Подтепето

ГРАДЪТ

17 Юли, 2017

Най – старият обществен асансьор в Пловдив ще се възстанови

Асансьорът в сградата на ул.“Железарска“ 1 е обслужвал клиентите на гранд хотел “Юнион Палас” в началото на миналия век

Сега не работи

Таня Грозданова

Най – старият обществен асансьор в Пловдив, който се намира в общинската сграда на ул.“Железарска“ 1, срещу Джумая джамия, да се възстанови. Това е по-добрият вариант, вместо да се заменя  с нов, смята и кметът на града Иван Тотев.

„Този асансьор е изключително красив и ценен! Аз съм се возил в него. Не работи ли?!“ – така реагира на въпрос на репортер на Под тепето кметът Тотев, който е председател на УС на ОФ “Пловдив 2019“, която се намира в същата сграда от началото на месец юли.  Истината е че не съм се интересувал през последните години, чистосърдечно призна той.

Това не са оригиналните връти на старинния асансьор, но кабината вътре е автентична

Припомняме, че в 4-етажната сграда през 2012-а се настани Министерство на туризма за известно време, като преди това бе направен ремонт на помещенията. По това време за пръв път се заговори за подмяна на съоръжението, което и тогава също не беше в изправност. До ден днешен елеваторът, който вече е историческа техническа ценност, не изкачва и не сваля хора между първо и четвърто ниво на обществената сграда. Същото бе положението и по времето, когато в сградата се намираше Пловдивската общинска агенция по приватизация.

Всъщност машината от швейцарската марка „ШИНДЕЛРЪ“, по данни на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, е най-старият обществен асансьор под тепетата. Техническото чудо е обслужвало клиентите на гранд хотел “Юнион Палас”, който е бил най-престижният за времето си – 30-те години на миналия век.

  • 17 Юли, 2017 | 1
    Има в Асеновград по-стар от него
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

14 Юли, 2017

Най-старият асансьор в Пловдив краси новия дом на Фондация „Пловдив 2019”

Швейцарският Шиндлер е спрял от години

Работещите по най-важния за града проект пренесоха обзавеждането на кабинетите си на гръб до 4-я етаж

„Ако асансьорът спре между етажите, повикайте прислугата чрез тревожния сигнал”. Това пише в „Наставленията за използуване” на най-стария елеватор под тепетата- изработеното в швейцарския град Люцерн съоръжение Шиндлер, намиращо се в новия дом на Фондация „Пловдив 2019” (временното Министерство на туризма срещу Джумая джамия). Хората, които движат по същество най-важния проект за града, няма как да заседнат между етажите, нито пък имат прислуга, която да повикат на помощ. Тъй като Шиндлерът не работи. При това от много години. Поради което са носили на гърбовете си целия багаж и обзавеждане от Синята къща до новите си кабинети на четвъртия ...

» повече