Подтепето

ГРАДЪТ

24 Фев, 2017

6 милиона за Пловдив 2019 идват до края на март

Министър Рашко Младенов: Виждам  усещане за общност

Таня Грозданова

Първият транш, който Общинска фондация Пловдив 2019 трябва да получи от държавния бюджет в размер на 6 млн. лева ще бъде преведен до края на месец март. Това стана ясно след срещата на служебния министър на културата Рашко Младенов с представителите на всички културни и музейни иинституции в Пловдив днес.

„Какво видях в Пловдив – едно много хубаво усещане за общност, което не се е случвало отдавна. Това ми каза и директорът на Кукления театър Виктор Бойчев след края на работната среща,“ сподели министърът, излизайки от сградата на Общината.  Служебният министър на културата проведе трета поред среща за 15 дни с кмета и представители на културната общност под тепетата. По думите му ...

» повече
24 Фев, 2017

Кастрят палмите на Джамията

От ОП „Паркове и градини“ поемат освежителна „зелена акция“

С повишаването на температурите започват и грижите за зеленината на Пловдив. Ново озеленяване, премахване на изгнили или болни дървета, както и поддръжка на живите.

Поредната „зелена акция“ се случва точно в този момент от ОП „Паркове и градини“, които „подстригват“ палмите, заобикалящи Джамията и Римския стадион на Джумаята. Заради топлото време екзотичните дървета вече са без зимните си дрехи", които ги пазеха от измръзване в зимните студове. Трима служители премахват изсъхналите през студените сезони листа, за да може нови да пораснат на тяхно място. Освежаването на растенията е наложително след зимата, а дали ще обхване целия град или само части от него, не е ясно. За сега изглежда, че Центъра е ...

» повече
23 Фев, 2017

Напредва строежът на спортна зала „Сила“

Все още не е ясно кога новата мултифункционална постройка ще отвори врати

Очаква се тя да е основен конкурент на зала "Колодрума" и ДК "Борис Христов"

Паулина Гегова

Както скоро ви информирахме, новата мултифункционална сграда, кръстена „Сила“ ще отвори врати в началото на пролетта. Това са очакванията на строителите, макар че никой не може да даде точна дата. Въпреки това, строежът все повече напредва, а вече можем да видим почти завършената фасада.

Инициативата за постройката е на пловдивската фирма „Тони‘К“ ЕООД с изпълнителен директор Антон Кьосев. Общата площ на сградата обхваща 17 145, 84 кв.м. Локацията й е на лесно достъпно място, в центъра на града, между две улици – „Филип Македонски“ и „Тракия“, точно до хотел „Алианс“ и ...

» повече
23 Фев, 2017

KiNK и DUB PISTOLS са хедлайнърите на концертната сцена на STREET MASTERS

Едни от най-предпочитаните имена за големите световни фестивални сцени – KiNK и DUB PISTOLS – щe бъдат част от програмата на фeстивала 

Концертите ще се проведат на 23-ти и 24-и юни в Пловдив

Тази година STREET MASTERS предлага пет сцени и сериозна програма, като запазва характера си на най-големия фестивал за улични изкуства в света, но обръща внимание и върху иновациите в музиката, новите технологии и връщане към историята на музиката чрез силна филмова програма. Концертната програма на фестивала ще се състои на 23-ти и 24-и юни в Пловдив.

Първият ден (23-ти юни) феновете на фестивала могат да очакват KiNK Live. 

В момента изпълнителят е едно от най-големите имена на световната електронна сцена, с милиони слушания в YouTube и Soundcloud. 

Избиран е ...

» повече
23 Фев, 2017

Източната част от бул. „Руски“ остава отворена до окончателното зършване на западното платно

    

Предвиденото за днес затваряне на източното платно на бул. „Руски“ в отсечката между кръстовищата с ул. „Гладстон“ и ул. „Преслав“ се отлага, съобщиха от ОП „Организация и контрол на транспорта“.

С цел да се избегне допълнително напрежение в трафика е решено да се изчака окончателното завършване на реконструкцията и пускане на движението в западното платно на „Руски“ от кръговото при Централна гара до ул. „Любен Каравелов“. Това се казва в официално съобщение на управата на града, без да се уточнява кога ще се случи.

Преминаващите по трасето автобусни линии от вътрешноградския транспорт №6, 12, 16, 18 и 116 засега също продължават да се движат по установените си маршрути. Гражданите ще бъдат своевременно уведомени за точната дата на предстоящите промени.

» повече
23 Фев, 2017

Разрухата в Тютюневите складове е градският бъг на 2016г.

Скандалите с тютюневите складове в Пловдив бяха избрани за градски бъг на миналата година в годишната онлайн анкета на влиятелния блог за архитектура WhATA. 37,4 процента от всички гласували в допитването в интернет са посочили именно събарянето на склада на „Одрин 8” и пожарът в тютюневия град през лятото за най-тежкото архитектурно поражение през 2016г. Далеч назад в анкетата остават другите номинирани за БЪГ- надстройката на хотел „Маринела” в столицата, реконструкцията на софийското ларго, събарянето на кино Сердика и два ремонта - на Централната гара и тенис залата "София" в Борисовата градина.

» повече
23 Фев, 2017

Част от бул. „Руски“ влиза в ремонтен режим

Променят маршрута на №6, 12, 16, 18 и 116 от градския транспорт

От днес източното платно на бул. „Руски” в участъка от „Гладстон” до ул. „Преслав” ще бъде затворено за движение. Стартират строително-монтажни работи в този участък на булеварда, които ще продължат няколко месеца.

ОП „Организация и контрол на транспорта“ съобщава, че през този период маршрутът на автобусни линии №6, 12, 16, 18 и 116 от основния вътрешноградски транспорт се променя. Вместо в този участък по посока север те ще се движат през „Гладстон“ по бул.“В. Априлов“, по „Шести септември“ и по маршрута си.

Очаква се реконструкцията по тази отсечка да приключи до девети юли, както е по план.

» повече
22 Фев, 2017

Посланикът на Русия пристига на работна визита в Пловдив

Ще се срещне с управата на града и бизнесмени

В понеделник Анатолий Макаров ще поднесе цветя на мемориалния комплекс на Хълма на освободителите

На 27 февруари Посланикът на Русия в България Анатолий Макаров ще посети Пловдив с работна визита, съобщиха от пресслужбата на Посолството на Руската федерация у нас. Програмата включва срещи с кмета на града Иван Тотев, областния управител на Област Пловдив Здравко Димитров, Митрополит Пловдивски Николай. Също така се очаква разговор с представители на деловите кръгове на региона.

В 12:30 ще бъдат поднесени цветя пред паметника на съветски войник - освободител Альоша и паметника на Цар Освободител - Император Александър II, на Бунарджика.

» повече
22 Фев, 2017

Ескалаторите на Централна гара почти заработиха

Пуснаха едното съоръжение в действие. Пътуващите – във възторг!

След няколко месеца закъснение, ескалаторите на Централна ЖП гара заработиха, или поне част от тях. Наш репортер видя, че в експлоатация е пуснато само едно от съоръженията. Пътуващите могат да се изкачат с лекота само до 3-ти и 4-ти коловоз. Ескалаторът, който отвежда хората до 5-ти и 6-ти коловози все още не е активен и статически изпъва черните си стъпала нагоре. Асансьорът, който също ще спомага за по-лесното предвижване на пътниците, също все още не е пуснат в експлоатация. Макар че той отговаря на всички изисквания за този вид съоръжения, там все още има довършителни работи.

Хората, които ежедневно преминават през подлеза на гарата, за да достигнат до коловозите са във възторг ...

» повече
21 Фев, 2017

Затварят част от Руски за близо пет месеца

Източното платно на бул. „Руски” в участъка от „Гладстон” до ул. „Преслав” ще бъде затворено за движение от този четвъртък поради строително-монтажни работи. Стартира реконструкцията на тази част от възловата градска пътна артерия, като дейностите там трябва да приключат до девети юли, както е по план. ОП „Организация и контрол на транспорта“ съобщава, че през този период маршрутът на автобусни линии №6, 12, 16, 18 и 116 от основния вътрешноградски транспорт се променя,  както следва:

Линия №6 /кв. „Прослав“” – кв. „Изгрев“/: бул. „Пещерско шосе“, спирка №153 – срещу ПГЕЕ, наляво по бул. „Васил Априлов“ – спирки №265, 317, надясно по бул. „Шести септември“ – спирки №116, 117, 118,   и  по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема 

В обратна посока маршрутът остава непроменен.

Линия ...

» повече