Подтепето

ГРАДЪТ

16 Фев, 2017

Няма конструктивни проблеми в тунела под Трихълмието

Проверяват съоръжението под пощата, отново има затворени ленти

Един тунел в Пловдивско сред опасните в страната

Таня Грозданова

Всички водачи трябва да бъдат особено внимателни при преминаване през тунела под Централна поща в Пловдив. Там днес до 16 часа тече инспекция за техническата безопасност на съоръжението. По предварителна информация работата на специалистите трябваше да започне в 10 часа, но в 11.15 още не бе стартирала.  Повод за повсеместните инспекции е трагедията в тунела „Ечемишка”, където в началото на месеца конструкция с лампа се стовари върху кола и уби 64-годишна жена.   

Проверките в града започнаха преди ден по разпореждане на зам.-кмета Розалин Петков, от времето когато заместваше градоначалника Иван Тотев докато последният бе в отпуск. В сряда пръв бе инспектиран тунелът на най-натоварения пловдивски булевард „Цар Борис III „Обединител“. Това предизвика няколко верижни катастрофи и задръствания, защото две ленти от съоръжението бяха затворени в час пик без промяната на организацията на движение да бъде разпространена предварително. Очаква се днес специалистите от фирмата да представят доклад от обследването му. 

За Под тепето заместник-кметът по транспорт Златин Велев коментира предварителните данни от огледа. „Тунелът под Стария град е в добро състояние. Основно във вчерашния ден се изследва здравината на конструкцията, която държи осветителните тела. Тествани са анкерните болтове на натоварване и как са захванати в бетона. Тестовете са показали, че няма нарушение в здравината на конструкцията.“ Проверяващите от фирма „Авис инженеринг” са констатирали няколко изгорели осветителни тела. По думите на Велев, тяхната подмяна ще започне от следващата седмица, ако времето позволява.

Съоръжението под Централна поща е видимо в окаян вид. Там от дълго време има постоянни течове, даже и когато не вали. Влагата доведе до редица аварии на осветлението в него, има ръжда, нарушена хидроизолация и мазилка. При проверката на пробива под Централна поща опасните осветителни тела ще бъдат отстранявани на момента, съобщи зам.-кметът по транспорт. Реконструкцията на подлеза и тунела на ул. „Гладстон” по предварителни сметки би струвала около 7 млн. лева. Тя обаче може да се случи евентуално с реализацията на проекта за новата визия на площад „Централен”.

В данните от националния доклад за състоянието на този тип съоръжения тунелът на път ІІІ-866 – Девин – Михалково е отбелязан в раздела с висок риск. Това е най - близкият до Пловдив опасен тунел. Инспекторите са съобщили за нарушена облицовка, а това създава риск от падащи бетонни парчета. Установени са множество течове по цялата дължина на тунела, които създавали опасност от образуване на ледени висулки и заледяване на платното. Препоръчано е да бъде разработен проект за ремонт и да се установи постоянно наблюдение на нестабилните части от облицовката, както и да се обрушват парчетата, които може да паднат, а също и ледените висулки. В по-дългосрочен план се препоръчва да бъде направен основен ремонт.

Няма направени коментари
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

12 Окт, 2017

Капиталовата програма на града се променя непрекъснато

Едни пари се прехвърлят от обект на обект, критикува опозицията

Промени в бюджета на Пловдив предизвикаха искри в местния парламент

Половин милион лева от гласуваните за спешен ремонт на тунела под Централна поща бяха пренасочени днес от Общинския съвет на Пловдив за други спешни ремонти. Мотивът – няма как да се освоят през тази година, тъй като обществената поръчка е отменена, а нова още не е обявена.

500 000-те хиляди лева отиват за ремонт на улици и благоустрояване, основно в район „Южен“: за ДГ „Ралица“, кърпене на асфалта на бул. „Македония“, „Никола Вапцаров“, „Александър Стамболийски“, ул. “Димитър Талев“ и надлез Родопи.

Обструкции изразиха от Патриотите, припомняйки, че в началото на 2017-а за спешен ремонт на тунела бяха гласувани близо 7 млн ...

» повече
20 Фев, 2017

Внимание: Затварят Тунела нощем

От 21 февруари съоръжението под Стария град ще бъде затворено за движение от 22 часа вечер до 05 часа на следващия ден

Проверките показали, че в Пловдив няма опасни съоръжения, трябва само да се подменят изгорели осветителни тела

Тунелът на най-натоварения булевард в Пловдив – „Цар Борис III Обединител“, ще бъде забранен за движение нощем в рамките на седмица до 10 дни.

След приключилите проверки за безопастност на тунели, подлези и надлези в града няма тревожни констатации. Общото състояние на съоръженията е добро, показва докладът на обследващата специализирана фирма. Няма съоръжения, които са рискови и подлежат на затваряне заради това, обяви днес кметът на Община Пловдив Иван Тотев.

Временно, за няколко часа в тъмната част на деня, преминаването през тунела под ...

» повече
15 Фев, 2017

Тапи и ламаринени катастрофи в центъра на Пловдив заради проверка за безопасност на тунела

Затвориха две ленти без да уведомят предварително

Оглеждат съоръжението заради инцидента в тунел „Ечемишка”  

Нарочна проверка за безопасността на тунела на най-натоварения пловдивски булевард „Цар Борис III „Обединител“ предизвика няколко верижни катастрофи и задръствания в центъра на Пловдив днес. Проблемът дойде, след като две ленти от съоръжението бяха затворени за извършването на инспекцията в час пик без промяната на организацията на движение да бъде разпространена предварително.  

На всички осветителни тела ще бъде извършена техническа проверка за изправност, включително на конструкциите, на които те са закрепени. Ревизиите на тунели в цялата държава бяха възложени по спешност от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) след инцидента в тунел „Ечемишка”, при който загина жена в началото на този месец. Направената от АПИ проверка на другите ...

» повече