Подтепето

ГРАДЪТ

23 Авг, 2017

Малките радости: ул. „Васил Левски“ си има нов тротоар

Още две улици осъмнаха с подобрения

Завърши ремонтът на тротоара на ул."Васил Левски", в близост до пешеходния мост на Марица и вече пешеходците могат да се движат по предназначената за тях площ по нова настилка, без да се притесняват от движещите се преди плочки.

Изцяло обновена е тротоарната настилка в участъка от ул. ”Оборище” до ул.”Брезовска”, като са поставени нови вибропресовани тротоарни плочи с обща и нови градински бордюри. Монтирани са ограничителни колчета, които да ограничат автомобилите, които съвсем доскоро паркираха директно върху площта за пешеходци. Припомняме, че не веднъж сме публикували сигнали за паркирани върху тротоарите коли, които затрудняват преминаването на пешеходци и майки с колички.

Разширен е джобът на контейнерите за изхвърляне на отпадъци и са ...

» повече
23 Авг, 2017

Общината обявява фотоконкурс на тема „Защото ме е грижа”

Всеки пловдивчанин може да участва със снимка на споделено и интелигентно пътуване

Поводът за обявяване на конкурса е Европейската седмица на мобилността 2017, която се провежда ежегодно между 16 и 22.09.2017г. Конкурсът има за цел да популяризира идеите и духа на Европейската седмица на мобилността и се организира под егидата и за наградите на кмета на район Централен, г-н Георги Стаменов.

Всеки пловдивчанин - любител фотограф може да представи чрез запечатани на снимка моменти своята интерпретация на чисто, споделено и интелигентно пътуване – защото е здравословно, защото е забавно, защото е бързо и удобно, защото помага да намалим замърсяването на околната среда, шума и разхищението на енергия, защото искаме да живеем в по-красив и зелен град.               

ЗАЩОТО МЕ Е ГРИЖА ...

» повече
22 Авг, 2017

НОЩ 2017 отваря Детмаг на главната в Пловдив за специална юбилейна изложба

Фондация „Отворени изкуства“ ще отбележи 10-годишния си юбилей с кураторска програма под мотото ТУК НАВСЯКЪДЕ с участието на успешни съвременни артисти

Знаковият Детмаг на пловдивската Главна ще се превърне в галерия, временно. В тазгодишната програма на НОЩ/Пловдив, организаторите от „Отворени изкуства“ включват специална изложба, посветена на юбилея на Фондацията и курирана от културолога Владия Михайлова под мотото ТУК НАВСЯКЪДЕ. Тя ще бъде показана в бившия магазин Детмаг Снежанка, който е бил затворен повече от 15 години и ще отвори за първи път в НОЩта на 15 септември. Проектите, инициативите, каузите и начинът на работа на „Отворени изкуства” ще бъдат представени на зрителите под формата на инсталации, художествени произведения, видеоматериали, документи, интервюта с приятели, партньори и екипа.

Част от изложбата ...

» повече
21 Авг, 2017

Ограничава се движението по „Гладстон“

Ремонтират осветлението в подлеза

Поради неотложни аварийни дейности по възстановяване на осветлението южното платно в подлеза на ул. „Гладстон” се затваря за движение в периода от 22.08.2017 г. /вторник/ до 25.08.2017 г. /петък/ включително за времето от 08:00 ч. до 13:00 ч. Това съобщиха от ОП „Организация и контрол на транспорта“.

Създадена е временна организация на движението, ще бъде поставена вертикална сигнализация за обозначаване на обекта.

 

» повече
21 Авг, 2017

Сменят директора на „Старинен Пловдив“

ОП „Туризъм“ ще добие лиценз за туристически агент

Най-накрая ще продават билети в информационните центрове и онлайн

Общинският институт „Старинен Пловдив“ започна активно търсене на нов директор. Причината за това е предстоящото сливане на института с общинското предприятие „Туризъм“. Ако се питате: „Защо?“, веднага ви отговаряме. Към момента ОП „Туризъм“ няма право да развива търговска дейност, т.е. не може да продава билети за различните забележителности в Пловдив, което затруднява в голяма степен гостите на града. За да се избегне това неудобство се отваря процедура за обявяването на ОП „Туризъм“ за туристически агент.

След като това стане факт, посетителите на античния град ще могат да закупуват билети за вход на всички обекти в града, които искат да посетят. Освен това ...

» повече
21 Авг, 2017

Остават само 200 метра до финала на Коматевско шосе

Всички екипи, които могат да бъдат ангажирани по дейността, са там

Нова велоалейна мрежа ще свързва Коматевско шосе с Гребната база

Три селища са открити от археолози по време на разкопките

Оплакванията на граждани, поради забавилия се проект за ремонта на Коматевско шосе, ги е чувал всеки, дори посетителите на града. Факт е, че ремонтните дейности на отсечката, която е дълга 2 200 метра се проточи повече от очакваното, но остана още съвсем малко. 2 километра от отсечката вече са готови, а кметът на Пловдив, инж. Иван Тотев заяви, че обектът се бави поради обективи причини. Факт, преди да започнат ремонтните дейности, на място има археолози, които трябва да направят съответните проучвания, което значително увеличава времето за изграждане на новия ...

» повече
21 Авг, 2017

Затварят част от бул. „Александър Стамболийски“ за ремонт

Ето временния маршрут на автобуси №16, 20, 27 и 36 от вътрешноградския транспорт

Спира се движението на превозни средства в двете платна на бул. „Александър Стамболийски” в участъка от ул. „Околчица” до ул. „Болград”, От 10:00 ч. до 16:00 ч. днес - 21.08.2017г. /понеделник/, съобщиха от ОП „Организация и контрол на транспорта“. Това се налага поради ремонтни дейности на уличната водопроводна мрежа.        

Маршрутите  на  автобусни линии  №16, 20, 27 и 36 от вътрешноградския транспорт се променят, както следва: 

Линия №16 /кв. „Гагарин” – бул. „Александър Стамболийски”/: бул. „Христо Ботев“ - спирка №190 – Младежки хълм, направо по ул. „Коматевско шосе” - спирка №344, обръщалото на бул. „Александър Стамболийски” - спирка №1015   /последна/.

В обратна посока: спирка №1015, надясно  по ул. „Коматевско шосе ...

» повече
20 Авг, 2017

Градски неволи: Център на Пловдив смърди!

Граждани сигнализират за силна неприятна миризма в сърцето на града

Наш читател сигнализира за силна неприятна миризма, която се разнася в самия център на Пловдив. Проблемната зона се намира точно на гърба на Централните хали, където има разположени контейнери за отпадъци. Ето какво ни пише Костантин С.:

„Минавайки покрай улица „Йоаким Груев“ се усеща ужасна смрад на боклуци и мърша. Не смятам, че това е нормално и то в същинския център на града! Миризмата се усилва особено по обяд и тогава става непоносима, а много от хората наоколо започнах да заобикалят. Нали казани се изпразват сутрин? Общината въведе график за изхвърлянето на боклук, но мисля че това създаде само проблеми в квартала. Боклуците се натрупват, мирише ужасно, а котки ровят ...

» повече
19 Авг, 2017

Дърво расте на сцената Ядрото в Капана

Смокинята пълзи хоризонтално над прогнилите дъски

Култовото място в Капана, наречено Ядрото, май няма да дочака сбъдването на нито един от проектите за него. То просто е оставено на градската природа. Силна смокиня е наклонила огромен клон, който расте хоризонтално по протежение на сцената от едната към другата улица.

Припомняме, че през лятото на миналата година на това място се състоя обществено обсъждане за съдбата на пространството. Това бе първото обществено обсъждане от нов тип – на мястото на самия проблем и с идване на управляващите при гражданството, а не на неутрална територия. Така на поизгнилата дървена сцена, наречена „Ядрото” се оформи една некултурна дискусия за съдбата й. Дебатът бе организиран от работещите там, след множество протести от живеещите за шум ...

» повече
18 Авг, 2017

Чистят Кючук Париж от счупени коли

Телефоните на който гражданите могат да продължават да подават своите сигнали за местоположението на излезли от употреба моторни превозни средства в район „Южен” са: 032/276-131, 032/276-140

Поредна акция по репатриране на излезли от употреба моторни превозни средства бе проведена на територията на  район „Южен” в петък, съобщи кметът Борислав Инчев. Паякът откара на наказателен паркинг зарязаните на ул. „Коматевско шосе“, ул. „Георги Икономов“ и бул. „Ал. Стамболийски“ 82 коли.

Техните собственици имат връчени предписания за доброволното им премахване от терените, които са общинска собственост, но това не се е случило в законовия тримесечен срок.

През следващата седмица комисията ще продължи да облепва излезли от употреба МПС-та на територията на района във връзка с подадени сигнали и извършен обход ...

» повече