Пловдив въвежда обучение по Монтесори и в училищата

Градът

За пръв път в системата на публичното образование в България ще има паралелка по метода в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Западен

От новата учебна 2018/2019 година в Пловдив ще започне обучение на първокласници  в първата в страната паралелка в общинско училище по системата на Мария Монтесори. По пилотния проект ще се обучава един клас в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в район „Западен“.  

Това съобщи заместник-кметът по “Oбразование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество” Стефан Стоянов. Той връчи днес дипломите на  нови 25 учители, успешно завършили курс по въвеждане на Монтесори педагогика в училищата и детските градини в Пловдив. С тях обучените учители по метода пловдивски учители стават над 70. Обученията се водят  по съвместна програма на общината и Нов български университет, а програмата стартира преди 2 години в детските градини и в нея са включени 6 общински заведения.

Идеята сега е да се случи плавен преход от предучилищна към училищна обстановка, разказа директорът на първото училище, което въвежда системата Таня Иванова. Тя също получи днес дипломата си за завършен курс.    

Приемът в паралелката ще става по общите условия на МОН, Регионалния инспекторат, системата за електронно класиране и най-вече по адресна регистрация, поясни Стефан Стоянов и допълни, че системата за прием в момента все още се разписва и уточнява между ведомствата.  

26-те първолаци ще са в училище от 8 до 16,30 часа, ще имат свои градеробчета и няма да носят домашни за писане вкъщи. Кабинетът им ще е оборудван със специално одобрени мебели от естествени материали. Децата ще работят по маси в групички от по четирима или на килимчета на пода, а класната стаята ще е наредена по съвсем различен начин от кабинетите с конвенционални методи на обучение, разказа директорът на училището Таня Николова.

Учители от училище „Антим I“ също са заявили желание да се запишат в следващия четвърти курс по Монтесори.

За първи път третият курс по Монтесори педагогика, който проведе Община Пловдив в партньорство с Нов български университет, бе отворен и за преподаватели извън общинската образователна система.

До момента детските градини, в които се прилага метода на Монтесори са: ДГ „Мирослава“, ДГ „Майчина грижа“, ДГ „Буратино“, ДГ „Мир“, ДГ „Велимира“ и ДГ „Марица“.

Споделете ни във:

1 коментар за “Пловдив въвежда обучение по Монтесори и в училищата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.