Подтепето

ГРАДЪТ

06 Ян, 2017

Георги Стаменов: Общината винаги е готова да помогне

За да може общината да съдейства за ремонт и реставрация на Къщата с нимфите, трябва 100% от собствениците да са информирани и съгласни

Пожарът се дължи на късо съединение, категорични са от Пожарната

Стефка Георгиева

Свързахме се с кмета на район „Централен“, Георги Стаменов, по повод пожара, който се разрази вчера в една от най-красивите къщи на Пловдив. Припомняме, че миналата вечер се запали къщата с нимфите, намираща се на ул. „Христо Г. Данов“, която е едно от бижутата на града ни.

Г-н Стаменов заяви, че общината винаги е готова да помогне на гражданите, без значение дали това означава да даде съвет, да помогне с подготовка на документи или под друга форма. В конкретния случай, община Пловдив е в съсобственост с други частни лица, имащи собственост в самата сграда. Що се касае до ремонта и реставрацията на сградата, кметът на Централен заяви, че за да се случи това, трябва 100% от собствениците да са уведомени и съгласни. Ако дори един от тях не може да бъде открит, това е нарушение на законодателството и ремонт не може да бъде направен. За добро или лошо, законът е такъв и трябва да го спазваме, заключи Стаменов.

Стана ясна още и причината за пожара. Опроверга се първоначалната теория, че пламъците се дължат на избуял огън в домакинска печка за отопление на твърдо гориво. След направени огледи от пожарната и предоставена експертиза, се оказва, че причината за пожара е късо съединение. Електрическата инсталация е много стара и лесно може да се пренатовари, както се е случило в този случай, коментира кметът на „Централен“. 

Няма направени коментари
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

05 Ян, 2017

Пожарът в Къщата с нимфите тръгнал от печка с твърдо гориво

Пламъците лумнали в дома на Йордан Рангелов часове преди Йордановден

Живея тук от половин век, всичко е леш, обясни човекът, сложил плакат на Дядо Добри върху автомобила си на улица „Хр. Г. Данов”

2016г. завърши с пламъци за културно-историческото наследство на Пловдив. А новата 2017-та започва по не по-различен, неприятен начин. Пожар лумна в може би най-красивата пловдивска сграда тази вечер. Щетите по фасадата и вътрешните обеми на Къщата с нимфите са сериозни. Ще е нужна детайлна реставрация на обгорената част от великолепното лице на постройката, както и основен ремонт на помещенията, от където е лумнала стихията. Но можеше да е много по-зле. Само благодарение на изключително бързата реакция на огнеборците, архитектурното бижу оцеля.

Йордан Рангелов обяснява на огнеборците как е тръгнал пожарътПожарът е тръгнал от печка на ...

» повече
05 Ян, 2017

Горя най-красивата къща на ул. „Христо Г. Данов”

 

Огънят в шедьовъра с нимфите изгори част от първия етаж  

Два екипа на Пловдивската пожарна се бориха с лумналия огън в Къщата с нимфите на ул. „Христо Г. Данов” № 17. На мястото на инцидента има още специализирани автомобили на Спешна помощ, Енергото и полицията, а улицата е отцепена за движение. 

 Уникалната сграда с фигурите е обгоряла отвътре, засегнат е първият етаж. Причината за сега не е ясна, но се предполага, че става дума за късо съединение. 

 

Не се съобщава за пострадали. Според съседи единственият обитател на сградата Бат Данчо не е пострадал. Самият той влизаше и излизаше от сградата, съзерцавайки опожарения си дом.

Вече са се събрали наблюдатели и цъкат с език по загубите. 

» повече