Подтепето

ГРАДЪТ

24 Сеп, 2018

Хедлайнери от UK ще огласят Пловдив на Капана Фест

Базар на книгата ще има в есенното издание на фестивала

Остава по-малко от седмица Капана Фест. Кварталът на творческите индустрии вече се подготвя да посрещне хиляди посетители. Стартът на тридневното изживяване е този петък и банди от 5 държави вече стягат багажа за Пловдив. Този сезон организаторите се концентрират над двете основни сцени на фестивала: главната сцена The Stars Stage и рок сцената Staropramen Stage, където имена от всички краища на Европа обединяват сили, за да направят този сезон на фестивала много вълнуващ.  

„Като заклети меломани не можем да не се възхищаваме на музиката, която се ражда на Острова. Затова, още от зараждането на Капана Фест, мечтаем да доведем на сцените му британски изпълнители. И ето, че тази есен мечтата ...

» повече
23 Сеп, 2018

Електромобилът Tesla S идва на Есенния панаир

Чудеса на модерните технологии в Международното техническо изложение, което стартира утре

Впечатляващи експонати и щандове с атрактивен дизайн ще посрещнат посетителите на Международния технически панаир в Пловдив, който започва утре, 24 септември. Те ще видят на живо авангардната индустрия и модерните технологии чрез иновативни продукти и оригинални визуални решения.

 

Известна българска компания подготвя композиция от цветове и светлини като фон на колекция електромотори. Специално е поръчана видео стена с площ 40 кв.м, която е единствена в България. Висящ телевизор с двустранен екран е другата изненада на щанда. 17 тона техника, извозена с 14 тира,  ще бъде използвана за осъществяване на този артпроект в рамките на изложбата „Машиностроене“.

На нея ще бъде показан и товарач гигант от фирмата, която миналата ...

» повече
23 Сеп, 2018

Празнуваме заедно великолепието на Старинния Пловдив (ГАЛЕРИЯ и ВИДЕА)

Лазерно шоу, кино върху Тунела, заря и танци под звездите изпълниха с още повече живот калдъръмените улици

Соня Попова

Празници на Стария град е фестивал на древното и новото, който всяка година чества перлата в короната на Пловдив и доказва, че миналото има бъдеще. Цяла седмица пловдивчани и гостите на града се срещат с вдъхновяващи творци и в много забавни приключения.

Екипът ни ви потапя в атмосферата на Трихълмието в Деня на независимостта на България. Той започна с работата на участниците в пленера „Кукли“ в рамките на Панаира на занаятите. Премина през детските работилници с майсторите на ръчноизработени кукли, до батута и стената за катерене на Лапидариума.

Ароматите на „Вкусът на Пловдив“ се носеха от паркинга до АМТИИ.

Обявеното Модно ...

» повече
20 Сеп, 2018

Budapesttimes: Пловдив е един от скъпоценните камъни на континента

Унгарски медии обръщат поглед към Пловдив 2019

Изкуство през цялата година в два от скъпоценните камъни на континента - Пловдив в България и Матера в Италия, под това заглавие Budapesttimes публикува статия, посветена на двете Европейски столици на културата 2019.

Унгарската медия отделя по-голямо внимание на Пловдив и неговата история, като набляга на  информация с туристическа насоченост и напомня, че Унгария беше последно представена през 2010 г., когато Pécs беше един от двата града, носещи ротационната титла.

„Пловдив е вторият по големина град в България след столицата София и е най-близък до Будапеща за всеки, който желае да участва в  серията от културни събития през цялата година. Всички те са по традиция със силно европейско участие и е съвсем възможно ...

» повече
18 Сеп, 2018

Отново започва да има недостиг на места в яслите и детските градини

Преди три години бяхме овладели ситуацията, но видимо населението на Пловдив се увеличава, обясни кметът

Направиха първа копка по разширението на детска ясла Веселушка в Източен

Иван Иванов

Отново започва да има недостиг на места в ясли и детски градини в Пловдив. Този проблем бе отчетен при днешната първа копка за пристройка към детска ясла Веселушка в район Източен. Преди около 3 години бяхме овладели ситуацията, но в последните две години видимо населението на Пловдив се увеличава и съответно децата са повече. Трудно е, но това е добра новина. Има много деца. Затова и предвиждаме строителство на нови обекти. Имаме готовност да стартираме в Южен изграждането на нова детска градина с 200 места. Същото се отнася за Каменица. В Тракия ...

» повече
18 Сеп, 2018

Събират разделните отпадъци на коматевци през седмица

Жителите на кв. „Коматево“, които участват в пилотния проект на Община Пловдив за разделно събиране на отпадъци „От врата на врата“, трябва да изнесат пред домовете си жълтите чували с метални, хартиени и пластмасови  опаковки тази вечер или утре до 08:00 ч. Това напомниха от ОП „Чистота“, тъй като по график втората дата за обслужване през септември е 19-и.

По проект жълтите чували се събират всяка първа и трета седмица от месеца. Следващата дата е 3 октомври.

» повече
18 Сеп, 2018

Остават незаети 281 места в яслите и градините след последното класиране

За родените през 2012 и 2013 година се предлагат и места в подготвителни групи в училищата

В проведеното на 18.09.2018 г. текущо класиране за прием в детските заведения на град Пловдив взеха участие 824 деца.  От тях най-много са децата на яслена възраст – 515. За първа възрастова група заявления за участие в класирането бяха подадени за 165 деца, за втора – 88, за трета подготвителна група – 36 деца и 20 деца кандидатстваха за четвърта подготвителна група.

За класирането бяха обявени общо 675 свободни места, като 262 от тях за децата в яслена възраст, 124 – за първа възрастова група, 68 – за втора възрастова група, 131 – за трета подготвителна група и 90 места за четвърта подготвителна група.

Класирани бяха общо 394 ...

» повече
18 Сеп, 2018

Стартират нови ремонти в Пловдив

Планирани са реконструкции на Рогошко и Кукленско шосета, ще се преасфалтира и Брезовско

През април граждани блокираха Рогошко шосе с искане за пълен ремонт на пътяРемонтите на основни пътни артерии в града ще продължат. Рогошко шосе се проектира и догодина ще стартира реконструкцията на един от най-неугледните входове към града. Там ще бъде приложена нова технология със студено рециклиране, за да може тежките камиони, които минават по пътя, да не го разрушат. Паралелно с това ще стартира преасфалтиране на Брезовско шосе. Ще се работи и по локалното платно на Карловско шосе. Това планира като следващи ремонтни дейности в града Община Пловдив.

От администрацията продължават работата по цялото Асеновградско шосе с всички кръстовища.  А вече има сключен договор за реконструкцията и на Кукленско шосе. За там е планирана пълна промяна- преасфалтиране, велоалея, ново ...

» повече
18 Сеп, 2018

Нови веломрежи правят връзка за колоездачи между Сточна гара и бул. „Шести септември”

Велотрасе в тунела не може да има, такова ще минава покрай Източната порта

Алеи за колела ще има още по „Иван Вазов”, „Кръстю Пастухов” и „Свобода”

През есента правят булеварди за колела и по „Цар Борис III Обединител”

Иво Дернев

Организацията на движението в зоната около ДКЦ 1 не е окончателна, обяви днес кметът Иван Тотев. Проектът за реконструкция на района около Понеделник пазара все още не е завършен на сто процента. Към момента е отворена улицата „Света гора”, която осъществява връзката между бул. „Мария Луиза” през улица „Иван Перпелиев” с бул. „Цар Борис III Обединител” в двете посоки.

Новата организация не позволява левия завой от улица „Георги Тертер” към храм „Св. Петка”, тъй като ул. „Иван Перпелиев” в частта ...

» повече
17 Сеп, 2018

Има проект за кръгово кръстовище на „Авксентий Велешки“ и бул.“Христо Ботев“

Инвеститорите на новия мол до Сточна гара искат и второ към бул.“Найчо Цанов“

Стоянка Кънева

Инвеститорите от южноафриканският фонд, който купи терена от 36 декара между Централна и Сточна гара в Пловдив са внесли предложение в общината за изграждане на две кръгови къствоща по бул. „Христо Ботев“ в близост до парцела им, стана ясно днес. Още на първата сесия след лятната ваканция кметът на Пловдив каза, че има проект за кръгово на кръстовището с паважната ул. „Авксентий Велешки“, който подлежи на обсъждане от Експертен съвет по устройство на територията.

Варианти за облекчаване на трафика на кръстовището на Авксентий Велешки“ и бул.“Христо Ботев“ се въртят в главите на управниците на града още от 2012-а година. Тогава за пръв път ...

» повече