Предлагат на общината 10 мерки за подобряване качеството на въздуха

Градът

ПП Зелените и движение Да, България: Администрацията приема Програми и стратегии за подобряване качеството на въздуха, без да  ги изпълнява

Мерки за подобряване качеството на въздуха в Пловдив внасят в деловодството на общината днес ПП Зелените и движение Да, България. Двете партии предлагат конкретни десет стъпки, чрез които администрацията може да се справи с тежкия проблем, влияещ сериозно на здравето на пловдивчани и на качеството им на живот.

Години наред Общината не предприема адекватни мерки за справяне със замърсяването на атмосферния въздух в Пловдив. Проблемът е видим с  просто око дори без измервателни станции, но администрацията твърди,  че според техните измервания проблем няма и се задоволява с приемане  на Програми и стратегии за подобряване качеството на въздуха, без да  ги изпълнява. Така независимо какви действия се залагат в програмните  документи от 2003 г. насам, въздухът в града остава смъртоносен за  жителите му, смятат ПП Зелените и движение Да, България.

От двете партии подчертават, че здравето на хората е приоритетно задължение на държавните и общински власти и  включва контрол на условията за живот на населението и превенция на здравето. Обръщаме внимание на  голямата  активност на  публикациите  по темата в последната години от  местни и национални  медии,  организации, експерти, сдружения,  интернет-платформи, сигнализиращи регулярно в информационното  пространство за степента на замърсяване и последиците от влошеното  качество на въздуха в града ни. Подкрепяме  категоричното настояване  на гражданите на Пловдив за  прилагане на спешни  мерки към подобряване въздуха, който дишаме всички. В тази връзка внасяме мотивирано предложение с  мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в  града и настояваме Общинския съвет с активното участие на кмета  незабавно да предприемат стъпки по прилагане на тези мерки за подобряване качеството на въздуха в град Пловдив, заявяват от двете партии.

Ето и десетте мерки, които предлагат:
Повишаване на контрола и прекратяване на горенето на пластмаси и гуми

Монтиране на слънчеви панели и колектори за топла вода върху покривите на общински сгради

Довършване на мрежата от велоалеи и създаване на общинска система за велосипеди под наем

Изпълнение на Плана за интегриран градски транспорт – въвеждане на електронно таксуване и електронни табла с информация

Ограничаване на практиките по ръчно метене на улици и тротоари

Закупуване на електрически автобуси за градския транспорт

Устойчиво управление, поддръжка и развитие на зелената система в Пловдив

Разширяване на пешеходната зона в район „Централен“

Въвеждане на паркинг-автомати , промяна в ценовите вставки за краткосрочно паркиране, намаляване текучеството на автомобили в Синя зона

Създаване на единна, електронна и общодостъпна информационна система за състоянието на въздуха в Пловдив.

Споделете ни във:

2 коментара

  1. да се забрани горенето на твърдо и течно гориво в домашни условия.Това са хави от 18-и век.

  2. И нито дума за стимулиращи дейности, така че повече граждани да се включват към ТЕЦ, а не да се изключват и да минават на твърдо гориво. А нещо за газификация….А за МПС на четвърт век и повече дет бълват пушеци кат параход от 19-и век?А за калните паркинги от които се изнася кал и после става на прах??? А за кариерата над Белащица??? Нещата са толкова комплексни, че няма накъде повече!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.