Момиче от Английската гимназия в Пловдив е първата българка спечелила стипендия от 500 000 долара за следване в Америка

Градът

Мартина Гарабедян пребори конкуренцията свои връстници от Централна и Източна Европа за стипендията на Фондация „Кроношпан“ за обучение в САЩ

Пълната стипендия покрива разходите през четирите години на обучение

Пловдивчанката Мартина Гарабедян е първият български ученик, който успя да спечели стипендията на Фондация „Кроношпан“ за обучение в САЩ. Съвместният проект на Фондация Кроношпан и Babson College of Boston, USA е в търсене на талантливи и амбициозни млади хора, на които им се предоставя възможността да завършат висшето си образования в най-добрия колеж за предприемачески бизнес в света. Фондация Кроношпан управлява и развива обществени услуги и проекти за Кроношпан – световният лидер в производството на плоскости от дървесни частици. Целта на фондацията е да работи активно за развитието на програми и дейности, които подкрепят редица социални, икономически и културни мероприятия на територията на всичките 40 филиала на фирмата. Кроношпан спонсорира годишно един финасово затруднен студент от Източна Европа с пълна стипендия за бакалавърска научна степен в Babson College. Всички учебни такси, настаняването, храната и транспорта от и до САЩ ще бъдат напълно покрити.
 
Възпитаничката на Английската гимназия в Пловдив преодоля конкуренцията на свои връстници от Централна и Източна Европа, които си оспорваха правото да учат четири години за бакалавърска степен в Бабсън Колидж, Бостън. Университетът оглавява над двайсет години класациите на  образователните центрове за подготовка на предприемачи в САЩ.
 
Пълната стипендия покрива азходите през четирите години на обучение, в това число такси, настаняване, учебници, здравна застраховка и пътувания до САЩ и обратно. В момента приблизителната стойност на цялата сума е над 500 000 долара.

До финалното ниво достигнаха общо тринадесет претендента. От тях двама от Чехия, един от Украйна, по един от Сърбия  и от Хърватска, а българските финалисти бяха общо седем.

Всеки от тях трябваше да развие бизнес идея и бизнес план в екип с напълно непознати партньори по време на уъркшоп „Micro Lаb“, за да покаже пред ръководството на университета как може да взима успешни решения в сложни ситуации.
 
Разходите на финалистите за изпитите на ниво Тойфел и САТ бяха поети също от фондация „Кроношпан“, а последното изпитание преди финала беше лично събеседване -интервю с деканите по приема в Бабсън Колидж, г-жа Кортни Минден и Адриен Рамзи.

Мартина Гарабедян премина през всички тестове и изпитания с най-високи резултати. Надпреварата за стипендията на Фондация „Кроношпан“ се провежда вече шеста година и до момента български ученици не успяваха да се справят с конкуренцията.

Претенденти за стипендията могат да бъдат ученици, които завършват средното си образование през настоящата година. Шанс имат кандидатите, които се отличават със своите постижения и са сред първенците на своя клас. Предимство носи личната ангажираност на учениците в различни каузи, свързани с развитието на училищната общност и заемането на лидерски позиции в различни проекти. За по-подробна информация относно програмата можете да посетите уебсайта: www.kronospanfoundation.org или се свържете с представител на „Кроношпан“ по всяко време на имейл: scholarship@kronospanfoundation.org.

 

Споделете ни във:

1 thought on “Момиче от Английската гимназия в Пловдив е първата българка спечелила стипендия от 500 000 долара за следване в Америка

  1. Поредният талант, който ще напусне БГ. ?Защо? Ми защото държавато нищичко не прави за талантите, нищичко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.