Подтепето

ГРАДЪТ

16 Мар, 2017

Международно признат математик получи почетно звание от Пловдивския университет

Проф. Рави Агарвал е бил лектор в университети по целия свят, има 16 съвместни научни статии с четирима преподаватели от ФМИ на ПУ 

Световноизвестният математик проф. д-р Рави Агарвал, стана почетен доктор на математическите науки в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Званието „Доктор хонорис кауза“ му бе присъдено след решение на Академичния съвет на висшето училище.

На тържествена церемония днес, 15 март, ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов връчи грамотата и плакета, съпътстващи почетното звание. Високата чест бе оказана на проф. Агарвал по повод неговата 70-годишнина и заради изключителния му принос в развитието на математиката и нейните приложения, обясни деканът на Факултета по математика и информатика (ФМИ) проф. д-р Антон Илиев.

Изтъкнатият учен има 16 публикувани статии в съавторство с четирима  преподаватели от ФМИ – проф. д-р Снежана Христова, доц д-р Ангел Голев, гл. ас. д-р Кремена Стефанова и гл. ас. д-р Петър Копанов. През м. юли 2016 г. по покана на факултета проф. Агарвал посещава Пловдивския университет, за да консултира преподаватели и докторанти и да изнесе лекция. 

След присъждането на званието „Доктор хонорис кауза“ очакваме проф. д-р Рави Агарвал да стане още по-чест гост в ПУ „Паисий Хилендарски“, каза ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов. Той пожела на новия почетен професор здраве, за да може да продължи да постига успехи в математиката.

Рави Агарвал е роден на 10 юли 1947 г.  Защитил е научна степен „доктор“  през 1973 г. в Индия. Зад гърба си има 44-годишен опит като преподавател в различни университети – първоначално в Индия, а по-късно, започвайки от 1979 г., в целия свят.

В професионалната му биография влизат заемани преподавателски позиции в Националния университет в Сингапур, Университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен, Германия, Университета „Манитоба“ в Уинипег, Канада, Университета „Делауеър“, в щата Делауеър, САЩ, Технологичния институт „Флорида“, щата Флорида, САЩ. От 2006 г. е ръководител на катедра „Математика“ в „Texas A&M University-Kingsville“ в Кингсвил, щата Тексас, САЩ.

Бил е гостпрофесор за различен период от време в 18 университета по света, част от които в Германия, Италия, Австралия, Япония, Канада, Саудитска Арабия. Бил е ръководител на 13 докторанти в университети в Сингапур и САЩ.

Научните интереси на проф. Агарвал покриват широк спектър от научни сфери. Сред тях са теоретичните интереси от областта на диференциалните уравнения – обикновени и частни, функционално-диференциалните уравнения; диференчните уравнения; нелинейния анализ и по-точно неподвижните точки; числените методи; различни видове неравенства; приложни резултати, свързани с моделирането в икономиката, химията, физиката и особено в математическата биология. 

Проф. Агарвал е изключително продуктивен учен. Той е автор на 39 монографии в различни области на математиката, издадени от престижни международни издателства като Springer (15 монографии), Kluwer Academic Publishers (8 монографии), Marcel Dekker (5 монографии), Taylor & Francis (2 монографии).

Публикувал е досега над 1500 научни статии в международни списания, основно с импакт фактор и импакт ранк. За значимостта на получените от проф. Агарвал резултати говори и огромният брой цитирания – съгласно математическата база данни MathSciNet негови резултати са цитирани и използвани над 11 250 пъти. Съгласно базата данни ResearchGate (RG) цитиранията са 24 000, а съгласно scholar.google.com – над 35 000. Неговите RG точки (съгласно базата данни ResearchGate) са 50.12 и са по-високи от 97,5% от всички, включени в тази база данни. 

Проф. Агарвал е главен редактор на 4 списания с импакт фактор: Journal of Inequalities and Applications, Advances in Difference Equations, Boundary Value Problems, Fixed Point Theory and Applications. Професорът е член на редакционните колегии на 40 международни научни списания. Той е и един от редакторите на 24 книги със събрани научни работи от областта на математиката. 

Участвал е като поканен лектор на 61 международни конференции в САЩ, Турция, Китай, Корея, Чехия, Украйна, Гърция, Германия, Канада. Последната конференция, в която се включва, е през 2016 г., организирана от БАН в София. 

Няма направени коментари
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

07 Дек, 2017

Шефката на бюджета все пак получава научно звание за изкуства

По традиция Менда Стоянова отваря канелката на първата бъчва с младо вино на Дефилето в Пловдив

Държавният бюджетник става „доктор по заслуги“ половин година след несъстоялото се титуловане

Менда Стоянова е свободна на 11-и от 11 ч. да стане „Доктор хонорис кауза“ на АМТИИ

Чакаме председателя на бюджетната комисия в парламента сама да каже кога ще й е удобно да бъде организирана церемонията по връчване на почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Академията за музикално танцово и изобразително изкуства в Пловдив (AМТИИ). Така отговори на въпрос на Под тепето „защо Менда Стоянова още не е получила почетната титла заради съдействието й в осигуряването на държавното финансиране“ по време на старта на ремонта на Жълтото училище, проф. Милчо Василев – ректор на ВУЗ-а.

От разпространено до медиите прессъобщение днес става ясно, че Менда Стоянова е свободна на 11 ...

» повече