Подтепето

ГРАДЪТ

07 Фев, 2018

Пловдив въвежда обучение по Монтесори и в училищата

За пръв път в системата на публичното образование в България ще има паралелка по метода в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Западен

От новата учебна 2018/2019 година в Пловдив ще започне обучение на първокласници  в първата в страната паралелка в общинско училище по системата на Мария Монтесори. По пилотния проект ще се обучава един клас в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в район „Западен“.  

Това съобщи заместник-кметът по “Oбразование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество” Стефан Стоянов. Той връчи днес дипломите на  нови 25 учители, успешно завършили курс по въвеждане на Монтесори педагогика в училищата и детските градини в Пловдив. С тях обучените учители по метода пловдивски учители стават над 70. Обученията се водят  по съвместна програма на общината и Нов български университет, а програмата стартира преди 2 години в детските градини и в нея са включени 6 общински заведения.

Идеята сега е да се случи плавен преход от предучилищна към училищна обстановка, разказа директорът на първото училище, което въвежда системата Таня Иванова. Тя също получи днес дипломата си за завършен курс.    

Приемът в паралелката ще става по общите условия на МОН, Регионалния инспекторат, системата за електронно класиране и най-вече по адресна регистрация, поясни Стефан Стоянов и допълни, че системата за прием в момента все още се разписва и уточнява между ведомствата.  

26-те първолаци ще са в училище от 8 до 16,30 часа, ще имат свои градеробчета и няма да носят домашни за писане вкъщи. Кабинетът им ще е оборудван със специално одобрени мебели от естествени материали. Децата ще работят по маси в групички от по четирима или на килимчета на пода, а класната стаята ще е наредена по съвсем различен начин от кабинетите с конвенционални методи на обучение, разказа директорът на училището Таня Николова.

Учители от училище „Антим I“ също са заявили желание да се запишат в следващия четвърти курс по Монтесори.

За първи път третият курс по Монтесори педагогика, който проведе Община Пловдив в партньорство с Нов български университет, бе отворен и за преподаватели извън общинската образователна система.

До момента детските градини, в които се прилага метода на Монтесори са: ДГ „Мирослава“, ДГ „Майчина грижа“, ДГ „Буратино“, ДГ „Мир“, ДГ „Велимира“ и ДГ „Марица“.

  • 11 Юли, 2018 | BSBSBSB
    Hello. And Bye. 123123123123#123123123
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

14 Сеп, 2018

Близо 3200 първокласници ще прекрачат училищния праг в Пловдив в понеделник

Всички 52 общински училища в Пловдив ще отворят врати за 33 000 ученици от I до XII клас и за 700 деца в подготвителните групи на 5- и 6-годишна възраст.

По последни данни в общинските училища с начален етап на обучение (общо 46 начални, основни и средни училища) са записани 3171 първокласници. През предстоящата учебна година около 12 000 ученици ще са на целодневна организация на обучение.

Броят на учителите в общинските училища е 2800.

Както Под тепето събощи преди няколко дни, в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ стартира първата паралелка от първокласници, в която обучението ще се осъществява по метода на Мария Монтесори. За целта четирима учители и директорът са преминали едногодишно обучение. Кабинетът, който ще посрещне първокласниците ...

» повече
12 Сеп, 2018

Първи клас по Монтесори през новата учебна година в Западен

19 деца ще се обучават в паралелката от 17 септември

Таня Грозданова

За пръв път в общинско училище ще има първи клас, който ще се обучава по системата Монтесори. Паралелката се открива през новата учебна 2018/2019-а година в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в район „Западен“, съобщи в интервю* пред Под тепето зам.-кметът по “Oбразование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество” на Община Пловдив Стефан Стоянов.

На 17 септември – първия учебен ден , 19 първолаци ще прекрачат прага на школото в Западен. Това са основно деца, които са били в детски градини, въвели системата на Мария Монтесори.  

Учителите Мирела Черняева, Донка Вълканова, Албена, Фиданска, Веселина Георгиева и директорката Таня Николова са квалифицирани Монтесори преподаватели за предучилищна и ...

» повече