Подтепето

ГРАДЪТ

08 Ян, 2018

Новият мост над Марица може да стартира тази година

Ще се ползва готовият проект от 2015 година

Търсим пари от държавата

В програма максимум за 2018-а година администрацията на Пловдив си е поставила за цел да стартира работа по новия мост над река Марица. Това се очаква да бъде най-дългият мост на Пловдив, като ще се ползва готовият проект, който бе представен през 2015г.

Имаме актуален проект. Ще търсим финансиране от държавата, а съоръжението ще се реализира на няколко етапа, поясни кметът Иван Тотев, който днес представи големите инфраструктурни проекти за настоящата година. На първия етап, който се очаква да започне през 2018-а ще се работи по частта от бул. „Копривщица“ с голямо кръгово над реката до бул. България.

След това вече на следващ етап ще започне работа по трикилометров път за свръзка с Голямоконарско шосе. „Предвидено е направление направо покрай бившата Окръжна болница, което излиза чак на Разсадника на Голямоконрско шосе на 3 км в землището на Община Марица. Визуално, за да си го представите,  когато идвате от София първият разклон е Царцовския пътен възел, надясно Пампорово-Смолян, продължавате още 1 км навътре и имате втори разклон надясно, там вече може да отидете в районите Южен и Западен без да минавате изобщо в града. Това е идеята на този мост - да свърже тази тангента.

Индикативната стойност на проекта с трикилометровата нова отсечка е около 25 млн.лв. Няма предвидени пари в Бюджета за този проект, затова ще търсим,“ разказа Иван Тотев.

Припомняме, че построяването на нов мост до жп моста над река Марица остана единственото несвършено нещо от програмата за управление в първия мандат на градоначалника. Проектът за моста бе представен от проектанта инж. Петър Минчев през есента на 2015-а година със стойност 15 млн.лв. Тогава той обясни, че под сегашния железопътен мост ще има кръгово. Съоръжението ще минава от южната страна на река Марица, по продължението на бул. "Копривщица" до западната страна на реката. Оттам ще се включва в бул. "България", където също ще бъде изградено ново кръгово кръстовище. Мостът ще има направления в двете посоки, с по две платна с габарити по 3.75 метра, тротоари по 3 метра от двете страни, велоалеи и триметрова разделителна ивица в средата.

Припомняме още, че според плановете новият мост кореспондира с проекта на НКЖИ за удвояване и повдигане на жп линията, която ще остане на друг нов съседен мост на 7 метра от бъдещия за коли и линиите ще бъдат повдигнати на по-голяма височина. Двата нови моста ще позволяват преминаването на високи камиони под тях по булевардите "Марица - Юг" и "Марица - Север".

Очаквайте подробности по темата!

Няма направени коментари
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

14 Юни, 2018

Проектират нов пешеходен мост над река Марица

КАБ и САБ ще правят конкурс за съоръжението, което ще е между Гребната и Марица Гардънс

За бъдещ нов мост в зоната на Гребната база и затворения жилищен комплекс Марица Гардънс, съобщи днес кметът на Пловдив Иван Тотев. По думите му регионалните структури на Камарата и Съюза на архитектите ще получат 5 хиляди лева от Община Пловдив за организацията на два конкурса за проектиране. Средствата ще бъдат гласувани на идната сесия на Общински съвет във вторник – 19 юни. С тях архитектурната гилдия ще подготви  и заедно с администрацията ще обяви конкурса за проектиране на нов пешеходен и вело мост в зоната.

„Не определяме точно място за съоръжението, даваме свобода на проектантите да определят къде точно ще се намира. Мостът, който ...

» повече
19 Окт, 2016

Ще правят нов мост над Марица

Замразяват проекта за пробив под Водната палата

Тотев обеща да не се създават нови тапи в движението

Един от най-важните проекти за развитието на Пловдив е на път да започне. Това е новият мост на Марица, който ще свързва булевардите „Копривщица“ и „България“. Това е най-важният поект, който Пловдив трябва да реализира през следващите няколко години, заяви градоначалнкът. Той разкри, че отчуждителните процедури за частните имоти ще стартират съвсем ското, а самото реализиране на проекта се очаква да започне в средата на следващата година. Все още не е ясна пълната цена на проекта, но се прогнозира да достигне 10 милиона лева.

Проектът трябва да е готов до 2019-та година, а с осъществяването му най-вероятно ще отпадне друг проект – този за ...

» повече
24 Сеп, 2015

Пловдивски проекти за мост над Марица избрани за най-добри

Общината решава дали да се спре на един от тях за идея за съоръжението

Проект №1Три пловдивски проекта за нов мост над река Марица в района на бул. Копривщица бяха посочени за най-качествени в завършилия пленер „По моста”, организиран от КАБ и САБ успоредно с One Architecture Week. След няколкодневна работа в кино Космос са били представени общо 12 страхотни идеи за съоръжение над коритото на реката, но като най-функционални, реализуеми и архитектурно съдържателни са избрани три. Те отговарят на критериите на журито за оригиналност и възможност за реализация. На първо място е проектът на трима пловдивски архитекти, които са дали идеално решение за четири в едно- жп линия, автомобилно трасе, пешеходна и вело част.  По него са работили архитектите Атанас ...

» повече