Подтепето

ГРАДЪТ

19 Дек, 2017

Ето как прочистваме центъра от автомобили?

Десетки коли паркираха в пешеходната част на „Отец Паисий”, няма кой да глоби нарушителите

Общината ще прочиства центъра на града от автомобили с повишаване цената за паркиране в Синя зона на 2 лева от пролетта. Това е основен инструмент от стратегията на администрацията в борбата с мръсния въздух, както сам обяви кметът вчера. Гледка от днес обаче повдига други въпроси, освен най-резонния в случая: Дали повишаване на цената за престой в Зоната ще повиши качеството на въздуха е най- адекватната мярка за решаване на тежкия екологичен проблем?

Как властта ще се справи с всички онези, които ще решат да заобикалят или газят правилата с идеята да спестят 2 лева за паркинг? От днес имаме поредно доказателство, че родният шофьор очевидно е майстор в намирането на алтернативни паркоместа, особено ако не е глобяван за тарикатлъка си. Такъв е случаят от днес с пешеходната част на улица „Отец Паисий”. Най-малко 10 автомобила си поделяха всеки инч от иначе забраненото за коли пространство от кръстовището на „Отец Паисий” с „Гурко” до хотел Одеон. Шофьорите караха дори по тротоарите в нелепи маневри заради пренатоварения алтернативен паркинг. Запушваха се взаимно, бибкаха си, хвърляха си по някое и друго коледно благопожелание. А пешеходците слаломираха между возилата. Близо час репортер на Под тепето наблюдава  вакханалията и не видя хора в униформи, които да глобят нарушителите.

Същата е ситуацията и по пешеходните улици в Капана. Какво се случва там, четете по-късно!

  • 19 Дек, 2017 | Хаха
    2 лева е повече от $1 в милионен американски град за 1 час паркиране. Наистина, ние сме в Европа, освен това сме богати.
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

29 Ян, 2018

Разширяват и облагородяват улица „Отец Паисий“ за пешеходци, махат грозните паркинги до Археологическия подлез

Прибират кофите за боклук под земята

Тротоарите на улица „Отец Паисий“ ще бъдат разширени за пешеходно движение. Работата започва до броени дни, съобщи кметът Иван Тотев. Диагоналното паркиране ще бъде прекратено като практика и там вече ще се паркира само успоредно на движението. Така ще се освободи повече място за пешеходци. Самата паважна настилка ще бъде пренаредена, за да е по-равна и щадяща автомобилите.

Голяма промяна ще претърпи и зоната от улица „Патриарх Евтимий“ до хотел Одеон и Артнюз кафе. Без да се затваря напълно движенето, там ще се ограничи максимално паркирането, като разрешителни за влизане ще се издават само за зареждане от търговци и на местните живущи, които имат нужда. 

От 1 април ще бъде развален и договорът за ...

» повече
20 Дек, 2017

В капана на паркирането

Пешеходци срещу автомобили – новата вечна война

Капана става паркинг заради счупени или липсващи колчета

Ние ги правим, те ги къртят! Горе - долу така можем да перефразираме един бивш главен секретар, но с уточнението, че става дума за антипаркинг колчетата в Капана.  

През последните години общината се опитва да създава все повече пешеходни зони в сърцето на града, а някои „граждани“ – свикнали да ходят с колите си дори до тоалетната, се борят срещу съграденото.

След преграждането на част от ул.“Йоаким Груев“ с антипаркинг колчета, за да не влизат и спират автомобили, въпросните съоръжения ежедневно дават фира. Особено това в средата на платното, което е най-близо до скобата. То е поставяно десетина пъти за последния месец и на другия ден отново ...

» повече
18 Дек, 2017

Общината бори мръсния въздух с вдигане цената на Синя зона на 2 лева за час

Не може да искаме да ползваме автомобили и да говорим за чистота на въздуха, смята кметът

Паркирането поскъпва през април догодина

Община Пловдив ще се бори с проблема с чистотата на въздуха с повишаване цената на паркирането в Синя зона. Два лева ще струва един час престой в рамките на Соня зона, при лев и 50 ст. в момента. Очаква се новата цена да бъде въведена в началото на пролетта. Още през април възнамеряваме това да се случи, ако, разбира се, бъде одобрено от Общински съвет, обяви кметът Иван Тотев по време на днешната сесия на местния парламент.  Той определя поскъпването на платеното паркиране като една от стратегическите стъпки по подобряване качеството на въздуха в града.

През 2018 г. Община ...

» повече
14 Сеп, 2017

Служител на Синя зона кара шофьори да паркират косо без да е разрешено

Това е незаконно, алармират пловдивчани

Пловдивчани, които живеят в Синя зона в централната градска част, съобщават за странна практика. Вижте сигнала, който получихме на редакционната поща от Величка Златарева.

„Живея на ул. „Цанко Дюстабанов“. От няколко години нашата улица е Синя зона. Паркира се успоредно на бордюра по правилник.

На ръководството на Синя зона му хрумнало , че ако се паркира косо ще се увеличат местата . До тук нищо лошо, но без съответното разрешение и без маркировка са оставили техният служител да се кара с хората.

Редът е следният:

1. Прави се проект.

2. Съгласува се в КАТ

3. Издава се заповед от Общината

4. Разчертава се маркировка

Чак тогава може да изискват от гражданите да паркират косо. Всичко друго е ...

» повече
28 Ян, 2017

Джип яхна кашпа

Ще си разбие колата или няма да я разбие? Това е въпросът!

Лъскаво БМВ реши да наруши правилата за движение по улица „Отец Паисий“. Макар че частта от улицата, която се намира точно пред Артнюс кафе е забранена за автомобили, често нахали шофьори се опитват да се намърдат върху паветата.

Именно пради тази причина бяха поставени и циментовите кашпи пълни с цветя, за да препречват пътя на наглите автомобилисти и поне този край на улицата да остане пешеходен. Ни студ, ни сняг, ни кашпи успяха да препречат пътя на нагъл шофьор, който паркира джипа си на забраненото място. Както се казва, съдбата си знае работата и сега собственикът на лъскавото возило е в патова ситуация. Оказа се, че БМВ-то е ...

» повече