Подтепето

ГРАДЪТ

17 Май, 2017

Бивш инструктор на шофьори оглавява културата в Пловдив

Александър Държиков напуска зам.-директорското кресло в ДАИ, за да заеме овакантения пост от Амелия Гешева

Иван Тотев излиза от Управителния съвет на фондация „Пловдив 2019“ заради Държиков

Кметът на Община Пловдив Иван Тотев извади, меко казано, изненадваща кандидатура за свой заместник с ресор Култура. Той обяви на Гребната база днес, че е предложил мястото на Амелия Гешева, която става заместник-министър на сегашния зам.-директор на ДАИ-Пловдив Александър Държиков, но още чака отговор от него.

Начинът, по който Тотев съобщи новината пред медиите също бе интересен. Той  отговори на журналистически въпрос кой ще заеме ресорния свободен пост на бъдещата Европейска столица на културата в свободен разговорен стил с разказ как снощи в 7 часа седнали с бившия зам.-кмет по транспорт и сигурност от предишния му мандат в „Рафи“, където градоначалникът му предложил да се върне в Общината, като кмет по културата.  На учудените погледи от аудиторията кметът продължи с въпрос: „Вие кой искате да стане зам.-кмет по култура?!“ После се обърна към близкостоящия до него кмет на район Западен и го попита „Колев, ти искаш ли да станеш?“, но получи отрицателен отговор. По думите на кмета, преди това длъжността е била предложена на Рая Маринова от Общински институт „Старинен Пловдив“, но тя е отказала с мотива, че не е достатъчно опитна.

„Смятам, че няма по подходяща кандидатура от него за зам.-кмет по култура, още повече, че той е равноотдалечен от тези среди и няма да има засегнати“, комчентира Тотев. Впоследствие все пак изборът на Държиков бе аргументиран с това, че е диалогичен човек, има много добър организационен и административен опит, умее да работи с хората, което е много важно. Кметът коментира още, че по времето когато Държиков отговаряше за сигурността в общината през него са минавали всички разрешителни за фестивали, което също било плюс, тъй като познава нещата и организацията им, а така ще навлезе бързо в ресора. Иван Тотев счита, че техническото образование на Държиков няма да му попречи да движи културата в Пловдив напред. Заместник – кмет преди всичко трябва да има организационни и управленски умения, както и диалогичност в отношения с хората, подчерта Иван Тотев.

Минути след обявяването на номинацията инж. Александър Държиков потвърди, че е готов да се нагърби със задачата. Очаква се той да встъпи в длъжност още идната седмица.

Днес дори е подал уведомление до централата на ДАИ в София, че напуска поста на  зам.-директор в Пловдив. Държиков членува в управляващата партия от нейното създаване. През 2007 г. влезе в Общинския съвет и до края на мандата ръководеше  групата съветници на ГЕРБ. Когато Иван Тотев спечели първия си кметски мандат, Александър Държиков бе назначен за заместник по транспорт, обществен ред и сигурност. По негово време бе даден старт на така наречения Голям транспортен проект.

Новият зам.-кмет по култура твърди, че ще разчита на над 20-годишния си опит в администрацията и на хората, с които допреди 18 месеца е бил в екип. По думите му, длъжността заместник – кмет по култура не изисква да си бил задължително оперен певец или художник.

Кметът Иван Тотев заяви още, че излиза от Управителния съвет на фондация „Пловдив 2019“ и допълни поста му там ще бъде предложен на Александър Държиков. Това решението трябва да мине през гласуване на  сесия на Общински съвет.

 • 18 Май, 2017 | асфалтирай Хисар Капия, кмете
  Този АВТОМОБИЛИСТ ша асфалтира Хисар Капия с асфалтаджийските ОРТАЦИ на ИМПЕРИАЛиста за улеснение на велосипедното лоби. Бил ЧУЖД, ВЪНШЕН на културата, та нямало да има сръдни - ами 'земи да назначиш кулТурчина Рашидооглу, здрав "пловдивчанин" безработен та да насади по Небет тепе Бабини Видини Кули с Асансьори и да дигне ЦИРК на мегдано
 • 18 Май, 2017 | Алена
  Горко на културата!!
 • 18 Май, 2017 | ccc
  защо те са несменяеми? Колко езика знае този администратор? Какво образование има? Като биш шеф, който отговаря за обществен ред, какво направи със горящите гуми зад домостроителния комбинат, какво направи със проститутките в града, какво направи със просията на главната и до Тримонциум. Нищо. Хлъзгав, плъзгав администратор. А спициалисти със визия за в бъдещето, кога ще назначаваме? Бил 20 години и айде още 20? Сташно става!
 • 17 Май, 2017 | пловдив 3019
  евакуираха гешева, кмета абдикира от председателството на оф2019. от кой ще бъде потърсена отговорност за бъдещия провал? от ДАИ ли?
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

17 Май, 2017

Амелия Гешева напуска „Пловдив 2019“

Не е ясно кой ще заеме мястото й

Амелия Гешева входира молба, с която моли да бъде освободена от поста си, който заема в Общинска фондация „Пловдив 2019“. Тя напусна управителния съвет, като молбата и следва да бъде уважена от нейните колеги във фондацията. Все още не е ясно кой ще заеме нейното място в управителния съвет, чиито отговорности са да се грижи за успешното реализиране на Европейска столица на културата 2019.

Молбата на бившия заместник-кмет на културата и бъдещият зам.-министър на културата Амелия Гешева, е подписана и входирана вчера.

» повече
11 Май, 2017

Бойко Борисов назначи Амелия Гешева за зам.-министър на културата

Ресорът в Пловдив стана вакантен

Заместник-кметът по култура и туризъм в Община Пловдив Амелия Гешева овакантява поста си. Днес следобед, със заповед на министър-председателя Бойко Борисов, тя бе назначена за заместник- министър на културата.

От 2016 г. до момента е заемала длъжността заместник-кмет на община Пловдив с ресор „Култура и туризъм“. Магистър е по публична администрация от Техническия университет във Варна, има придобита магистърска степен и от ПУ „Паисий Хилендарски“, уточняват от пресслужбата на Министерски съвет.

Назначаването на Гешева за зам.-министър е ключово за Пловдив, тъй като само след година и половина градът ни ще е Европейска столица на културата. Най-вероятно тя ще се заеме именно с връзката между държавната и местна администрации по повод така важния както за ...

» повече