Но поуката от тази история е следната: човек може да вземе някаква снимка и да напише под нея каквото си иска. И мнозина ще му повярват. Самият аз се хванах на въдицата."

Няма направени коментари
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

30 Май, 2018

Багерите пак влизат в Столипиново

Премахват незаконна къща и павилиони на улица „Батак“

Поредните мерки срещу незаконното строителство  предприема администрацията на район „Източен“ днес. Тази сутрин багерите ще влязат в Столипиново, за да  премахнат незаконна къща с пристройки за животни на улица „Батак“, до пазара. Ще бъдат вдигнати и 10 нерегламентирани павилиона на същата улица.

„Това са единствените незаконни обекти в това пространство на улица „Батак“ и предприемане мерки за отстраняването им“, подчерта кметът на район „Източен“ Николай Чунчуков.

Само преди седмица от улица “Крайна“ в квартал „Столипиново“ бяха премахнати две незаконни жилищни постройки и 25 търговски обекта.

» повече
27 Мар, 2018

„Германците“ от Столипиново

През лятото в Столипиново става още по-шарено. Тогава се връщат "германците". Снимки: DW/V. Bojilova

Роми от Столипиново тръгват по широкия свят още след събарянето на Берлинската стена. И така до днес. Германците знаят как се отразява движението от Столипиново към Дортмунд. Как изглежда обаче обратното движение?

През последните години хиляди роми от Столипиново заминаха за Германия. В ромския квартал ги наричат "германците". През лятото те се връщат и променят махалата към по-добро. Макар и бавно.

Репортаж на Веселина Божилова за DW

"В Германия миналата година имаше добър бизнес - събаряне на блокове. Не ги взривяваха. Бутаха ги на ръка и с машини. Като направи някой турчин бригада и не му стига един човек, звъни в Столипиново и оттук някой тръгва още на другата сутрин." Това разказва Гюлче от пловдивския квартал Столипиново, известен като най-голямото ромско ...

» повече
17 Мар, 2018

„Пловдив 2019” иска да публикува част от антропологичното изследване в Столипиново, но няма да финансира книга и гид

Проучването е важно, за да се разчупят погрешни стереотипи за квартала

Общинска фондация „Пловдив 2019” води преговори с антропологичния екип, направил двугодишно изследване в квартал Столипиново за публикуване на част от текстовете на свободен достъп. Това обаче няма да стане в книжен формат или чрез гид, тъй като Управителния съвет твърдо отказа по-рано да финансира завършване на проекта, който важна част от клъстера МАХАЛА - един от основните в апликационната книга, с която Пловдив спечели кандидатурата за Европейска столица на културата.

Антропологичното изследване е проведено през 2016 и 2017 година, като работата на екипа продължава и в последните месеци на терен. За работата си до момента те са получили 40 000 лв, уточни Светлана Куюмджиева. В екипа са общо 6 души ...

» повече
15 Мар, 2018

Глобиха жител на Столипиново, който изсипа боклук в краката на швейцарски дипломати

Глоба в размер на 50 лева трябва да заплати жителят на пловдивския квартал Столипиново Ният Мурад, който вчера демонстративно изхвърли боклука си на улицата пред детска градина „Лилия“, в краката на седем швейцарски посланици.

Тази сутрин в ОП „Чистота“ му бе съставен и връчен фиш по член 23, алинея 1, точка 4 от Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Пловдив, която гласи, че е забранено изхвърлянето на отпадъците извън предназначените за целта съдове.

Нарушителят Ният Мурад призна, че живее в незаконна къща и никога не е плащал данъци и такса-смет.

„Съдовете за отпадъци се разполагат пред законно построени сгради, като съобразно това местоположението и броят им се определят от отдел „Екология“ на районното кметство. В пространството на ...

» повече
14 Мар, 2018

Медиатори от Столипиново мотивират родители да пускат децата си на училище с думата „глоба”

Децата, които не са ходили на ясли и идват при нас, не владеят въобще български език, каза директорът на детска градина „Лилия” в ромския квартал

Седем посланици на Швейцария посетиха Столипиново, за да се запознаят на място с ромската интеграция в най-големия ромски квартал в България и Европа.  Българо-швейцарската програма за сътрудничество съфинансира общински проект за интеграцията на роми и други уязвими групи чрез образование и здравеопазване, като той се развива на няколко ключови точки в махалата. Една от тях е детска градина „Лилия”, която дипломатите посетиха днес.

От 20 години съм тук. Промяна има и за щастие тя е положителна. Има обаче един период на дупка в образованието, когато сегашните родители в Столипиново не ходеха на училище. Децата, които ...

» повече