Подтепето

ГРАДЪТ

14 Мар, 2018

Медиатори от Столипиново мотивират родители да пускат децата си на училище с думата „глоба”

Децата, които не са ходили на ясли и идват при нас, не владеят въобще български език, каза директорът на детска градина „Лилия” в ромския квартал

Седем посланици на Швейцария посетиха Столипиново, за да се запознаят на място с ромската интеграция в най-големия ромски квартал в България и Европа.  Българо-швейцарската програма за сътрудничество съфинансира общински проект за интеграцията на роми и други уязвими групи чрез образование и здравеопазване, като той се развива на няколко ключови точки в махалата. Една от тях е детска градина „Лилия”, която дипломатите посетиха днес.

От 20 години съм тук. Промяна има и за щастие тя е положителна. Има обаче един период на дупка в образованието, когато сегашните родители в Столипиново не ходеха на училище. Децата, които не са ходили на ясли и идват при нас, не владеят въобще български език. Започваме от нулата, а на изхода по-големият процент от тях са готови на езиково ниво, каза директорът на детска градина Лилия Севдалина Генчева.

Децата от тук тръгват на училище с много добра подготовка по български език. Изисква се обаче много работа с родителите, обясни на хората, които движат проекта в Столипиново. В района има осем детски градини, като „Лилия” е сред най- активните.

Всички искаме децата ни да могат да четат, да пишат, да пеят и да рисуват. Най-важното е обаче да научат български език, каза майка на дете в „Лилия”.

Тежестта да работят с родителите на малките ромчета изнасят образователните медиатори, които се ангажират и обучават в рамките на проекта. Някои от тях са и родители, като основната им мисия е да убеждават майките и татковците от Столипиново да пращат децата си на детска градина и на училище, за да се ограмотят и да имат шанс за бъдеще и извън малцинството.

Медиаторите локализират децата, които не ходят на училище и търсят причините за това. Не е лесно, но се справяме. Основният проблем е неграмотността на родителите, но срещаме все по-голямо разбиране от тяхна страна, обясни медиаторът Рамис Шериф. Той не крие, че при по-сложни случаи използва работещата дума „глоба” пред бащите на децата, които отсъстват от учебни занятия. Тя почти винаги работела. Медиаторката Зенаида пък е намерила друг подход- като разказва пред столипиновци за ромската си принадлежност.   

Швейцарските дипломати попитаха как Столипиново се вписва в проекта Европейска столица на културата. Домакините им отговориха, че си партнират с Фондация „Пловдив 2019” и извеждат масово децата и родителите им извън квартала, по културни събития.  Преди няколко дни били на мюзикъл. Винаги децата ги качваме на сцената с артистите, за да им благодарят и да влязат в контакт с магията. И, разбира се, за да поискат да се върнат. Като много добър знак отчитаме фактът, че родителите им се обличат официално за такива събития, допълниха от екипа, който движи проекта за интеграция в Столипиново.

Идвам за трети път тук и виждам напредъка. Ситуацията се подобрява. Добре е, че има политическа воля да се върви в тази посока, каза швейцарският посланик у нас Денис Кнобел. Най-важното е да осигурим устойчивост и след края на проекта, подчерта той.  

Няма направени коментари
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

17 Апр, 2018

Снимката от Пловдив, за която говори цял Дортмунд

Разпространяват я из блогове и в социалните мрежи, но с грешно описание

Източник: Дойче Веле

Един кадър от Пловдив, заснет през 2011 година, разбуни духовете в Дортмунд: разпространяват го из блогове и в социалните мрежи, но с грешно описание. Под снимката пише, че показва проблемен дортмундски квартал.

През февруари 2011 журналистите Габи Коле и Петер Бандерман от вестник "Рур Нахрихтен" решават да посетят Пловдив, за да разберат защо толкова много жители на квартал Столипиново се заселват в северната част на град Дортмунд, която минава за проблемен квартал. По време на престоя си журналистите правят и няколко снимки, които публикуват още тогава в статията си под заглавие "Ето как живеят децата от българското ромско гето". На една от снимките се вижда ...

» повече
14 Мар, 2018

Столипиновци си изхвърлиха боклуците в краката на седем швейцарски посланици

Разсипаха битовата си смет директно на улицата, веднага след като фадрома разчисти купчина с отпадъци

Само по делегации ли ще чистите? Къде са ни контейнерите, питаха ромите

Жителите на Столипиново организираха боклукчийска акция пред седем посланици на Швейцария днес. Дипломатите дойдоха в махалата, за да се запознаят на място с ромската интеграция и се сблъскаха челно с хигиенните навици  на жителите на най-големия ромски квартал. Мъж изхвърли битовата си смет буквално в краката на посланиците на Швейцария в България, Албания, Косово, Сърбия, Македония, Румъния и швейцарския представител в борда на Ромския образователен фонд. Той изпразни кофата си директно на улицата, на метър от оградата на детска градина „Лилия”. Сметта се разпиля на мястото, от което само пет минути по-рано фандрома ...

» повече
13 Мар, 2018

Седем швейцарски посланици на посещение в Столипиново

България е домакин на регионална среща на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, посветена на ромската интеграция

Седем посланици на Швейцария ще посетят утре Столипиново в Пловдив, за да се запознаят на място с ромската интеграция в най-големия ромски квартал в България и Европа.  В Община Пловдив Българо-швейцарската програма за сътрудничество съфинансира общински проект за интеграцията на роми и други уязвими групи чрез образование и здравеопазване.

Посланиците на Швейцария в България, Албания, Косово, Сърбия, Македония и Румъния, както и швейцарският представител в борда на Ромския образователен фонд (Будапеща) са в Пловдив за Четвъртата регионална среща на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (ШАРС), посветена на  ромската интеграция (12 - 15 март 2018). Посланиците ще посетят изгражданите в момента в Столипиново образователен ...

» повече
24 Окт, 2017

Столипиновци под светлините на прожекторите

Младежи от квартала разработват проект за фестивала LUMMIX, представят го тази събота
 

Столипиновци влизат под светлините на прожекторите този уикенд с фестивала LUMMIX. Събитието, което  представя творчески проекти, създадени със светлина, тази година ще се състои в рамките на един ден, на 28 октомври, събота, в района на квартал Столипиново, с тема „Под светлините на прожекторите“. В продължение на две седмици младежи от квартала работят под ръководството на професионалисти, за да създадат съвместна светлинна арт инсталация, която ще представят в публичния ден от програмата на ул. Ландос 81. Инсталацията ще бъде представена на посетителите, умело интегрирана, в атмосферата на всеобщ празник, съчетаващ музика, танци, светлина.Участници в LUMMIX тази година са  Лолита Артюхова, Джанет Чавдарова, Минчо Христов, Асен Карагьозов ...

» повече