Автобус към летище Пловдив ще тръгва от новата автогара на Централна гара

Градът

Китайските инвеститори трябва да подпишат до 15 юни договора за концесия

Кметът Иван Тотев и избраният концесионер “ консорциум между "Хайнан“ и "Пловдив Еърпорт Инвест“ обсъдиха бъдещето на летището край Крумово

Делегация от 13 души, представители на китаската компания Хайнан, която в консорциум с Пловдив Еърпорт Инвест спечели конкурса за концесия на Летище „Пловдив“ бе на посощение вчера в града на тепетата. В групата е бил и изпълнителният директор на дружеството, както и мениджъра на летище Франкфурт – Хан, което също е се стопанисва от концерна.

Инвеститорите се срещнаха с областния управител на област Пловдив Здравко Димитров, за визитата им на „Никола Мушанов“ 1 ви разказахме ТУК. Днес кметът на Пловдив Иван Тотев сподели пред медиите за неформалната вечеря на делегацията с местната управа.

„На срещата присъстваха всички шест районни кметове, кметът на Община Родопи Пламен Спасов, председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова и зам.-кметът Розалин Петков. Гостите разказаха за плановете си, които са изключително сериозни,“ разказа Тотев. От снимката, публикувана в сайта на общината, на пръв поглед може да се заблудите, че вечерята е била в хотел „Империал“, но Под тепето разбра, че гостите са посрещнати във VIP залата на бирария Jägerhof.

Засега не се обсъжда вариант, в който фондът за развитие на летището да прекрати работата си, още повече, че има подписани договори с Райънеър. Градоначалникът е уверил китайските инвеститори, че община Пловдив ще бъде добър партньор и ще помага съгласно правомощията си за реализирането на проекта.

След огледа на летище "Пловдив“ представителите на "Хайнан“ споделиха, че имат намерение веднага след подписване на договора да започнат реализацията на инвестиционния проект. Договорът с избрания концесионер може да бъде подписан, след като бъде обявено решението на Комисията за защита на конкуренцията. Срокът за това е 15 юни, разказа Иван Тотев. По думите му, бизнесмените споделили, че процедурата, която трябва да изпълнят в Китай е изключително тежка и изисква събирането на много подписи.

С делегацията  пристигнали и представители на две големи фирми от Китай, които ще се конкурират за изпълнението на строителните дейности, заложени в концесията. „това още веднъж говори за сериозността на намеренията им, коментира кметът.  

"Много важно е развитието на летището и като гражданско, и като карго", подчерта градоначалникът. Той обяви, че след подписването на договора общината ще започне работа и по пускането в действие на пряката автобусна линия от града за летището.  Автобус към аеропорта ще тръгва от новата автогарата на Централна гара, обяви Тотев.

Припомняме, на заседанието си на 28 март тази година правителството определи консорциума между "Хайнан“ и "Пловдив Еърпорт Инвест“ за концесионер на летище "Пловдив“ след проведена процедура. С решението си правителството упълномощи министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да сключи концесионния договор в двумесечен срок от влизането в сила на Решението.

Концесията е за 35 години, като за този срок концесионерът се задължава да реализира инвестиции в обекта в размер на 79 083 000 евро. Средствата са за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и изграждане на нови съоръжения.

След изтичането на гратисния период от 48 месеца, за всяка календарна година концесионерът ще извършва плащане, което се състои от фиксирана и променлива част. Фиксирана част е в размер на 600 000 лева без ДДС, а променлива част представлява 6% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за съответната година, свързани с ползването на обекта на концесията.

От делегацията споделели още, че освен удължаване на съществуващата пистата, което е заложено по договор, искат да разширят карго зоната в терени и работят по свързване с близката ж.п. линия.   

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.