Подтепето

ГРАДЪТ

14 Фев, 2018

Пловдив отново доказа, че е Столица на толерантността

На чаша кафе се събраха българската, турска, руската и еврейската общности в града

Шербет от рози впечатли гостите на Районното мюфтийство  

За четвърта поредна година по инициатива на Районното мюфтийство в Пловдив се проведе Кафе на толерантността. Идеята за тази среща дойде след вандалския погром над Джумая джамия на 14 февруари 2014-а. На чаша чай, турско кафе и баклава се събраха на една маса представители на българската, турска, руската и еврейската общности в града. Разговорите бяха в дух на толерантност и разбирателство, споделиха всички присъстващи.   

„За пръв път съм в Пловдив и съм изключително впечатлен от това, което правите тук,“ заяви новият посланикът на Република Турция в България Н.Пр. Хасан Улусой. Н.Пр. искрено се зарадва, виждайки всички общности заедно. Той бе придружен от Генералния консул на Турция в Пловдив г-н Хюсейин  Ергани.

По традиция на този ден пристигна и главният мюфтия у нас д-р Мустафа Хаджи. Събитието уважиха още председателят на Общински съвет Савина Петкова, зам.-областният управител Евелина Апостолова и зам.-кметът по „Обществен ред и сигурност“ на Община Пловдив Георги Маринов.  

Посланикът подари на районния мюфтия Танер Вели специален комплект за чай и локум и му пожела на следващата такава среща да сервира в него. Негово превъзходителство сподели, че се радва да бъде в Пловдив по този прекрасен повод и с удоволствие очаква да разгледа града. Той бе впечатлен от шербета от рози, който приготвят в прословутата сладкарница към джамията.    

Вели определи Пловдив за Столица на толерантността и изрази благодарността си към представители на местната власт и на различните етноси в града. „По този начин ние показваме, че може да говорим на един език, да седнем на една маса, да се разбираме,“ заключи районният мюфтия.

Посланието на тези срещи е изключително важно, именно заради  присъствието на представителите на различните общности, в подкрепа на толерантността в най-стария жив град в Европа.

  • 14 Фев, 2018 | МУТРОполит-икът защо липсва?
    Отсъства парашутираният от Потомствената Номенклатура на Българската Комунистическа Партия БКП от Долно Лозен към Източна Румелия да коли и беси като мутро-политИК налудничав ФАНАТИК Никола Методиев (защо няма монашеско име, а си кара с рожденото, дадено от татенцето-БАРЕТА?) който не ще търпимост, а КРИВОславие със КРИВОсъдие
  • 14 Фев, 2018 | хахахах
    по-голямо доказателство за толерантността на пловдивчани от това, че недоразумение като маминия вече втори мандат е баш кмета НЯМА!!!
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

14 Фев, 2014

Джумая джамия на косъм от пожар след погрома

Image title
Image title
Джумая джамия е била на косъм от пожар. Това съобщиха за Под тепето огнеборци, които обезопасяваха мюсюлманския храм след днешния погром. Въпреки стотиците полицаи около джамията, тя отнесе гнева на по-крайните в днешния протест  По културния паметник полетяха стотици камъни, плочки и цели павета. Мощни бомби гърмяха по фасадата на храма, потрошени бяха повече от половината витринни стъкла на сладкарницата и административната част над нея. Рекламното пано на Image title
заведението се запали след хвърлена факла. За щастие дограмата на постройката издържа на първоначалния порив на огъня и оцеля. Именно около джамията пламнаха и първите искри в митинга, след които бе ясно, че рано или късно напрежението ще ескалира. Според участници в недоволството, и според полицаи, старт на канонадата към Джамията са ...
» повече
05 Ян, 2013

Пореден погром срещу Джумая джамия

Арестуваха скинарчета за атака с камъни

Image title
Пореден погром срещу Джумая джамия организираха група скинарчета тази нощ. Порядъчно надъхани от огромни количества алкохол, погълнати из клубовете в Капана, хулиганите атакуваха мюсюлманския храм с камъни и викове в 4 часа тази сутрин. Резултатът от нападението са три строшени стъкла на джамията. Типчетата били толкова фиркани, че не си дали сметка за присъствието на служители на Общинска охрана в близост до мишената им. Гардовете, които пазят денонощно Римския стадион, хванали за яките двама от погромаджиите и ги предали на ченгетата от Четвърто. Единият е 23-годишен стар познайник на полицията с честите си хулигански прояви. Другият задържан е на 22 години. По време на ареста момчетата едва отвързвали езика си, за да обяснят защо ...
» повече