Подтепето

ГРАДЪТ

14 Май, 2018

Китайските концесионери на Летище „Пловдив“ пристигат в града

Консорциумът вече води преговори с транспортното министерство за изграждане на пряка жп връзка с аеропорта

Представители на консорциума между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“, който бе определен за концесионер на летище Пловдив през март тази година, се очакват на посещение в града на тепетата.

Утре очакваме китайските инвеститори от „Хайнан“ да дойдат, обяви кметът Иван Тотев. Те искат да разгледат терените за изграждане на терминала и да се срещнат с местната управа, поясни градоначалникът. По думите му, инвеститорите имали желание да започнат много бързо с изпълнение на инвестиционната си програма, а не да чакат крайните срокове по договора, който всъщност още не е подписан.

Консорциумът вече води преговори с транспортното министерство за изграждане на пряка ж.п. връзка с аеропорта на Пловдив към съществуващата линия, стана ясно още днес. Кметът Тотев определи интереса им като „доста сериозен“ и още веднъж подчерта, че  те нямат намерение да изчакат целия срок за изпълнение на инвестициите, а са заявили желание спешно да стартират работа.

От Общината ще настояват инвеститора да продължи да развива и пътническите превози. „За  нас е важно договорът с тях да бъде подписан  максимално бързо и освен карго зоната, да се развият максимално бързо и пътническите превози през летище Пловдив.  В момента  оперираме с „Райънер“,  но всяка допълнителна линия би била добра, с оглед на това, което ни предстои в Пловдив през 2019 г.“

В събота при посещението си в Пловдив транспортният министър Ивайло Московски изрази надежда, че в рамките на месец ще има решение на КЗК за подписване на договор с избрания концесионер на летището.   

  • 14 Май, 2018 | Кмету
    Ще се опита да препоръчъ някоя от придвоените си фирми за поредното пирче а ла гроб..
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

02 Юли, 2018

Пускат полет Пловдив-Бурса до няколко месеца

Предстоящото пускане на редовна авиолиния между турския град Бурса и Пловдив ще стане факт до няколко месеца. Това стана ясно след среща на Областните управители на Одрин Гюнай Йоздемир и на Пловдив Здравко Димитров.

Припомнямае, че разговорите за разкриване на линия Бурса-Пловдив бяха възобновени през месец февруари, когато новият консул на Република Турция Хюсеин Ергани, направи първата си официална визита при Димитров. За редовна авиолиния между двата града се заговори от 2012 година, но споразумение още не е постигнато.

Огромен интерес към осъществяването на линията Бурса-Пловдив продължава да се поддържа през всички тези години и темата се повдига непрекъснато. Бурса е един близо тримилионен град, но заедно с околните населени места става над 7 милиона. Според данните 350 000 са ...

» повече
16 Май, 2018

Автобус към летище Пловдив ще тръгва от новата автогара на Централна гара

Китайските инвеститори трябва да подпишат до 15 юни договора за концесия

Кметът Иван Тотев и избраният концесионер “ консорциум между "Хайнан“ и "Пловдив Еърпорт Инвест“ обсъдиха бъдещето на летището край Крумово

Делегация от 13 души, представители на китаската компания Хайнан, която в консорциум с Пловдив Еърпорт Инвест спечели конкурса за концесия на Летище „Пловдив“ бе на посощение вчера в града на тепетата. В групата е бил и изпълнителният директор на дружеството, както и мениджъра на летище Франкфурт - Хан, което също е се стопанисва от концерна.

Инвеститорите се срещнаха с областния управител на област Пловдив Здравко Димитров, за визитата им на „Никола Мушанов“ 1 ви разказахме ТУК. Днес кметът на Пловдив Иван Тотев сподели пред медиите за неформалната вечеря на делегацията с ...

» повече
28 Мар, 2018

Определен е концесионер за летище Пловдив

Консорциумът между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“ е определен за концесионер на летище Пловдив след проведена процедура. С решението си правителството упълномощава министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да сключи концесионния договор в двумесечен срок от влизането в сила на Решението.

 Концесията е за 35 години, като за този срок концесионерът се задължава да реализира инвестиции в обекта в размер на 79 083 000 евро. Средствата са за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и изграждане на нови съоръжения. След изтичането на гратисния период от 48 месеца, за всяка календарна година концесионерът ще извършва плащане, което се състои от фиксирана и променлива част. Фиксирана част е в размер на 600 000 лева без ДДС, а променлива част ...

» повече
15 Ян, 2018

Кметът: Летище Пловдив е единственото в ЕС без градски транспорт

Автобусът до аеропорта влиза на сесия през януари

„2019-а ни задължава летището да е част от града,“ коментира Иван Тотев

Очаква се до края на месец януари предложението за редовна автобусната линия, която ще свързва Централна гара с Летище Пловдив, да бъде разгледано от Общинския съвет, стана ясно днес.

„Работим усилно съвместно с Община Родопи за нова градска линия от Централна гара до летището.Полетите непрекъснато се увеличават, а това е единственото летище в  Европейския съюз, което няма връзка с градския транспорт,“ заяви кметът Иван Тотев.

По думите му Пловдив – Европейска столица на културата през 2019 година задължава администрацията да направи летището част от града.   

Припомняме, че екипът на Под тепето поде темата за липсата на свързаност от летището до ...

» повече
27 Ноев, 2017

Изграждат директна връзка от Тракия за летище Пловдив

Продължение на ул.“Недялка Шилева“ ще води до аеропорта напряко през града

Маршрутките за туристи ще тръгват от Централна гара  

Таня Грозданова

Проектът за маршрутна линия от Пловдив до гражданското летище край Крумово е одобрен от общинската комисия. Сега предстои да мине одобрение и на ниво Областна управа, обясни кметът Иван Тотев. По думите му, срокът за това е 15 дни.

Маршрутките до Летище „Пловдив“ ще имат само една спирка. Те ще тръгват от Централна гара и на обратно пак ще спират там.

Предвижда се през идната година да започне удължение на ул.“Недялка Шилева“ в район „Тракия“, която ще преминава през индустриалната зона там и ще осигури пряка връзка до пловдивския аеропорт. Проектът е на ниво преговори с проектантите ...

» повече