Подтепето

ГРАДЪТ

12 Ян, 2018

Пловдив пита за: мерки за мръсния въздух, програма за млади лекари, вестници в пенсионерските клубове и безопасност

Четирима обикновени граждани дойдоха на обсъждането на Бюджет 2018

За пръв път в управлението на ГЕРБ на трибуната се наредиха всички заместник-кметове

Бай Ангел от Кършияка извоюва вестници за пенсионерските клубове

Таня Грозданова

Единствено зам.-кметът по култура Александър Държиков и кметът на Община Пловдив Иван Тотев, който по традиция не присъства на задължителното обществено обсъждане на бюджета, не дойдоха в Заседателната зала на Общински съвет – Пловдив днес. Петима от шестимата заместник-кметове се наредиха на трибуната за пръв път на подобен форум откакто ГЕРБ управлява града.

За сметка на това в залата имаше по-малко граждани от всяка друга година. Точно за 24 минути бюджетникът на Пловдив представи рамката, капиталовата програма и приоритетите. След това дойдоха предложенията от страна на районния кмет на „Южен“ Борислав Инчев и общинските съветници патриоти.

Въпреки минималното гражданско присъствие обсъждането накрая стана почти забавно. Първа взе думата г-жа Радева, която се представи като еколог и попита защо измервателната станция за чистотата на въздуха бе преместена в годините от Баня Старинна, какво се случва с проекта за електрически автобуси и какви са мерките за изчистване на мръсния въздух, който дишат пловдивчани. Жената поиска по-малко метачки, които според нея са неефективни и повече техника за почистване на улиците на града.

„Въздухът много не влиза в бюджета, но ще ви отговоря.“ С тази реплика започна зам.-кметът по здравеопазване и икономика Розалин Петков. Работниците в „Чистота” са не 500 както казвате, а 700. В бюджета обаче има заложени 1,5 млн. лв. за закупуване на техника на лизинг, една част ще бъде именно за дейности по почистването, отвърна зам.-кметът Розалин Петков. После повтори тезата, че станцията от Чифте баня била преместена от МОСВ, защото била тяхна собственост.

Д-р Веселка Христамян попита какво се е случило с парите, отпуснати миналата година от Об С за подпомагане специализацията на млади лекари, гласувани в размер на 200 000 лева и дали в този бюджет също ще има такива.

„Не, това беше еднократно,“ заяви Розалин Петков.

Младият общински съветник от БСП Иван Петков напомни, че всъщност предложението е дошло от него, а сумата не е усвоена.

Зам.-кметът Петков обясни: „Няма лошо да правите предложения, но комисията не можа да измисли критерии, на който да ги даде.“

Гражданинът Камен Христов предложи в бюджета на Пловдив да бъдат отредени пари за видеонаблюдение във всяко едно училище и детска градина. Освен това поиска велоалеята по бул.“България“ да бъде удължена от моста на Адата до Рогош.

Пенсионер от Кършяка, който се представи като член на най-младия пенсионерски клуб в района призова вместо да бъдат давани пари на клуба за тържества, да им бъдат предоставени за климатик и пожарогасител. Бай Ангел поиска освен общинския бюлетин "Градът" и Съюз за Пловдив, ако може пенсионерите да бъдат абонирани за един ежедневник.

Тук настана истинската веселба в залата. Съветниците социалисти заявиха, че ще ги абонират за „Дума“. Кметът на район „Южен“ Инчев благодари на пенсионера, затова че го е осветлил за иновацията на разпространение на партийни вестници и след като напомни, че администрацията в Кючук Париж е абонирала и двата пенсионерски клуба за местен ежедневник, ще предоставя и този на воеводите на всички клубове. Накрая кметът на „Централен“ надцака всички с идеята да има интернет в пенсионерските клубове и да четат каквото пожелаят.

Чуха се и думи на благодарност от представител на инициативен граждански комитет Стоянка Кънева в район „Централен“ за повдгинатата пешеходна пътека на бул.“Шести септември“ пред кино Фламинго. „Четири години идвах тук на тази дата, като представител на стотици семейства от квартал Мараша. Четири години повтарях едно и също, и понеже сме все едни и същи хора на тези обсъждания, може и да ви е писнало от мен. Днес съм тук да благодаря от името на хората в квартала, че макар и след четири години нещата се случиха. Благодаря на кмета на „Южен“ Борислав Инчев и екипа му, които ни помогнаха с предложението, на кмета на „Централен“ г-н Георги Стаменов за инициираните срещи, на директора на „Организация и контрол на транспорта“ инж. Борислав Кръстев за действията, които предприе и на зам. - кмета по транспорт Златин Велев.

Виждам, че с всяка изминала година гражданите тук са все по-малко. Искам да им кажа, че има смисъл да идват, може да е дълго и трудно, но нещата се получават с постоянство“.  

Няма направени коментари
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

06 Мар, 2018

„Зелен билет“ при дни с мръсен въздух в Пловдив, предлагат Патриотите

Слави Георгиев: Това, че една улица ще се преасфалтира или ще се пренаредят павета спомага в изключително малка степен за чистота на въздуха

Славчо Атанасов: Инвестират се огромни средства в съществуваща гора, а готов проект за парк от 73 декара в Тракия не се изпълнява

В дните със завишени стойности на фини прахови частици в Пловдив да бъде въведен така наречения „зелен билет“ по подобие на столицата. Това предложи Костадин Гаров, национален координатор на НФСБ.

Той изтъкна, че в София с пускането за пръв път на по-евтиния билет в масовия градски транспорт са били продадени за ден 11 000 зелени билета. По думите на Гаров, няма пречка тази система да бъде въведена и тук, като мярка за подобряване на въздуха ...

» повече
29 Ян, 2018

Патриотите: С Бюджет 2018 – градът ще е на ръчна спирачка

Според НФСБ рекордният бюджет за Пловдив има скрити дефицити и групата няма да подкрепи

Близо 23 000 000 лева в повече са планирани в графа приходи от местни данъци и такси

Общинските съветници от НФСБ, част от групата на Местна коалиция „Коалиция за Славчо Атанасов: Патриотичен Фронт-НФСБ и ВМРО“ няма да гласуват за представения Проекто бюджет на Пловдив за настоящата година на сесията идната сряда. Те определиха основния стратегически финансов документ на Пловдив като: „кух“, „със скрити дефицити“ и „бюджет, който няма да решава проблеми, а тепърва ще създава такива“.

На пръв прочит, обявения за рекорден бюджет, изглежда сериозен. От къде обаче идват тези средства отгоре е интересно, коментира говорителят на групата на ПФ в Об С Слави Георгиев.  Анализът ...

» повече
12 Ян, 2018

Отново нулев граждански интерес към парите на града

Без общественост на общественото обсъждане на Бюджет 2018

321,3 милиона е финансовата рамка на града, близо 44 милиона лева е преходният остатък

Поредно обществено обсъждане на най-важния градски проект- за годишния бюджет, преминава при нулев интерес от страна на гражданите. Дали заради работното време, в което върви представянето на Бюджет 2018, дали заради липсата на информираност или пък заради заради незаинтересованост, в пленарната зала на общинския съвет има единици представители на обществеността. По столовете в местния парламент са насядали единствено представители на общинската администрация, общински съветници и членове на политически организации, които имат свои предложения към бюджета. Случайни хора няма. Няма го и кметът. Но пък повечето от заместниците му са там, за да отговарят на въпросите на гражданите ...

» повече
07 Ян, 2017

Гражданско общество Майна таун

50 човека за „лигър” и 5 за бюджет

Учудващо е как тези с виртуалните калкулатори в социалните мрежи никога ги няма на обсъждане на градския бюджет

Таня Кънева

Пловдивчани са речовити хора. Каквото им е на сърце, това им е на уста и на профилите във Facebook. Упражнявайки правото си на свободно изразяване, невинаги  избират подходящи трибуни. Най – често се изказват „пожелателно” за нечии майки и пълни джобове под дадени постове, на които има я нова улица, я пореден реализиран проект. Като ги калесат обаче да дойдат да си кажат мнението и претенциите официално по важен за родния град въпрос, никакви ги няма.

Истинската демокрация, не виртуалната, сондира идеи с обществено обсъждане, на което гражданското общество изразява мнение по поставените ...

» повече