Пловдив отново доказа, че е Столица на толерантността

Градът

На чаша кафе се събраха българската, турска, руската и еврейската общности в града

Шербет от рози впечатли гостите на Районното мюфтийство  

За четвърта поредна година по инициатива на Районното мюфтийство в Пловдив се проведе Кафе на толерантността. Идеята за тази среща дойде след вандалския погром над Джумая джамия на 14 февруари 2014-а. На чаша чай, турско кафе и баклава се събраха на една маса представители на българската, турска, руската и еврейската общности в града. Разговорите бяха в дух на толерантност и разбирателство, споделиха всички присъстващи.   

„За пръв път съм в Пловдив и съм изключително впечатлен от това, което правите тук,“ заяви новият посланикът на Република Турция в България Н.Пр. Хасан Улусой. Н.Пр. искрено се зарадва, виждайки всички общности заедно. Той бе придружен от Генералния консул на Турция в Пловдив г-н Хюсейин  Ергани.

По традиция на този ден пристигна и главният мюфтия у нас д-р Мустафа Хаджи. Събитието уважиха още председателят на Общински съвет Савина Петкова, зам.-областният управител Евелина Апостолова и зам.-кметът по „Обществен ред и сигурност“ на Община Пловдив Георги Маринов.  

Посланикът подари на районния мюфтия Танер Вели специален комплект за чай и локум и му пожела на следващата такава среща да сервира в него. Негово превъзходителство сподели, че се радва да бъде в Пловдив по този прекрасен повод и с удоволствие очаква да разгледа града. Той бе впечатлен от шербета от рози, който приготвят в прословутата сладкарница към джамията.    

Вели определи Пловдив за Столица на толерантността и изрази благодарността си към представители на местната власт и на различните етноси в града. „По този начин ние показваме, че може да говорим на един език, да седнем на една маса, да се разбираме,“ заключи районният мюфтия.

Посланието на тези срещи е изключително важно, именно заради  присъствието на представителите на различните общности, в подкрепа на толерантността в най-стария жив град в Европа.

Споделете ни във:

2 коментара

  1. по-голямо доказателство за толерантността на пловдивчани от това, че недоразумение като маминия вече втори мандат е баш кмета НЯМА!!!

  2. Отсъства парашутираният от Потомствената Номенклатура на Българската Комунистическа Партия БКП от Долно Лозен към Източна Румелия да коли и беси като мутро-политИК налудничав ФАНАТИК Никола Методиев (защо няма монашеско име, а си кара с рожденото, дадено от татенцето-БАРЕТА?) който не ще търпимост, а КРИВОславие със КРИВОсъдие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.