Новият мост над Марица може да стартира тази година

Градът

Ще се ползва готовият проект от 2015 година

Търсим пари от държавата

В програма максимум за 2018-а година администрацията на Пловдив си е поставила за цел да стартира работа по новия мост над река Марица. Това се очаква да бъде най-дългият мост на Пловдив, като ще се ползва готовият проект, който бе представен през 2015г.

Имаме актуален проект. Ще търсим финансиране от държавата, а съоръжението ще се реализира на няколко етапа, поясни кметът Иван Тотев, който днес представи големите инфраструктурни проекти за настоящата година. На първия етап, който се очаква да започне през 2018-а ще се работи по частта от бул. „Копривщица“ с голямо кръгово над реката до бул. България.

След това вече на следващ етап ще започне работа по трикилометров път за свръзка с Голямоконарско шосе. „Предвидено е направление направо покрай бившата Окръжна болница, което излиза чак на Разсадника на Голямоконрско шосе на 3 км в землището на Община Марица. Визуално, за да си го представите,  когато идвате от София първият разклон е Царцовския пътен възел, надясно Пампорово-Смолян, продължавате още 1 км навътре и имате втори разклон надясно, там вече може да отидете в районите Южен и Западен без да минавате изобщо в града. Това е идеята на този мост – да свърже тази тангента.

Индикативната стойност на проекта с трикилометровата нова отсечка е около 25 млн.лв. Няма предвидени пари в Бюджета за този проект, затова ще търсим,“ разказа Иван Тотев.

Припомняме, че построяването на нов мост до жп моста над река Марица остана единственото несвършено нещо от програмата за управление в първия мандат на градоначалника. Проектът за моста бе представен от проектанта инж. Петър Минчев през есента на 2015-а година със стойност 15 млн.лв. Тогава той обясни, че под сегашния железопътен мост ще има кръгово. Съоръжението ще минава от южната страна на река Марица, по продължението на бул. "Копривщица" до западната страна на реката. Оттам ще се включва в бул. "България", където също ще бъде изградено ново кръгово кръстовище. Мостът ще има направления в двете посоки, с по две платна с габарити по 3.75 метра, тротоари по 3 метра от двете страни, велоалеи и триметрова разделителна ивица в средата.

Припомняме още, че според плановете новият мост кореспондира с проекта на НКЖИ за удвояване и повдигане на жп линията, която ще остане на друг нов съседен мост на 7 метра от бъдещия за коли и линиите ще бъдат повдигнати на по-голяма височина. Двата нови моста ще позволяват преминаването на високи камиони под тях по булевардите "Марица – Юг" и "Марица – Север".

Очаквайте подробности по темата!

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.