Градът

2019 балона над Пловдив, градът празнува титлата Европейска столица на културата

2019 балона литнаха над Пловдив днес по обяд, в общоградското тържество за официалното обявяване на града ни за Европейска столица на културата през 2019г. Да стигнат до другият арт център на Стария континент през 2019-та и до целия свят, си пожела кметът Иван Тотев, който даде старт на празненствата от сцената пред общината. Хиляди се включиха в събитието, с което ознаменувахме може би най-голямата победа за Пловдив в последните 3 десетилетия. Каузата Европейска столица на културата обедини целия град. Днес отново се заедно тук. Пловдив ще се промени с култура. Предстои ни голямо приключение, каза градоначалникът.

Събитията вървят едно след друго на десетки различни пространства, открити и закрити. Под 300-метровото ефектно покритие на Главната върви река от усмихнати хора, които се поздравяват за изключителния успех на града ни. Празненствата продължават и вечерта. В центъра за съвременно изкуство Баня Старинна се открива изложба Арт Позитив 2015.  Изложбата и „Бизнес, модел, скулптура“ на Стефан Николаев може да се види в галерия Сариев. Градската художествена галерия организира публична работилница за изобразително изкуство и наул. „Съборна“, където ще и бъде поставено специално платно, на което посетителите ще могат да рисуват с помощта на художник.  В съботната вечер Младежкия камерен оркестър „Франк Мартен плейърс” ще изнесе благодарствен концерт за българските учители в Дома на културата „Борис Христов”.

Капана се превръща в територия на графичното изкуство до 24 май.  Във всяко едно кътче на  атистичния квартал ще можете да наблюдавате изложби, да се включите в демонстрации и уъркшопове. Форматът „Графики в Капана“ включва демонстрации на различни техники като литография, офорт, суха игла, монотипия, висок печат, гравиране, изработване на клишета, рисуване с туш, молив, въглен, запознаване с щампарството, подвързване, графични техники, изложби, работилници, прожекции, лекции класически фото ретуш.
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Стига сте мърморили и недоволствали!
    Вие къде бяхте та не оказахте съдействие за опазването им?!?
    Какво предлагате , за да се опази всичко? Да ги гледаме на картинки ли?

  2. 2019 боклука полетяха над Пловдив. След като показахме културата си, погазвайки голяма част от растенията в иначе обновената ни градина. Древен и вечен, но не и културен …

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина