Подтепето

ГРАДЪТ

29 Мар, 2018

Момиче от Английската гимназия в Пловдив е първата българка спечелила стипендия от 500 000 долара за следване в Америка

Мартина Гарабедян пребори конкуренцията свои връстници от Централна и Източна Европа за стипендията на Фондация „Кроношпан“ за обучение в САЩ

Пълната стипендия покрива разходите през четирите години на обучение

Пловдивчанката Мартина Гарабедян е първият български ученик, който успя да спечели стипендията на Фондация „Кроношпан“ за обучение в САЩ. Съвместният проект на Фондация Кроношпан и Babson College of Boston, USA е в търсене на талантливи и амбициозни млади хора, на които им се предоставя възможността да завършат висшето си образования в най-добрия колеж за предприемачески бизнес в света. Фондация Кроношпан управлява и развива обществени услуги и проекти за Кроношпан – световният лидер в производството на плоскости от дървесни частици. Целта на фондацията е да работи активно за развитието на програми и дейности, които подкрепят редица социални, икономически и културни мероприятия на територията на всичките 40 филиала на фирмата. Кроношпан спонсорира годишно един финасово затруднен студент от Източна Европа с пълна стипендия за бакалавърска научна степен в Babson College. Всички учебни такси, настаняването, храната и транспорта от и до САЩ ще бъдат напълно покрити.
 
Възпитаничката на Английската гимназия в Пловдив преодоля конкуренцията на свои връстници от Централна и Източна Европа, които си оспорваха правото да учат четири години за бакалавърска степен в Бабсън Колидж, Бостън. Университетът оглавява над двайсет години класациите на  образователните центрове за подготовка на предприемачи в САЩ.
 
Пълната стипендия покрива азходите през четирите години на обучение, в това число такси, настаняване, учебници, здравна застраховка и пътувания до САЩ и обратно. В момента приблизителната стойност на цялата сума е над 500 000 долара.

До финалното ниво достигнаха общо тринадесет претендента. От тях двама от Чехия, един от Украйна, по един от Сърбия  и от Хърватска, а българските финалисти бяха общо седем.

Всеки от тях трябваше да развие бизнес идея и бизнес план в екип с напълно непознати партньори по време на уъркшоп „Micro Lаb“, за да покаже пред ръководството на университета как може да взима успешни решения в сложни ситуации.
 
Разходите на финалистите за изпитите на ниво Тойфел и САТ бяха поети също от фондация „Кроношпан“, а последното изпитание преди финала беше лично събеседване -интервю с деканите по приема в Бабсън Колидж, г-жа Кортни Минден и Адриен Рамзи.

Мартина Гарабедян премина през всички тестове и изпитания с най-високи резултати. Надпреварата за стипендията на Фондация „Кроношпан“ се провежда вече шеста година и до момента български ученици не успяваха да се справят с конкуренцията.

Претенденти за стипендията могат да бъдат ученици, които завършват средното си образование през настоящата година. Шанс имат кандидатите, които се отличават със своите постижения и са сред първенците на своя клас. Предимство носи личната ангажираност на учениците в различни каузи, свързани с развитието на училищната общност и заемането на лидерски позиции в различни проекти. За по-подробна информация относно програмата можете да посетите уебсайта: www.kronospanfoundation.org или се свържете с представител на „Кроношпан“ по всяко време на имейл: scholarship@kronospanfoundation.org.

 

  • 31 Мар, 2018 | Бумеранг
    Поредният талант, който ще напусне БГ. ?Защо? Ми защото държавато нищичко не прави за талантите, нищичко.
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

20 Апр, 2018

В 60-годишния юбилей на Английската гимназия задочно се включва и Мери Мейсън

Мери Мейсън и Ан Слейтър са първите учителки- англичанки в новосъздаденото училище

Днес Мери е на 88 години, в добро здраве, живее в Бирмингам

Никога не съм мечтала да попадна на по-романтично и красиво място, което беше и чуждо, казва за първото си качване на Небет тепе британката. Това е мигът, в който се влюбила завинаги в Пловдив

Веселина Божилова

 Мери Мейсън като млада учителка Една нощ през септември 1959-та година Ориент експрес пристига на софийската гара и от него слизат две млади англичанки. След два дни пътуване с парен локомотив, те се чувстват мръсни и уморени, макар че са пътували при възможно най- луксозните условия на първокласен спален вагон. Прекалено топло е, тъмно е, багажът им е на перона, в душите- тревога. Не знаят ...

» повече
30 Мар, 2018

Най-младото попълнение на ансамбъл „Българе”е 13-годишна ученичка от Пловдив (ВИДЕО)

Мелек Ерен пее без притеснение любимите си народни песни в обществения транспорт на града под тепетата

Талантливата Мелек Ерен, най-младият участник в спектакъла „Осмото чудо” на ансамбъл „Българе” превзе една от най-авторитетните сцени в страната – Зала 1 на НДК.  13-годишното момиче, ученичка в СУ „Любен Каравелов” и възпитаник на фолклорната формация „Куклици” към Общински детски комплекс - Пловдив, се включи за първи път в спектакъла на „Българе” на Античния театър в родния си град през септември 2017 г., а преди дни предизвика бурните аплодисменти на публиката и в зала 1 на НДК.

В последните осем месеца, Мелек Ерен гастролира с представлението „Осмото чудо” на десетки български сцени  и навсякъде бе посрещната като истинска звезда.

Интересни и незабравими певчески изяви тя поднася ...

» повече
24 Май, 2017

Цял клас от Английската пристигна с отворен микробус на бала

 

Търговската и Английската гимназии посрещнаха заедно абитуриентската вечер

Мотори задимиха улицата пред Новотела

Момичетата шашнаха със стил и елегантност

Две от елитните пловдивски гимназии отбелязаха заедно празничната вечер за 12-класниците. Това са Търговската и Английската, които демонстрираха стил и елегантност по време на тазгодишните балове. Безспорна атракция бе един от абитуриентските класове на езиковата гимназия, който пристигна с отворен бус. Фанфари, викове, броене от 1 до 12 и звук от форсиращи гуми – така пристигна випускът, чийто клас бе почти изцяло от момчета.

И докато костюмираните младежи впечатлиха и оглушиха публиката, друг направо задуши семействата и гостите на абитуриентите. Това е млада дама, която пристигна на своята празнична вечер, възседнала пистов мотор, а около нея се бяха наредили още около 6-7 ...

» повече
12 Май, 2017

Съвременни Бели нощи в двора на Английската: Дрифтове, тоалетна хартия и попфолк (ГАЛЕРИЯ)

Красивата традиция премина от Бийтълс и китари към цигари, наргилета и пияно шофиране   

Дори учениците в едно от най-добрите училища в града са повлияни от чалга културата

Средношколците осъзнават, че празникът залита към закононарушения, но това не ги спира

А няма и кой да ги контролира

Йоана Иванова, стажант

Едно емблематично събитие в историята на пловдивската Английска гимназия, добило популярност в годините като „Бели нощи“,  в наши дни отиде в съвсем различно измерение.  

В традициите на Езикова гимназия „Пловдив” идеята е в нощта след изпращането на дванадесетокласниците, учениците да се сбогуват с училището си, като се съберат в двора да се позабавляват. Ако в началото това беше сравнително скромно събиране на абитуриентите и част от техните по-малки съученици, за да ...

» повече
04 Юни, 2013

Цацаров проверява годишнината на Английската

Главният прокурор е най-очакваният гост на тържествата за юбилея на езиковата гимназия
   
Image title
Главният прокурор Сотир Цацаров, бившият премиер Жан Виденов, екс министър Гергана Паси са малка част от именитите възпитаници на Английската гимназия, които се очаква да участват в Image title
честванията на 55-годишнината на елитното школо, обединени зад мотото „Духът на времето“. За събитията от юбилейната програма от чужбина идват десетки бивши ученици на езиковата. Много от тях подкрепят и логистично организацията на празниците. Които стартират на 7 юни с редица спортни прояви- волейболен, баскетболен и футболен турнир между поколенията, в който настоящи и бивши възпитаници на училището ще премерят сили в мачове, озаглавени „ Тийнейджъри V/S Динозаври“.

Над 10 хиляди души са минали през гимназията през годините. Всички заедно ще ...
» повече