Подтепето

ГРАДЪТ

08 Мар, 2018

Античният каменен праг на „Отец Паисий“ остава под паветата

В започнатата нова отсечка се очакват повече артефакти

Откритите в средата на февруари на ул.“Отец Паисий“ нови археологически структури вече са затрупани с пръст. Припомняме, че екипът археолози се натъкна на част от късноантична сграда с праговия блок, с дупките за залостване на врата. В останки от помещение беше намерена „боклучна“ яма от османския период, пълна с керамика и доста бронзови монети. Откритието забави работата на строителите по улицата, но кой видял, видял.

Първата археологическа структура, която се оказа част от античен зид, срещу входа на Музикалния магазин, също премина обследване и комисията даде становище, че може да се зарие.

Предстои върху тях отново да бъдат наредени паветата.

От двете страни на зарития праг продължава да извира вода от канализацията

В започната нова отсечка се очакват повече артефакти

От два дни е обявен следващият етап от инфраструктурния проект, който включва  отсечката между кръстовищата с ул. „Станислав Доспевски” и  ул. „Патриарх Евтимий". Според графика там ще се работи до 30.04.2018 г.

Археолози обаче твърдят, че именно в тази част на улицата има останки от римски терми.

Няма направени коментари
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

14 Апр, 2018

Ще оцелеят ли каменните улеи по тротоара на „Отец Паисий“?

Сиенитните блокове са уникален артефакт от историята на града и пловдивчани се надяват да бъдат запазени

До дни започва ремонтът на „Отец Паисий“ в последната, най-южна част на улицата. Строителите все още не са достигнали отсечката на „Патриарх Евтимий“ – кръстовището на улицата към подлеза на Понеделник пазара и бинго Балкан. В частта около „Арт нюз кафе“ обаче вече има разлепени табелки, че от 16 април започват ремонтните дейности и се молят гражданите да не паркират в отсечката.

Освен големите правоъгълни павета, с които е застлана улицата там, изключително интересни са и редките каменни улеи за отводняване. Пловдивчани посочват уникатите като изключително редки запазени символи на градоустройствено решение – водата от улуците на къщите се излива в каменния улей и вместо да ...

» повече
14 Мар, 2018

На ул.“Отец Паисий“ всички са гневни – изскочи нещо голямо

Археологически находки до частната кооперация, при чийто строеж излязоха останки от римска баня, блокираха работата отново

Ремонтиращият се участък вече е опасен за преминаване

Пророчеството на археолозите, че „страшното предстои“ по време на втория етап от ремонта на култовата улица „Отец Паисий“ се сбъдна. При изкопни работи в участъка от ул. "Станислав Доспевски" до ул. "Доктор Вълкович" се появиха нови археологически структури.  

Във вторник след обяд започна копаене точно пред строежа на ул. "Отец Паисий" 11, където преди близо две години събориха сграда паметник на културата и в последствие в съседство бяха открити останки от римски терми, които инвеститорът заля с бетон. И както се очакваше от археолозите именно там се появиха нови находки.

Около дупката се тълпят живеещите и ...

» повече
19 Фев, 2018

Пакостници оправят улиците на града (СНИМКИ)

Ретро бус вози най-важното за ремонтите на пловдивските артерии

Таня Грозданова

През последните два мандата в Пловдив на почти всеки ремонтиран булевард или улица, където изскочат археологически артефакти, на заден план се вижда един странен надпис – „Пакостници“.  Чете се върху предницата на лекотоварен автомобил УАЗ.   

Най-скорошната среща с бусчето е от пресния ремонт на ул.“Отец Паисий“  в сърцето на града, където "палавите" строители от „Драгиев и ко“ „разровиха“ два участъка и попаднаха на две археологически структури.

Пакостниците бяха и преди близо две години на ремонта на бул.“Васил Априлов“, когато откриха античен зид до входа на ВМИ и след като ги хокаха от НИНКН и МК, че не различават древните тухли на око, вече са натрупали опит.  

снимка: архив

снимка: архив от ремонта на бул. "Васил Априлов" през 2015-а г.

По-възрастното поколение ...

» повече
19 Фев, 2018

Вижте къде ще са първите подземни контейнери за боклук

Още се чака решението на комисията за ул.“ Отец Паисий“

Комисията, която дойде на оглед в петък при новата археологическа находка в самото начало на ул.“Отец Паисий“, още не е изпратила протокол. Това съобщи кметът Иван Тотев днес в отговор на въпрос на Под тепето.   

Припомняме, че през изминалата седмица на обекта бяха открити нови структури. Екипът археолози се натъкна на част от късноантична сграда с праговия блок, с дупките за залостване на врата и вътре една боклучна яма от османския период, пълна с керамика и доста монети.

Така изглежда мястото днес

Археолозите са приключили работа, не работят и строителите

Първата археологическа структура, която се оказа част от античен зид срещу входа на Музикалния магазин, вече е обследвана, а комисията е дала становище, че може да се зарие. В този участък ...

» повече
15 Фев, 2018

Археологически находки отново излязоха на ул. „Отец Паисий“ (СНИМКИ)

Останки от антична сграда са открити почти на повърхността

От двете им страни текат обратни води

 

Ремонтните дейности по култовата централна улица „Отец Паисий“ отново навлизат в интересна фаза. Късно след обяд в сряда работниците са попаднали на археологически артефакти, които се намират почти на повърхността.

В близост до Седмото тепе от североизточната страна на улицата се виждат останки от антична сграда. На мястото вече е екипът на наблюдаващия археолог Мая Мартинова.

Големият каменен блок най-вероятно е праг на красива сграда. За това говорят двете обли дупки от едната му страна. В тях са влизали вертикалните оси за отваряне на тежка порта.

Най-лошото в случая за археолозите е, че от двете страни на зидовете текат обратните води на околните сгради.  

» повече