Подтепето

ГРАДЪТ

12 Фев, 2018

Има оферта за частния двор на площад Централен

Собствениците искат 1 000 000 лева от Общината, съобщи Тотев

Предложенето е още отпреди събаряне на сградата миналата година, разбра Под тепето

Интересни неща се случват докато ме няма. Така кметът Иван Тотев коментира появилата се ограда на централния площад, във времето докато той бе на молитвена закуска при американския президент Доналд Тръмп.

По думите му, на тазсутрешната оперативка в общината му съобщили, че има входирана оферта от десетките собственици на имота зад Централна поща, чийто магазини бяха съборени с кметска заповед миналата есен. Частниците искали 1 000 000 лева от хазната за придобиване на парцела. Тотев каза, че до момента офертата не била разглеждана от екипа му, предстои това да бъде направено. Градоначалникът каза още, че общината води паралелно няколко дела за мястото.

Оферта има наистина, но тя е била подадена ден преди да се съборят магазините, което се случи на 24 ноември 2017-а година. Пред репортер на Под тепето адвокат Паулина Христева, която представлява собствениците, заяви, че писмо –оферта с цена на парцела 1 000 000 лева е било входирано в общината на 23 ноември. Цената е определена въз основа на оценката на парцела със сградите от лицензиран оценител през 2012 година. Тогава определената от експерта стойност бе 600 000 лева. Според адв.Христева до момента отговор или покана за среща и преговори по това писмо-оферта не е получаван.   

Има само едно висящо дело по казуса и то е за оспорване на законосъобразността на заповедта за събаряне на сградата. По него са обединени жалбите на няколко от собствениците на имота. Не съм уведомена за наличие на други дела, заяви Христева.  

  • 12 Фев, 2018 | Арх
    Проблемът се решава лесно и с изгода и за двете страни. Общината се съгласява на претенциите на собствениците за 1 милион и добавя от себе си още 1 милион. После си ги поделят поравно. Не общината естествено, а Тотев и заместниците му. Да вземат пример от Чомака и казуса с имота пред старата община.
  • 12 Фев, 2018 | Ventsy
    А какво търси Тотев на молитвена закуска?
  • 12 Фев, 2018 | хаха
    От другата страна платиха 5 млн.лв. Сигурно това им се струва малко, че няма да могат да си включат бонусите.
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

06 Юни, 2018

Няма жалби срещу избора на изпълнител за площад Централен

Договорът с „Драгиев и Ко“ трябва да стане факт до края на месеца

Мълчим и чакаме, тази мантра на кмета Иван Тотев по отношение на процедурата за ремонт на площад Централен най-после даде плодове. Този път дори Анка не се намеси и последната възможна стъпка за жалене не бе прекрачена от участниците в надпреварата.  

Срокът за обжалване на обществената поръчка за  около 12 млн. лева с ДДС изтече, възражения не са подадени, съобщиха от общината.  Припомняме, че в срок бяха продадени три оферти . Отпадналите кандидати са два консорциума - "Консорциум "Площад Централен 2018" от  София и "Евмолпия Билд" ДЗЗД от Димитровград. „Драгиев и Ко“, даде най-кратък срок за изпълнение в конкурсната надпревара. Дружеството  декларира, че ще приключи за 295 дни и ...

» повече
15 Фев, 2018

Общината няма зор за оградения двор на площада

Нека си стои, каза кметът Тотев

Частното парче от Площад централен не е приоритет на управлението на града към момента. Това се разбра от изявление на кмета Иван Тотев в кулоарите на Общински съвет днес. По време на заседанието той получи питане за спорния парцел и предприетите мерки от страна на администрацията.

„Нека си стои оградата. В момента дори нямаме някакъв зор, тъй като площад Централен също е една от темите, които се обжалват,“ заяви Тотев.

Градоначалникът отказа да разкрие пред медиите каква ще е стратегията на юридическия му екип по отношение на оградения имот зад Централна поща, за който се водят дългогодишни спорове между двете страни. „Говорихме с юристите, има стратегия, но в никакъв случай няма да говорим, когато ...

» повече
08 Фев, 2018

Ето какво е имало на мястото на „двора“ на пл. Централен преди век

От къщи и дюкяни в края на града до площад в сърцето му, от пиаца за файтони до плац за манифестации – така се е променяла визията през различните епохи

Само северозападната част на площада успява да запази донякъде облика си през годините, показват ретро фотографии

Най-старият жив град в Европа продължава да се променя. Една от последните новости в сърцето му е заграденият частен имот на площад „Централен“. Оградата, която цъфна зад сградата на пощата, предизвика разнопосочни бурни реакции не само сред пловдивчани. Национални медии проявиха интерес и гръмнаха със сензацията „Скандал разтресе града под тепетата, след като голям парцел от централния площад на Пловдив бе ограден, а наследници драпат за парче от площада.“ Учудените  погледи и шарените мнения продължават ...

» повече
06 Фев, 2018

Собствениците на част от площад Централен си го оградиха (СНИМКИ)

Сградата бе съборена по време на висящо дело, оспорващо заповедта за премахване на магазините зад Пощата

От Общинска собственост не знаели нищо по въпроса

Оградата събира любопитни погледи от минувачите

Спорният имот зад Централна поща на площада осъмна ограден преди ден, а от днес на ажурната метална ограда има монтирани табелки с надписи „Частен имот“, видя репортер на Под тепето.  

По традиция, не можахме да се свържем с ресорния зам.-кмет Димитър Кацарски, но успяхме да се чуем с неговата заместничка Мирослава Сугарева. Тя коментира, че не е запозната със случая и ще провери за какво става дума, минавайки от там.

„Възможно е да е ограден. С мен никой не се е свързвал. Сега ще проверя,“ коментира Сугарева.

Свързахме се ...

» повече
24 Ноев, 2017

Собственци зад оградата на магазините до Пощата

Последните търговци изнасят стока, докато работници разрушават покрива над тях (ГАЛЕРИЯ)

Само двама от притежателите на земята са на мястото. Те се опитаха да се барикадират зад оградата и снимат събарянето с камера

Двоен аршин – общината плаща милиони евро на дружество за Източния форум и се саморазправя с дребни собственици за част от Западния, коментираха засегнатите

Таня Грозданова

Минути преди обявения начален час на изпълнение на заповедта на кмета на Община Пловдив Иван Тотев за събаряне на временните преместваеми съоръжения на терена зад Централна поща наетите работници за акцията провериха дали електричеството и водоподаването към обектите са прекъснати. Точно в 10 часа започнаха същинската работа с поставяне на заграждения.

От десетките собственици на терена на мястото бяха само двама – Цоньо ...

» повече