Кметът на Централен: Безопасността на гражданите е на първо място

Градът

 

„Запазваме автентичността на улицата и връщаме предишния й облик. Вторият етап на ремонта включва алея с растителност и осветление“, коментира кметът Георги Стаменов

"Всяко дърво има жизнен цикъл и за нас безопасността на гражданите е на 1-во място в действията, които предприемаме," това коментира пред Под тепето кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, във връзка със статията ни от днес за санитарната сеч на ул. "Йосиф Шнитер". От администрацията на района изпратиха и снимков материал, заснет от екипа вчера, когато е стартирало премахването на дърветата. На фотографиите ясно се вижда състоянието на отсечените дървета.

„Дърветата на ул. „Йосиф Шнитер” в отсечката от ул.”Преслав” до ул.”Тодор Каблешков” са от вида софора. Дърветата са на видима възраст около 50 години и всички са с влошено състояние – загниване в основата на ствола и загниване при основните разклонения. Кореновата система на всички дървета е силно разрастнала се като тротоарната настилка е компроментирана и на места недостъпна за пешеходците.“ Това гласи становището  на отдел "Екология" при  район "Централен", въз основа, на което е издадена заповедта за премахването им.

Кметът Стаменов припомни, че на улицата текат ремонтни дейности, които целят и връщането ѝ в автентичен вид, относно улична настилка и тротоар. Работата по нея започна през миналата година с полагане на настилка на южния тротоар и на самата улица.

През 2018 г. проектът продължава с втори етап – поставяне на каменни бордюри на северния тротоар, алея с растителни видове, подходящи за размерите и разположението на улицата и ново осветление.

„Старите дървета, които са опасни за минувачи и моторни превозни средства ще бъдат отстранени. Кореновата им система е толкова голяма, че пречи на преминаването. Новата алея ще бъде естетична и едновременно с това ще осигури достъп на пенсионери, майки с колички и инвалиди.“, уточни още през 2017-а зам.-кметът инж. Тошо Пашов.

Районната администрация напомня, че ул. „Йосиф Шнитер“ имаше за настилка плочи, които не издържаха движението на МПС-та по нея. След като EVN разкопа старата настилка с цел прокарване на топлопровод, Георги Стаменов използва случая, за да я приведе във вид, отговарящ на автентичността на улицата. „Жалбите от граждани бяха многобройни“, напомни Стаменов.

Проектът възлиза на обща стойност 40 000 лв.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.