Бетонният мост ще бъде разрушен

Градът

Прелезите на бул. „Копривщица“ изчезват

Таня Грозданова

Бетонният мост и жп прелезите между центъра и западната част на града ще изчезнат от пейзажа на Пловдив. Това става възможно, след като днес Общинският съвет единодушно одобри споразумението между Община Пловдив и Националната компания „Железопътна инфраструктура” за изграждане на пробив под Централна гара, който да свързва булевардите „Васил Априлов” и „Македония”.

Въпреки, че дадоха зелена светлина за най-мащабния проект на града, който е на обща стойнот  320 милиона лева, съветниците откриха пропуски в него.  Проблемът при този проект на НКЖИ идва от факта, че в него не е предвидена връзка между булевардите „Васил Априлов” и „Христо Ботев”. Общинският съвет реши, че държавната компания трябва да предложат решение в този случай, за да има директна връзка между двете ключови градски пътни артерии.

Съдбата на Бетонния мост към този момент е ясна – отива в историята, но и тук местната управа си оставя отворена врата.  „В  бъдеще може да се изгради нов такъв, който да осигури въздушно преминаване над ЖП линиите,“ коментира кметът Иван Тотев. Той уточни, че следва от НКЖИ да започнат техническо проектиране на ЖП възел- Пловдив, както и кандидатстването за финансиране по европейска програма.  

Предложението е НКЖИ да извърши съответните инженерно-технически дейности, както и строително-ремонтни работи по изграждане на пробива в обхвата на границите на собствеността, предоставена за управление на НКЖИ. Община Пловдив от своя страна пък следва да организира и извършва отчужденията по прилагането на ПУП – План за улична регулация и да изгради прилежащата на комуникационно-транспортния пробив общинска улична мрежа.

По думите на кмета Тотев, краят на този проект ще бъде през 2020-2021 г. Реалистично е всички необходими документи и разрешителни да бъдат завършени до 2018-а, а през съдбовната за Пловдив 2019-а да започне същинската работа по проекта.

Решението бе прието с 41 гласа "за" и нито един "против".

Припомняме че, приетото предложение за споразумение дойде от Националната компания и е за двустранно сътрудничество при изпълнение на дейности от взаимен интерес. От матиралите по него става ясно, че „съществуващият пътен надлез на km 155+894 в района на гара "Пловдив" не отговаря на изискванията в наредбите за строителен габарит за електрифицирана ж.п. линия. По тази причина се предвижда съоръжението да бъде разрушено.“

И още, че според техническите спецификации за оперативна съвместимост пресичането на железопътната линия с улици трябва да се осъществява на две нива. Изграждането на пътен и пешеходен подлез в района на гара "Пловдив" е съобразено и с предвижданията на "Общински план за развитие на община Пловдив за 2014-2020".

Споделете ни във:

1 thought on “Бетонният мост ще бъде разрушен

  1. Да не би влаците да станаха ТРИЕТАЖНИ та не можели да се проврат под моста след като десетилетия МОЖЕХА, а? А? Ами ако педя повече височина е потребна свалете релсите малко по-ниско, проста работа като Колумбовото яйце! ВСИЧКИ ПОДЛЕЗИ СЕ ПЪЛНЯТ С ЧОРБА ПРИ ПРОСТ ДЪЖДЕЦ, НЕ СЕ ЛИ НАУЧИХТЕ? ПОДЛЕЗ ПОД ГАРАТА = ЦЯЛ ПЛОВДИВ НАОКОЛО ЩЕ СЕ РАЗБИЧКА ОТ ПОРЕДНАТА ДУПКА БЕЗ ВРЪЗКА КЪМ ХРИСТО БОТЕВ. Като идиотското „профучаване“ под Пощата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.