Подтепето

ГРАДЪТ

20 Ян, 2017

Отстраненият от длъжност главен архитект на Пловдив Румен Русев е починал

Русев не успя да се пребори с левкемията

Главният архитект на Пловдив Румен Русев е починал, съобщиха близки до семейството. През последните месеци от живота си той е имал и сериозни здравословни проблеми. Според информацията арх. Русев е бил диагностициран с левкемия.  

От общината коментираха, че са покрусени от новината за внезапната му кончина, но все още нямат официално потвърждение от роднините му.

Румен Русев бе дълги години главен архитект на град Пловдив, бил е и заместник-кмет. Името му нашумя около казуса със съборения тютюнев склад на ул. „Одрин” 8 през март 2016-а година. Заради констатирани нарушения при проверките по случая срещу него бе повдигнато обвинение по чл. 277а ал. 4, вр. чл. 26 ал. 1 НК, а съдът го отстрани от длъжност по искане на Прокуратурата.  

Редакцията на Под тепето изказва съболезнования на близките на арх. Румен Русев. 

 • 20 Ян, 2017 | Колеги
  Румен Русев беше добър архитект и свестен човек! Почивай в мир
 • 20 Ян, 2017 | Колко законни и незаконни строежи минаха през него?!!
  Бог да го прости, но Пловдив заслужаваше и заслужава много повече. Качете се на едно тепе и вижте резултатите от " новата архитектура" на града... Бангладеш ! Наследството ще бъде дълготрайно и тегаво
 • 20 Ян, 2017 | сбогом
  Румбата беше един високо интелигентен и фин човек, който не издържа на напора на новите герои. Каквото и да говорят за него, той беше добър човек.
 • 20 Ян, 2017 | Plovdivak
  Съсипахте с нерви един добър главен архитект.Разбиращ и можещ. Вместо кметовете да поемат вината , него нагласиха. Мир на праха му .
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

22 Дек, 2017

Пловдив остава без главен архитект

И фаворизирания Цветелин Цоневски не отговори на изискванията на комисията, процедурата е прекратена

Не е ясно ще бъде ли обявяван въобще нов конкурс

Пловдив остава без главен архитект. Комисията не е одобрил нито един от тримата кандидати за поста- архитектите Илко Николов, Хубена Салджиева и фаворизирания Цветелин Цоневски, научи Под тепето. Решението все още не е обявено официално, като се очаква това да се случи другата седмица. Но то е категорично- нито един от кандидатите за Главен архитект не отговаря на изискванията. Соченият за сигурен бъдещ такъв арх. Цветелин Цоневски не се представи убедително на публичното представяне на концепцията си, същото е станало и пред комисията. Така, въпреки политическите маньоври на зам.-кмета Георги Титюков и хората от партията му ...

» повече
20 Фев, 2017

Пловдив търси главен архитект

Кандидатите трябва да представят цялостна концепция за развитието на града, съобразена и с целите на Европейска столица на културата 2019

Община Пловдив стартира конкурс за длъжността главен архитект, обяви днес кметът Иван Тотев. Той използва възможността да изкаже съболезнования на близките на скоро починалия арх. Румен Русев.

Очаква се до края на тази седмица процедурата да бъде обявена. Архитектите, които искат да кандидатстват за мястото, трябва да представят цялостна концепция за развитието на града. Тя трябва да е съобразена с действащия Общ устройствен план и Програмната стратегия за развитие на града, както и да е съотнесена с целите и политиките на Европейска столица на културата 2019, особено в частта за културни пространства, конкретизира кметът. Конкурсът ще е публичен и ще ...

» повече
29 Сеп, 2016

Арх. Юлиана Петрова поема функциите на Румен Русев

Общината ще обяви конкурс едва след края на съдебните битки на бившия главен архитект

Арх. Юлиана Петрова поема функциите на отстранения от длъжност Румен Русев. Тя е назначена временно за главен архитект на Пловдив, като конкурс за поста общината ще обяви едва след край на съдебните битки на бившия първи градоустроител. Той обжалва решенията на Апелативен съд, който го отстрани от поста заради събарянето на тютюневия склад на улица „Одри 8”. Дотогава ще го замества арх. Петрова, която е бивш главен архитект на район „Централен”.  

» повече
19 Сеп, 2016

Румен Русев: Не се чувствам виновен, подведен съм

Прокуратурата разкри, че може да повдигне обвинения на още двама души за корупционни практики

 

Главният архитект на Пловдив, Румен Русев, и неговият защитник, адвокат Елдъров, първи пристигнаха в съдебната зала, в която се решаваше дали Русев да бъде отстранен от длъжност или не. Още преди началото на заседанието, Елдъров заяви, че неговият клиент не е знаел, че част от документите, свързани с тютюневия склад на ул. „Одрин” 8, са неистински. Русев, от своя страна, бе пестелив с думите и заяви, че не се чувства виновен за нещо, което не е извършил. 

Самите документи са издадени в периода 15.12.2010 – 06.01.2014 година, като в това време, според обвинението, Русев е допуснал 8 нарушения и е привлечен като обвиняем ...

» повече
07 Мар, 2016

Пловдив плаче с прах и тухли

Архитекти бранят с телата си живото наследство на града

Европейска столица на културата сме заради хората, които защитават интересите на града, коментират гражданите

Жива верига се опъна и днес пред останките на тютюневия склад, намиращ се на „Одрин” 8. От ранни зори архитекти и будни граждани пристигнаха на мястото, опорочено от строителна бригада, опитваща се да сравни със земята сградата, която поради техническа причина все още не е вписана като паметник на културата.

Днешният ден е ден на траур за пловдивската общественост, коментираха хората пред унищожената фасада. Жителите на града, с посърнали лица и сълзи на очи, се опитват да спасят останките от сградата, в която все още са запазени стенописите на Вълчан Петров. Първоначално гражданите бяха толкова шокирани от ...

» повече