Подтепето

ГРАДЪТ

16 Ноев, 2017

Бетонният мост ще бъде разрушен

Прелезите на бул. „Копривщица“ изчезват

Таня Грозданова

Бетонният мост и жп прелезите между центъра и западната част на града ще изчезнат от пейзажа на Пловдив. Това става възможно, след като днес Общинският съвет единодушно одобри споразумението между Община Пловдив и Националната компания „Железопътна инфраструктура” за изграждане на пробив под Централна гара, който да свързва булевардите „Васил Априлов” и „Македония”.

Въпреки, че дадоха зелена светлина за най-мащабния проект на града, който е на обща стойнот  320 милиона лева, съветниците откриха пропуски в него.  Проблемът при този проект на НКЖИ идва от факта, че в него не е предвидена връзка между булевардите „Васил Априлов” и „Христо Ботев”. Общинският съвет реши, че държавната компания трябва да предложат решение в този случай, за да има директна връзка между двете ключови градски пътни артерии.

Съдбата на Бетонния мост към този момент е ясна – отива в историята, но и тук местната управа си оставя отворена врата.  „В  бъдеще може да се изгради нов такъв, който да осигури въздушно преминаване над ЖП линиите,“ коментира кметът Иван Тотев. Той уточни, че следва от НКЖИ да започнат техническо проектиране на ЖП възел- Пловдив, както и кандидатстването за финансиране по европейска програма.  

Предложението е НКЖИ да извърши съответните инженерно-технически дейности, както и строително-ремонтни работи по изграждане на пробива в обхвата на границите на собствеността, предоставена за управление на НКЖИ. Община Пловдив от своя страна пък следва да организира и извършва отчужденията по прилагането на ПУП - План за улична регулация и да изгради прилежащата на комуникационно-транспортния пробив общинска улична мрежа.

По думите на кмета Тотев, краят на този проект ще бъде през 2020-2021 г. Реалистично е всички необходими документи и разрешителни да бъдат завършени до 2018-а, а през съдбовната за Пловдив 2019-а да започне същинската работа по проекта.

Решението бе прието с 41 гласа "за" и нито един "против".

Припомняме че, приетото предложение за споразумение дойде от Националната компания и е за двустранно сътрудничество при изпълнение на дейности от взаимен интерес. От матиралите по него става ясно, че „съществуващият пътен надлез на km 155+894 в района на гара "Пловдив" не отговаря на изискванията в наредбите за строителен габарит за електрифицирана ж.п. линия. По тази причина се предвижда съоръжението да бъде разрушено.“

И още, че според техническите спецификации за оперативна съвместимост пресичането на железопътната линия с улици трябва да се осъществява на две нива. Изграждането на пътен и пешеходен подлез в района на гара "Пловдив" е съобразено и с предвижданията на "Общински план за развитие на община Пловдив за 2014-2020".

  • 16 Ноев, 2017 | Общински "Съвет" от БУДАЛИ - де ги намерихте такива?
    Да не би влаците да станаха ТРИЕТАЖНИ та не можели да се проврат под моста след като десетилетия МОЖЕХА, а? А? Ами ако педя повече височина е потребна свалете релсите малко по-ниско, проста работа като Колумбовото яйце! ВСИЧКИ ПОДЛЕЗИ СЕ ПЪЛНЯТ С ЧОРБА ПРИ ПРОСТ ДЪЖДЕЦ, НЕ СЕ ЛИ НАУЧИХТЕ? ПОДЛЕЗ ПОД ГАРАТА = ЦЯЛ ПЛОВДИВ НАОКОЛО ЩЕ СЕ РАЗБИЧКА ОТ ПОРЕДНАТА ДУПКА БЕЗ ВРЪЗКА КЪМ ХРИСТО БОТЕВ. Като идиотското "профучаване" под Пощата
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

17 Сеп, 2018

Има проект за кръгово кръстовище на „Авксентий Велешки“ и бул.“Христо Ботев“

Инвеститорите на новия мол до Сточна гара искат и второ към бул.“Найчо Цанов“

Стоянка Кънева

Инвеститорите от южноафриканският фонд, който купи терена от 36 декара между Централна и Сточна гара в Пловдив са внесли предложение в общината за изграждане на две кръгови къствоща по бул. „Христо Ботев“ в близост до парцела им, стана ясно днес. Още на първата сесия след лятната ваканция кметът на Пловдив каза, че има проект за кръгово на кръстовището с паважната ул. „Авксентий Велешки“, който подлежи на обсъждане от Експертен съвет по устройство на територията.

Варианти за облекчаване на трафика на кръстовището на Авксентий Велешки“ и бул.“Христо Ботев“ се въртят в главите на управниците на града още от 2012-а година. Тогава за пръв път ...

» повече
13 Сеп, 2018

Пробивът под Гарата - централна тема на първата сесия след ваканцията в Пловдив

Отложиха решението заради множество въпроси на собственици на имоти, подлежащи на отчуждаване

Предстои среща на съветниците с проектантите, НКЖИ и засегнатите собственици

Иво Дернев, Таня Грозданова

Разглеждането на проект за изменение на Подробния устройствен план – План за улична регулация, касаещ пробива под Централна гара Пловдив, както се очакваше не бе гласуван на днешното първо заседание на местния парламент след лятната ваканция. Грандиозният план за подземно преминаване от Централната градска част в район Южен се оказа доста гореща тема. В залата присъстваха и граждани, чиито имоти ще бъдат засегнати от съоръжението. Стана ясно, че става дума за 38 имота, като 27 от тях са частни, а за 9 се налага пълно отчуждаване.

Припомняме, че решение за пробив, който да свърже бул ...

» повече