Подтепето

ГРАДЪТ

16 Ноев, 2017

Източният Форум е на Пловдив! Плащаме цената и си го връщаме

Общинският съвет гласува да бъде сключена сделката за терена срещу Тримонциум

Таня Грозданова

С 34 гласа "за", 6 „против“ и 5 „въздържал се“ пловдивските съветници гласуваха предложението за придобиване на терена с археологическия комплекс Римски форум на Филипопол до Централна поща. Сделката остава в договорените параметри от над  5 млн. лева.

Имотът е включен в проекта за реконструкция на площад Централен, но от години стои без някой да се грижи за него заради правен възел. Предстои теренът да бъде включен в поръчката на инженеринг за реконструкция на площада.

Излъченият от Общинския съвет за преговарящ с фирмата преговоря повече от 7 месеца за сделката.

Според доклада на определения с мандат за преговори от Общински съвет – адв. Георги Колев от Земеделски съюз "Александър Стамболийски"- 2 млн. евро е минималната стойност, на която може да се откупи имотът от фирмата и тя не е склонна да обсъжда по-ниска цена.  Цената е без ДДС, а всички комисионни,  такси и данъци ще бъдат платени от Община Пловдив. Сумата ще бъде платена на два транша. Първият  -  1,5 милиона лева до края на тази година от заделените в бюджета общо 3 млн.лв. за отчуждаване, а останалите до края на 2018 година.

Още по темата може да видите в статиите по-долу.

Очаквайте интервю с адв. Георги Колев по казуса.  

Няма направени коментари
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

01 Фев, 2018

Тийнейджърите влязоха във Форума

Източният Форумът, който още не е изплатен от хазната, се оживи - стана паркур-терен (СНИМКИ)

Докато администрацията се наумува какво и как да се случи с още неизплатения терен на Източния Форум до Централна поща, докато изтекат всички бюрократични процедури, децата, заради които управата твърди, че върна терена на града, вече измислиха как да го ползват.

Репортер на Капана.бг улови тийнейджъри, влезли да поиграят паркур. Какво ли е да правиш впечатляващи скокове от вековни артефакти? Може да видите галерията ТУК.

               

» повече
23 Ноев, 2017

Премахнаха огражденията към Източния Форум

Това се случва само седмица след решението на Общински съвет зоната да бъде откупена обратно

Оградите, които разделяха подлеза на Тримонциум от Източния форум вече са премахнати. Само преди седмица Общинският съвет гласува предложение частта около Пощата да бъде откупена обратно от частния собственик и да бъде включена в проекта за реконструкция на площад "Централен". 

Макар и все още да не са изтекли сроковете за обжалването и прехвърлянето да не е завършено, достъпът до обекта вече е свободен. Оградите, които повече от 10 години разделяха достъпа от стълбите на подлеза към археологията вече ги няма и пешеходците се възползват от по-приятната разходка по хилядолетния римски път.

Как точно ще бъде експонирана археологията обаче все още не е ясно. 

» повече
17 Ноев, 2017

Източната част от Форума – проучена и готова за експониране

Теодор Караколев

Няма нужда от допълнителни археологически проучвания

Зоната може да е идеално свързващо звено между множество други ценни обекти

Източната част на Форума, която община Пловдив ще откупи обратно „Младост алфа“ ЕООД, е напълно проучена и готова за експониране. След дългогодишни разкопки, още през 80-те години зоната е изцяло разкопана от археолог Елена Кесякова и е във вид, в който след козметични действия може да бъде представена пред туристите. Това потвърди за „Под Тепето“ директорът на археологическия музей Костадин Кисьов.

Достатъчно е да се почисти от растителността и да се извърши анастилоза. Всичко останало е проучено, потвърди той.

В момента обектът е ограден от всички страни. При премахване на огражденита или почистване обаче може да бъде достъпен както от ...

» повече
16 Ноев, 2017

Източният форум е инвестиция за бъдещите поколения под тепетата

Всички отчитат, че градът е бил ощетен при първата сделка, щети има и за инвеститора, но Пловдив няма друг избор освен да плати  

Адв. Георги Колев: Ние искаме да съхраним този имот за града. Нямаме море, нямаме митница, нямаме граница, ние не сме столица, имаме археология. Ние сме седми най-стар град в Европа. Не може да си позволим да покрием Римския форум с бетон!

Таня Грозданова

Интервю с адвокат Георги Колев – общински съветник от Земеделски съюз "Александър Стамболийски", водил 7-месечните преговори от името на Община Пловдив със собствениците на парцела до Централна поща. Имотът е от източната страна на форума и е върху терен от 5,6 дка с антични находки в суперцентъра на града. В края на 2003 г ...

» повече
13 Ноев, 2017

Пловдив си купува обратно Античния форум до Пощата

Общината смъкна цената наполовина и поема всички данъци и такси по сделката

Таня Грозданова

Община Пловдив е приключила преговорите със собствениците на земята около Централна поща и ще купи имотът от над 5.6 дка, на който е разположена археология от Античния форум на града. Това става ясно от материалите за предстоящата сесия на Общински съвет Пловдив на 16 ноември.

Според внесеното за гласуване предложение, договорената цена е 2,2 млн. евро без ДДС, като всички такси, данъци и комисионни по сделката ще са за сметка на бюджета на Пловдив.

Припомняме, че първоначалната сума, от която стартираха преговорите преди няколко месеца бе 4 109 700 евро без ДДС.  И още, че през 2004-а година, въпросният имот от над 5 634 ...

» повече