Подтепето

ГРАДЪТ

01 Юни, 2017

Не бутат Гарнизонна фурна, засега

Още не е одобрен планът за отпадъците

Двете спорещи страни не сядат на една маса

Таня Грозданова

Фирма Арнаудов в четвъртък се готви да бута Гарнизонна Фурна. Бъдете нащрек!“ – това написа преди два дни художникът Емил Миразчиев, който е говорител на Инициативния комитет за запазване и развитие на Гарнизонна фурна, на страницата си в социалната мрежа Facebook.

„Не е вярно!“ – съобщи кметът на район „Западен“ Димитър Колев. По думите му, още не е одобрен планът за отпадъците, което трябва да свърши голяма община. До тогава не могат да бъдат предприети подготвителни действия по разчистване в имота.

Припомняме, че Колев бе натоварен с решение на Общински съвет – Пловдив да осъществи  събарянето на постройките, а за целта от градския бюджет са гласувани 350 000 лева. Администрацията твърди, че се съобразява с желанието на живеещите в квартала - бившият военен имот с площ седем декара да стане парк с места за отдих и детска площадка.

От другата  страна на барикада застана искането на група интелектуалци, начело с Миразчиев, основната сграда да бъде запазена и да се превърне в Център за съвременно изкуство Фурната.

И едната и другата страна в казуса се аргументират с подписки, които доказват някаква гражданска подкрепа за каузите им. Цялото действие обаче се разиграва единствено в медиите и социалните мрежи. Двете спорещи страни се информират от тях и не сядат на една маса, за да търсят диалог или да се разберат веднъж за винаги „това-да, това-не“.       

Входирахме в кметството и Общински съвет Местна Гражданска Инициатива с подписка за запазване на Гарнизонна Фурна. Очаквайте местата където ще се събират подписите в рамките на два месеца.“ – това гласи поредното съобщение от страницата на Миразчиев с днешна дата.

Аз също се информирам от медиите за действията на инициативната група, коментира Димитър Колев пред Под тепето. Той  каза, че в кметството няма входирани такива документи. „От месеци при нас има представена единствено идеята на сдружението, която е една визуализация на основната сграда отвън, подписка и становище от оглед на конструктор. Забележете – не техническо обследване, както твърди г-н Миразчиев, а оглед. Видяно, не означава обследвано. Количествено-стойностната сметка (КСС), която са представили, не може да се приеме сериозно. В това искане са се подписали и архитекти, които много добре познават ЗУТ и знаят как и кога се правят КСС. Има много стъпки преди това. Една община не може да си позволи  да прескочи стъпка  по даден закон. Няма как тази сграда, саморазрушаваща се от години да се стегне с козметичен ремонт за 300 000 лева.“

От Общински съвет – Пловдив потвърдиха пред Под тепето, че има входирано уведомление за стартиране на Местна Гражданска Инициатива и набиране на подписка за запазване на Гарнизонна Фурна. Председателят Савина Петкова е разпределила писмото до постоянните комисии, за да се запознаят с него и то е препратено до общината и кметсвото. По закон, след изтичането на двумесечния срок за събиране на подписи и внасянето им в ОбС, те ще бъдат препратени до ГРАО за удостоверяване.  

До тогава планът за отпадъците може вече да е одобрен и да се премине към изпълнението му.

Очаквайте продължение по темата.

  • 02 Юни, 2017 | Агент
    Тази сграда с този комин си плаче да бъде трансформирана в пивовар... Като се разчистии терена от полупадналите пристройки има място и за малък парк. Ама нали е по-лесно да се руши...
  • 01 Юни, 2017 | емил
    АМИ НАЛИ В ПИСМОТО ДО КМЕТА ЗА ТОВА НАСТОЯВАМЕ-ЗА СРЕЩА И ДИАЛОГ. ОТ ТЯХНА СТРАНА НИКАКВА РЕАКЦИЯ - САМО ЕДНО - РУШЕНЕ, БАГЕРИ И ДЕПОНИРАНЕ НА ОТПАДЪЦИ. ЯВНО СА СИ НАПРАВИЛИ СМЕТКАТА.
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

11 Юли, 2018

Поискаха отмяна на решението за събаряне на Гарнизонна фурна с подписите на стотици пловдивчани

Теодор Караколев

Гражданската инициатива за превръщането на сградата в културен център внесе предложение при председателя на Общинския съвет Савина Петкова

Подкрепа са изразили над 800 пловдивчани и около 30 организации

Над 800 подписа и 30 писма за подкрепа от организации, занимаващи се с култура и изкуство в Пловдив, внесе днес Гражданската инициатива за спасяване на сградата на Гарнизонна фурна и превръщането ѝ в център за култура и съвременно изкуство. Представители на организацията – архитект Хубена Салджиева и художникът Румен Нечев се срещнаха с председателя на Общинския съвет Савина Петкова, пред която представиха своите искания. С тях бяха и Чавдар Порязов от студио 8 ½, изготвили идеен проект за сградата, както и Павел Начев, също активист за спасяване на сградата.

Първата стъпка е ...

» повече