Подтепето

ГРАДЪТ

09 Ян, 2017

Само 9 човека с предложения към бюджета на Пловдив

Галерията на „Гладстон“, объркана с ГХГ

Питанията касаят културни обекти, паметници, спорт, пътна инфраструктура и безопасност

50 души откликнаха на поканата за обществено обсъждане на Проекта за бюджет през 2017-а година на Община Пловдив. Залата на местния парламент бе запълнена почти наполовина. Близо 2/3 от присъстващите обаче бяха служители на администрацията, а петима журналистите. Структурата на бюджета бе представена от изпълняващия длъжността директор „Финансова политика“ Виктория Чавдарова, а после думата получиха присъстващите за мнения и предложения.Кметът Иван Тотев не присъства.

Христо Терзиев от мотоклуб „Хеброс“ поиска от Община Пловдив да бъдат заделени средства за подготовката на многократния шампион по мотоциклетизъм на шосе –пловдивчанина Иван Грозев. Васил Къдринов от местна гражданска инициатива за отпускане на ваучери за храна в размер на 60 лева за работниците в двете общински фирми „Чистота“ и “Градини и паркове“ преадресира предложението си към кмета, след като то бе отхвърлено на сесия миналата година.

Беловласият бивш учител Димитър Димитров развълнува залата с искането си да бъдат отпуснати средства за Асоциацията на пенсионираните учители „Найден Геров“, която развива дейност в Дома на учителя в  Стария град. Той помоли Общината да даде поне 20 лева месечно за сапун, тоалетна хратия, покани и грамоти за мероприятията, които организират и даде пример с кръглата маса „Език свещен на моите деди“.

Председателката на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева откри техническа грешка в Проекта за бюджета. Оказа се, че вместо 1 милион за ремонт на Галерията на дружеството на ул.“Гладстон“ е записано, че ще се ремонтира Градската художествена галерия. После Фурнаджиева предложи сумата да бъде завишена с още 800 хил. лв, тъй като това показват предварителните разчети.

Емил Миразчиев, председател на Сдружение „Изкуство Днес” и директор на Центъра за съвременно изкуство „Баня Старинна” попита предвижда ли се ремонт на този недвижим паметник на културата, чийто покрив тече от години. По думите на ресорния зам.-кмет  Амелия Гешева, има изготвено задание и предстои да бъде съгласувано с Института към Министерство на културата. Ремонтът в Чифте баня ще се прави в две бюджетни години, уточни тя.

На форума се появи и представител на собствениците на къщи, които са архитектурни и културни паметници. Пловдивчанинът Петър Петров предложи общината да потърси механизъм за стимулиране на тези собственици и подпомагане за реставрацията на обектите им. Зам.-кметът Димитър Кацарски го насочи към ОП „Региони в растеж“, която дава възможност за 100% финансиране на такива проекти, като поръчките минават през общината.

Пловдивските доброволци от Отряд 112 и тази година имаха свой представител на обсъждането. По питането на заместник-ръководителя на формированието Красимир Каракашев стана ясно, че шестте хиляди лева, остатък от миналогодишния им бюджет няма как да бъдат изразходвани през 2017-а. За сметка на това пък тази година формированието ще разполага с 20 120 лева.    

Жителка на раойон "Централен", която на миналогодишното обсъждане предложи отпускане на средства за допълнително обезопасяване на пешеходните пътеки до учебни заведения на булеварди и главни улици с неравности по платната тип "габърчета", отново отправи същото искане. Тя отчете, че през 2016-а са направени само две такива пътеки в район „Западен“. Пловдивчанката бе посъветвана от медиатора на форума – секретарят на общината Ангелина Топчиева, да внесе предложение с конкретна сума и конкретно място.

Кметът на район „Южен“ Борислав Инчев направи 4 предложения в залата. Той поиска да се заделят средства за: проектиране и изграждане на нова детска площадка в парк „Белите брези“, за ремонт на ул.“Борис Кълвачев“ и асфалтиране на „Етна“. Инчев подкрепи предложението на мотоклуба, като назова конкретна сума от 5000 лева за подготовката на шампиона. Оказа се, че райкметът на „Южен“ е и единственият отправил предложения по електронната поща.    

Няма направени коментари
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

12 Ян, 2018

Пак обсъждаме бюджета на града в работно време

Община Пловдив кани на 12 януари 2018 година (петък) от 16.00 часа на обществено обсъждане на Бюджет 2018. Място на провеждане на обсъжданетое залата на Общински съвет Пловдив, ул. "Авксентий  Велешки" № 20.

Според предварително обявения дневен ред местната общност ще бъде запозната с основните показатели на Проекта на бюджета на Община Пловдив за 2018 година, след което ще се пристъпи към обсъждането.

Материали по Проекта на бюджета на Община Пловдив за 2018 година са публикувани на сайта на Община Пловдив: www.plovdiv.bg.

Припомняме, че Бюджетът за 2018 година на Община Пловдив се очертава да бъде 369 милиона лева, съобщи кметът инж. Иван Тотев. Проектът вече в Общинския съвет, но се търсят допълнителни възможности като оптимизиране на бюджетните планове ...

» повече
10 Ян, 2017

Десислава Желязкова за зоопарка: Очаквам правосъдието да си свърши работата

Новият 1 милион за зоопарка в бюджета буди недоумение

Таня Кънева

„Няма какво повече да коментирам. Ще се повторя. От две години казвам, че ме принудиха да взема правосъдието в собствените си ръце. Истината е, че съм удовлетворена и очаквам съда да си свърши работата”. Това каза за Под тепето бившата кметица на район „Западен“ Десислава Желязкова, която сезира Прокуратурата за нарушения при провеждане на обществената поръчка за строеж на зоологическата градина в Пловдив.

Припомняме, че според  Желязкова поръчката за избор на изпълнител за обекта е проведена в нарушение на закона. От явилите се на търга три фирми, две не бяха допуснати, а единствената допусната „Запрянови 03“ даде офертата по-висока от обявената - над 4 млн. лева. Процедурата бе прекратена, а ...

» повече