Подтепето

ГРАДЪТ

15 Фев, 2018

Пластове от различните епохи проучват археолозите на ул.“Отец Паисий“

Работата е буквално под високо напрежение – ел. кабели и вода рамкират разкопките (ГАЛЕРИЯ)

Очаква се комисия от Министерство на културата, която да реши съдбата на артефактите

Интервю с наблюдаващия археолог Мая Мартинова

археолог Мая Мартинова, ръководител на проучващия екип

Г-жо Мартинова, на какво се натъкнахте?

На част от късноантична сграда с праговия блок с дупките за залостване на врата и вътре една боклучна яма от османския период, пълна с керамика и доста монети. Над двайсет монети вече имаме, повечето бронзови.

Прагов блок на късноантична сграда

Яма с керамика от Османския период

Открили сте останки от различни епохи на едно и също място?

Да, това е нещо нормално при продължително обитаване на едно и също място. Нормално е да има на едно и също място културни пластове от различните епохи.

Вижда се, че от двете страни на мястото, което проучвате излиза отходна вода, работите при трудни условия.

Не само отходна вода. Ние буквално сме рамкирани от кабел с виско напрежение, отходна вода, която се изтича от прекъсната канализация към отсрещните жилищни сгради. Водопроводи също няколко изтекоха, за съжаление. Създаваме неприятности на гражданите, но действаме оперативно и се надяваме в най-кратки срокове да приключим.

Какво се случи със зида, който бе открит миналата седмица срещу Музикалния магазин?

Всъщност по основното трасе от този първи етап на  ремонта на ул.“Отец Паисий“, който е от банката до китайския ресторант, вече мина експертна комисия. Тази отсечка вече е освободена, има одобрен протокол от зам.-министъра на културата и вече може да се продължат инвестиционните намерения.

Какъв се оказа зидът там?    

И той е късноантичен. Проучването там приключи, има протокол, комисията мина.

Каква ще бъде съдбата на това откритие от вчера и днес, и то ли ще се зарие?

Не, комисията решава съдбата му. Тук в случая трябва да се види какво е отношението на съвременната техническа инфраструктура по проект с археологическите останки. Решава се конкретно за всяка една структура.

Тук остават още 5 метра в изкопа и приключваме работа.

Кога очаквате комисията?

Много вероятно е да дойде и утре комисия, която да приеме тази структура. Действаме опаративно.

  • 15 Фев, 2018 | Арх
    Римска баня от Станислав Стратиев. Тва е положението. Вържи археолога, да е мирно селото, беше казал народът.
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

14 Мар, 2018

На ул.“Отец Паисий“ всички са гневни – изскочи нещо голямо

Археологически находки до частната кооперация, при чийто строеж излязоха останки от римска баня, блокираха работата отново

Ремонтиращият се участък вече е опасен за преминаване

Пророчеството на археолозите, че „страшното предстои“ по време на втория етап от ремонта на култовата улица „Отец Паисий“ се сбъдна. При изкопни работи в участъка от ул. "Станислав Доспевски" до ул. "Доктор Вълкович" се появиха нови археологически структури.  

Във вторник след обяд започна копаене точно пред строежа на ул. "Отец Паисий" 11, където преди близо две години събориха сграда паметник на културата и в последствие в съседство бяха открити останки от римски терми, които инвеститорът заля с бетон. И както се очакваше от археолозите именно там се появиха нови находки.

Около дупката се тълпят живеещите и ...

» повече
06 Мар, 2018

Затварят за ремонт част от улица „Отец Паисий“

Движението на пътни превозни средства по ул. „Отец Паисий” в отсечката между кръстовищата с ул. „Станислав Доспевски” и  ул. „Патриарх Евтимий" се спира от днес – 06.03.2018 г. /вторник/, до  30.04.2018 г. 

Причината е поредният етап от строително-монтажните работи по ремонта и изграждането на тротоарни и паважни настилки,  информираха от ОП „Организация и контрол на транспорта“. Поддържането в изправност на временната сигнализация е задължение на фирмата-изпълнител „Драгиев и Ко” ООД.

» повече
19 Фев, 2018

Пакостници оправят улиците на града (СНИМКИ)

Ретро бус вози най-важното за ремонтите на пловдивските артерии

Таня Грозданова

През последните два мандата в Пловдив на почти всеки ремонтиран булевард или улица, където изскочат археологически артефакти, на заден план се вижда един странен надпис – „Пакостници“.  Чете се върху предницата на лекотоварен автомобил УАЗ.   

Най-скорошната среща с бусчето е от пресния ремонт на ул.“Отец Паисий“  в сърцето на града, където "палавите" строители от „Драгиев и ко“ „разровиха“ два участъка и попаднаха на две археологически структури.

Пакостниците бяха и преди близо две години на ремонта на бул.“Васил Априлов“, когато откриха античен зид до входа на ВМИ и след като ги хокаха от НИНКН и МК, че не различават древните тухли на око, вече са натрупали опит.  

снимка: архив

снимка: архив от ремонта на бул. "Васил Априлов" през 2015-а г.

По-възрастното поколение ...

» повече
19 Фев, 2018

Вижте къде ще са първите подземни контейнери за боклук

Още се чака решението на комисията за ул.“ Отец Паисий“

Комисията, която дойде на оглед в петък при новата археологическа находка в самото начало на ул.“Отец Паисий“, още не е изпратила протокол. Това съобщи кметът Иван Тотев днес в отговор на въпрос на Под тепето.   

Припомняме, че през изминалата седмица на обекта бяха открити нови структури. Екипът археолози се натъкна на част от късноантична сграда с праговия блок, с дупките за залостване на врата и вътре една боклучна яма от османския период, пълна с керамика и доста монети.

Така изглежда мястото днес

Археолозите са приключили работа, не работят и строителите

Първата археологическа структура, която се оказа част от античен зид срещу входа на Музикалния магазин, вече е обследвана, а комисията е дала становище, че може да се зарие. В този участък ...

» повече
15 Фев, 2018

Археологически находки отново излязоха на ул. „Отец Паисий“ (СНИМКИ)

Останки от антична сграда са открити почти на повърхността

От двете им страни текат обратни води

 

Ремонтните дейности по култовата централна улица „Отец Паисий“ отново навлизат в интересна фаза. Късно след обяд в сряда работниците са попаднали на археологически артефакти, които се намират почти на повърхността.

В близост до Седмото тепе от североизточната страна на улицата се виждат останки от антична сграда. На мястото вече е екипът на наблюдаващия археолог Мая Мартинова.

Големият каменен блок най-вероятно е праг на красива сграда. За това говорят двете обли дупки от едната му страна. В тях са влизали вертикалните оси за отваряне на тежка порта.

Най-лошото в случая за археолозите е, че от двете страни на зидовете текат обратните води на околните сгради.  

» повече