Подтепето

ГРАДЪТ

16 Май, 2018

Автобус към летище Пловдив ще тръгва от новата автогара на Централна гара

Китайските инвеститори трябва да подпишат до 15 юни договора за концесия

Кметът Иван Тотев и избраният концесионер “ консорциум между "Хайнан“ и "Пловдив Еърпорт Инвест“ обсъдиха бъдещето на летището край Крумово

Делегация от 13 души, представители на китаската компания Хайнан, която в консорциум с Пловдив Еърпорт Инвест спечели конкурса за концесия на Летище „Пловдив“ бе на посощение вчера в града на тепетата. В групата е бил и изпълнителният директор на дружеството, както и мениджъра на летище Франкфурт - Хан, което също е се стопанисва от концерна.

Инвеститорите се срещнаха с областния управител на област Пловдив Здравко Димитров, за визитата им на „Никола Мушанов“ 1 ви разказахме ТУК. Днес кметът на Пловдив Иван Тотев сподели пред медиите за неформалната вечеря на делегацията с местната управа.

„На срещата присъстваха всички шест районни кметове, кметът на Община Родопи Пламен Спасов, председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова и зам.-кметът Розалин Петков. Гостите разказаха за плановете си, които са изключително сериозни,“ разказа Тотев. От снимката, публикувана в сайта на общината, на пръв поглед може да се заблудите, че вечерята е била в хотел „Империал“, но Под тепето разбра, че гостите са посрещнати във VIP залата на бирария Jägerhof.

Засега не се обсъжда вариант, в който фондът за развитие на летището да прекрати работата си, още повече, че има подписани договори с Райънеър. Градоначалникът е уверил китайските инвеститори, че община Пловдив ще бъде добър партньор и ще помага съгласно правомощията си за реализирането на проекта.

След огледа на летище "Пловдив“ представителите на "Хайнан“ споделиха, че имат намерение веднага след подписване на договора да започнат реализацията на инвестиционния проект. Договорът с избрания концесионер може да бъде подписан, след като бъде обявено решението на Комисията за защита на конкуренцията. Срокът за това е 15 юни, разказа Иван Тотев. По думите му, бизнесмените споделили, че процедурата, която трябва да изпълнят в Китай е изключително тежка и изисква събирането на много подписи.

С делегацията  пристигнали и представители на две големи фирми от Китай, които ще се конкурират за изпълнението на строителните дейности, заложени в концесията. „това още веднъж говори за сериозността на намеренията им, коментира кметът.  

"Много важно е развитието на летището и като гражданско, и като карго", подчерта градоначалникът. Той обяви, че след подписването на договора общината ще започне работа и по пускането в действие на пряката автобусна линия от града за летището.  Автобус към аеропорта ще тръгва от новата автогарата на Централна гара, обяви Тотев.

Припомняме, на заседанието си на 28 март тази година правителството определи консорциума между "Хайнан“ и "Пловдив Еърпорт Инвест“ за концесионер на летище "Пловдив“ след проведена процедура. С решението си правителството упълномощи министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да сключи концесионния договор в двумесечен срок от влизането в сила на Решението.

Концесията е за 35 години, като за този срок концесионерът се задължава да реализира инвестиции в обекта в размер на 79 083 000 евро. Средствата са за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и изграждане на нови съоръжения.

След изтичането на гратисния период от 48 месеца, за всяка календарна година концесионерът ще извършва плащане, което се състои от фиксирана и променлива част. Фиксирана част е в размер на 600 000 лева без ДДС, а променлива част представлява 6% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за съответната година, свързани с ползването на обекта на концесията.

От делегацията споделели още, че освен удължаване на съществуващата пистата, което е заложено по договор, искат да разширят карго зоната в терени и работят по свързване с близката ж.п. линия.   

Няма направени коментари
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

02 Юли, 2018

Пускат полет Пловдив-Бурса до няколко месеца

Предстоящото пускане на редовна авиолиния между турския град Бурса и Пловдив ще стане факт до няколко месеца. Това стана ясно след среща на Областните управители на Одрин Гюнай Йоздемир и на Пловдив Здравко Димитров.

Припомнямае, че разговорите за разкриване на линия Бурса-Пловдив бяха възобновени през месец февруари, когато новият консул на Република Турция Хюсеин Ергани, направи първата си официална визита при Димитров. За редовна авиолиния между двата града се заговори от 2012 година, но споразумение още не е постигнато.

Огромен интерес към осъществяването на линията Бурса-Пловдив продължава да се поддържа през всички тези години и темата се повдига непрекъснато. Бурса е един близо тримилионен град, но заедно с околните населени места става над 7 милиона. Според данните 350 000 са ...

» повече
22 Юни, 2018

Китайските концесионери на Летище Пловдив ще строят хотелски комплекс

Това съобщи министърът на туризма по време на „Икономически форум – Пловдив“

Приходите от чуждестранния туризъм в България са 6,9 милиарда лева, отчете Николина Ангелкова

Регионът на Пловдив е един от успешните в привличане на чуждестранни инвестиции. Това бе няколкократно заявено по време на Икономически форум – Пловдив през тези два дни. Поредният пример даде днес и министърът на туризма Николина Ангелкова, изброявайки направеното от правителството в сферата на туризма.

„Министерство на туризма и Агенцията за чуждестранни инвестиции създадохме инвестиционна карта на страната с повече от 32 проекта, които местните власти ни предоставиха, именно с идея да привлечем максимално вниманието на външните инвеститори към потенциала на нашата страна. Тук в района на Пловдив предстои да се случи вследствие и на спечелването ...

» повече
13 Юни, 2018

„Бизнесът за Пловдив” с препоръки до ръководството на летището заради скъпите таксита

Членовете на сдружението настояват за прекратяване на некоректната практика със завишаване на цените на услугата за пътници от аеропорта до града

Сдружението предлага да се обяви търг за избор на таксиметров превозвач,  който единствен да обслужва клиентите на летището

Членовете на Сдружение „Бизнесът за Пловдив” настояват за прекратяване на некоректната практика с по-високите цени на такситата, които чакат пътниците на летище Пловдив. От организацията информираха, че са получили куп сигнали за неправомерно определени от пловдивски таксиметрови шофьори по-високи цени за клиенти, особено чуждестранни гости, ползващи таксиметровите услуги от аеропорта  до града.

Сдружението излезе с конкретни предложения до ръководството на летище „Пловдив“. Членовете му настояват за обявяване на търг за избор на таксиметров превозвач, по примера на летище „София“, който единствен ...

» повече
15 Май, 2018

Концесионери на Летище Пловдив пред губернатора: Целта е да го превърнем в хъб с пътнически и карго терминали

Те се интересуваха и от темповете, с които върви реконструкцията на пътя Пловдив-Асеновград, както и състоянието на останалите транспортни коридори в областта

Представители на китайската мега компания, която взе Летище Пловдив, вече са под тепетата. Концесионерите разкриха своите планове за бъдещето на аеропорта на областният управител Здравко Димитров по-рано през деня, а в следобедните часове се очаква и да посетят самия терминал и да се срещнат с администрацията.

Представители на Hainan Airport Group (Хайнан еърпорт груп), част от холдинга Hainan Group ( Хайнан Груп), разкриха пред губернатора, че имат планове за развитието на Летище Пловдив, като тяхната цел е то да се превърне в хъб с пътнически и карго терминали. Те се интересуваха и от темповете, с които върви реконструкцията на ...

» повече
14 Май, 2018

Китайските концесионери на Летище „Пловдив“ пристигат в града

Консорциумът вече води преговори с транспортното министерство за изграждане на пряка жп връзка с аеропорта

Представители на консорциума между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“, който бе определен за концесионер на летище Пловдив през март тази година, се очакват на посещение в града на тепетата.

Утре очакваме китайските инвеститори от „Хайнан“ да дойдат, обяви кметът Иван Тотев. Те искат да разгледат терените за изграждане на терминала и да се срещнат с местната управа, поясни градоначалникът. По думите му, инвеститорите имали желание да започнат много бързо с изпълнение на инвестиционната си програма, а не да чакат крайните срокове по договора, който всъщност още не е подписан.

Консорциумът вече води преговори с транспортното министерство за изграждане на пряка ж.п. връзка с аеропорта ...

» повече