Медиатори от Столипиново мотивират родители да пускат децата си на училище с думата „глоба”

Градът

Децата, които не са ходили на ясли и идват при нас, не владеят въобще български език, каза директорът на детска градина „Лилия” в ромския квартал

Седем посланици на Швейцария посетиха Столипиново, за да се запознаят на място с ромската интеграция в най-големия ромски квартал в България и Европа.  Българо-швейцарската програма за сътрудничество съфинансира общински проект за интеграцията на роми и други уязвими групи чрез образование и здравеопазване, като той се развива на няколко ключови точки в махалата. Една от тях е детска градина „Лилия”, която дипломатите посетиха днес.

От 20 години съм тук. Промяна има и за щастие тя е положителна. Има обаче един период на дупка в образованието, когато сегашните родители в Столипиново не ходеха на училище. Децата, които не са ходили на ясли и идват при нас, не владеят въобще български език. Започваме от нулата, а на изхода по-големият процент от тях са готови на езиково ниво, каза директорът на детска градина Лилия Севдалина Генчева.

Децата от тук тръгват на училище с много добра подготовка по български език. Изисква се обаче много работа с родителите, обясни на хората, които движат проекта в Столипиново. В района има осем детски градини, като „Лилия” е сред най- активните.

Всички искаме децата ни да могат да четат, да пишат, да пеят и да рисуват. Най-важното е обаче да научат български език, каза майка на дете в „Лилия”.

Тежестта да работят с родителите на малките ромчета изнасят образователните медиатори, които се ангажират и обучават в рамките на проекта. Някои от тях са и родители, като основната им мисия е да убеждават майките и татковците от Столипиново да пращат децата си на детска градина и на училище, за да се ограмотят и да имат шанс за бъдеще и извън малцинството.

Медиаторите локализират децата, които не ходят на училище и търсят причините за това. Не е лесно, но се справяме. Основният проблем е неграмотността на родителите, но срещаме все по-голямо разбиране от тяхна страна, обясни медиаторът Рамис Шериф. Той не крие, че при по-сложни случаи използва работещата дума „глоба” пред бащите на децата, които отсъстват от учебни занятия. Тя почти винаги работела. Медиаторката Зенаида пък е намерила друг подход- като разказва пред столипиновци за ромската си принадлежност.   

Швейцарските дипломати попитаха как Столипиново се вписва в проекта Европейска столица на културата. Домакините им отговориха, че си партнират с Фондация „Пловдив 2019” и извеждат масово децата и родителите им извън квартала, по културни събития.  Преди няколко дни били на мюзикъл. Винаги децата ги качваме на сцената с артистите, за да им благодарят и да влязат в контакт с магията. И, разбира се, за да поискат да се върнат. Като много добър знак отчитаме фактът, че родителите им се обличат официално за такива събития, допълниха от екипа, който движи проекта за интеграция в Столипиново.

Идвам за трети път тук и виждам напредъка. Ситуацията се подобрява. Добре е, че има политическа воля да се върви в тази посока, каза швейцарският посланик у нас Денис Кнобел. Най-важното е да осигурим устойчивост и след края на проекта, подчерта той.  

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.