Подтепето

ГРАДЪТ

04 Ян, 2018

Общината обяви на търг част от паметник на кулутурата

В къщата на „Велико Търново” № 2 е живяла голямата пловдивска художничка Живка Пейчева

Наддаването за етажа започва от 242 000 лева 

Апетитен имот в централната градска част със статут на недвижим паметник на културата е обявен на търг на страницата на Община Пловдив. Става дума за част от къща на ул. „Велико Търново“ № 2 в Цар-Симеоновата градина, за която екипът на Под тепето ви разказа вече ТУК.

Припомняме, че сградата, в която общината е съсобственик с частно лице, е вписана като архитектурно-строителен паметник на културното наследство през 1985 г. В красивата къща до Главната улица е живяла голямата пловдивска художничка Живка Пейчева. Нейни картини са част от фондовете на  ГХГ, НХГ и много други галерии. Талантливата пловдивчанка е ученичка на проф. Иван Мърквичка и на първия народен художник в България Христо Станчев, свързал живота и творчеството си с Пловдив.

От администрацията са определили начална тръжна цена от 242 000 лева (двеста четиридесет и две хиляди лева), без ДДС. Наддаването е за едно ниво от сградата с площ 128,79 кв. м., състоящото се от: вестибюл, дневна, две спални, кухня, баня с тоалетна, килер и коридор. Към общинската собственост има още две изби с площ съответно 16,75 и 21,08 кв. м, както и 45,341% идеални части от общите части на сградата.

Огледите на мераклиите бяха днес преди обяд. Желаещите да участват в търга трябва да заплатят депозит от 600 лева плюс цена на тръжните документи, която е 2 000 лева без ДДС, срокът за това е 15 януари, а търгът ще е на следващия ден от 14.30 часа в община Пловдив, на адрес: гр. Пловдив, пл.„Централен” No1, ет. 12. Стъпката за наддаване е три хиляди лева.

Другият частен съсобственик на уникалната къща започна ремонтни дейности и саниране през  есента на 2017-а година, като проектът му е  съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство.

  • 04 Ян, 2018 | 032
    Така се връщат многомилионните заеми. Колко станаха вече 30-40 милиона???
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

12 Ян, 2018

Кметът на Централен: В режим на съсобственост паметник на културата не може да се управлява ефективно

Там, където сме съсобственици общината с други частни лица и нашият общински дял е по-малката част, е логично ние да предложим да се прекрати тази собственост, коментира Георги Стаменов

По думите му, има проект за възстановяване на Къщата с кулата

Ресорният зам.-кмет Димитър Кацарски не бе открит за коментар

Таня Грозданова

Господин Стаменов, прави впечатление, че в Програмата за управление на общински имоти за 2018-а година в частта за такива, които ще бъдат предложени за продажба, списъкът с имоти на територията на район „Централен“  са  80 % със специален статут. Какво означава това, отървава ли се Община Пловдив от тях, наистина ли няма инструменти да се справи със съсобственост в паметници на културата?

На този въпрос мисля, че инж. Кацарски ...

» повече
11 Ян, 2018

Наемателят на Къщата с кулата разбра от Под тепето, че имотът се подготвя за тезгяха

Вторият етаж е собственост на пловдичанин, чиито деца са в чужбина, а кулата е на таванско ниво, което също не се обитава

От заграждането на тротоара до днес  жената е виждала общински служител само когато си плаща наема

Никой не е предлагал на 82-годишната пловдивчанка да се премести, за да се прави ремонт

Ето как изглежда общинската собственост отвътре (ГАЛЕРИЯ)

Таня Грозданова

82-годишна пловдивчанка живее в част от първия етаж на някога красивата сграда – паметник на културата, известна като Къщата с кулата на ъгъла на улиците „Лейди Странгфорд“ и „Антим I“ в подножието на Сахат тепе. Станка Кръстанова е наемател на Община Пловдив от 1960 година, преди това съпругът ѝ живял там 5 години като ерген. Тя научи от репортера на Под тепето, че домът ѝ е включен в раздела за продажба в „Програма за управление на общински имоти 2018“ – списък пълен ...

» повече
05 Ян, 2018

Общината се отървава от куп паметници на културата, в които има собственост

Знакови имоти в централната градска част отиват на тезгяха

Администрацията дава индикации, че не може да се справи със стопанисването на ценното архитектурно наследство

Община Пловдив планира да се освободи от дълъг списък от архитектурни паметници на културата, разбра Под тепето. Знакови имоти собственост на общината или в съсобственост с частни лица, които се намират в сърцето на града, се подготвят за изваждане на тезгяха.

Това може да се тълкува като ясна индикация, че местната управа няма сили и/или не желае да се справи със стопанисването на тези ценни обекти. От администрацията неведнъж са коментирали, че случаите на съсобственост в паметници на културата са едни от най-тежките за тях, а намесата им се ограничава до писане на предписания към ...

» повече
11 Окт, 2017

Общината продава паметник на културата

В къщата на „Велико Търново” №2 е живяла голямата пловдивска художничка Живка Пейчева

Общинските съветници от БСП скачат срещу разпоредителната сделка

Продажбата на общинска собственост, паметник на културата, ще гласуват общинските съветници на сесия на местния парламент утре. Става въпрос за красива къща на улица „Велико Търново” №2. Сградата, в която общината е съсобственик с частно лице,  е вписана като архитектурно-строителен паметник на културното наследство през 1985г. Категорично против срещу разпоредителната сделка ще гласуват съветниците от БСП, като заместник-председателят на групата Димитрина Вакрилова дори ще излезе с питане до управляващите.

„Считаме, че е безотговорно и нецелесъобразно сградата да бъде продадена. В действащия застроителен план  необяснимо  как, но е допуснато надстрояване. Този акт  заедно с предложението за продажба на публичен търг ...

» повече