Подтепето

ГРАДЪТ

20 Мар, 2018

От 1 април автоматите в Синя зона ще издават талони с нови цени

Монтираха 10 нови паркомата в  центъра

Машините са програмирани да не таксуват в дните и часовете с безплатен престой

Паркирането в „Синя зона“ се улеснява още повече след като ОП „Паркиране и репатриране“ монтира на възлови места 10 нови автомата за таксуване. Това съобщи заместник-кметът по транспорт на Община Пловдив инж. Златин Велев.

Два паркомата са поставени на площад „Сливница“ срещу гранд хотел „Пловдив“ /Новотела/, един – между улиците „Васил Левски“ и „Брезовска“, четири броя машини има на бул. „Марица-юг“. По един брой също са поставени на ул. „Цанко Дюстабанов“ до ПУ „Паисий Хилендарски“, в началото на ул. „Капитан Райчо“ след кръстовището с бул. „Цар Борис III Обединител“, както и от северната страна на бул. „Княгиня Мария Луиза“.

„Община Пловдив е ...

» повече
19 Мар, 2018

Общината одобри предложенията на партии, сдружения и граждани за по-чист въздух

Вкарват ги в Програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Пловдив

Сега усилията ни са концентрирани върху намаляване на вредните емисии от битовия сектор, коментира ръководителят на проекта Елена Найденова

Програмен съвет за оценка и управление качеството на атмосферния въздух разгледа на свое заседание всички постъпили предложения от юридически и физически лица във връзка с разработения проект на Програма за подобряване качеството на атмосферния въздух /КАВ/ на територията на Пловдив и План за действие към нея за периода 2018 – 2023 г. „Всяка една от предложените мерки бе коментирана поотделно и единодушно бяха приети всички, които имат отношение към предмета на програмата“, коментира ръководителят на проекта Елена Найденова.

По думите ѝ голяма част от постъпилите предложения вече са ...

» повече
19 Мар, 2018

Първите подземни контейнери в града ще са по Отец Паисий, Филип Македонски и Иван Вазов

Боклукът от Главната ще се изхвърля и на бул. "Цар Борис Трети Обединител"

8 точки с подземни контейнери разполагат по павираната улица

Първоначалната идея за инсталиране на подземни кофи за боклук в подножието на сградата отляво е отпаднала

Вкопани контейнери за разделно събиране на отпадъци на павиран тротоар в  Прага

Сегашните 18 „бобъра“ по "Отец Паисий" от Седмото тепето до ул. "Генерал Гурко" отдавна са меко казано недостатъчни, тъй като поемат и голяма част от генерирания отпадък на търговските обекти по Главната улица. Със старта на ремонта там проблемът с боклука ескалира, тъй като стопаните на магазини и заведения са принудени да изминават дълги разстояния с торби и чували всеки ден. Оказа се, че първоначалната идея, анонсирана от общинската администрация, за големи подземни контейнери за отпадък, разположени по улица „Отец Паисий“ не може да се осъществи заради спецификата на района.

Стандартните подземни контейнери, които са тип бобър, не ...

» повече
19 Мар, 2018

Започва обработка срещу комари в града

През тази седмица започна обработката срещу ларви на комари по разливи на река Марица и отводнителни канали на територията на град Пловдив. При благоприятни метеорологични условия дейностите ще продължат до 20-ти март 2018 г. Дезинфекторите от общинската специализирана служба работят с бактериален препарат, разрешен за употреба от Министерството на здравеопазването.

В периода от 23-ти до 30-ти март 2018 г., включително, ще се проведе специализирана акция по канална дератизация, при която в около  16 000 броя шахти на територията на шестте административни района ще се зареди родентицид – препарат за борба срещу гризачи.

От общинската дирекция „Екология и управление на отпадъците" призовават пловдивчани да съдействат за успешното провеждане на мероприятието, като не паркират своите автомобили върху дъждоприемните  шахти в часовия диапазон 8 ...

» повече
16 Мар, 2018

Показаха цистерните за миене на улиците като демонстрация на Канадската пожарна (СНИМКИ)

12 камиона работят за хигиената по пътищата и чистота на въздуха на две смени денем и нощем

Един червен, два оранжеви и девет бели камиона, лъснати и строени на огромния паркинг пред Колодрума, сложиха демонстративно начало на пролетното миене на пловдивските улици, което стартира от днес. Показното бе също като парад на канадската пожарна.  

Шефът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов се похвали пред машините, че от този сезон има нововъведение. „Миенето ще се извършва по 8 часа през нощта на маркуч, за да не възпрепятстваме трафика. През деня, когато движението е натоварено, миенето ще става на дюзи.“

По традиция ще се започва от главните булеварди, които се мият пет пъти седмично. После второстепенните - три пъти седмично, а третостепенните улици - по ...

» повече
16 Мар, 2018

Златните тоалетни на „Чистота“ очакват одобрение от НИНКН

Ще правят конкуренция на писоарите в Капана

Най-атрактивна поръчка по ЗОП на Община Пловдив, добила известност под името „златните кенефи за 180 000 лева“, за „доставка на 2 (два) броя автоматизирани, самопочистващи се стационарни тоалетни кабини за нуждите на ОП "Чистота", е спечелена от единствената фирма, явила се на конкурса. Това стана ясно днес по време на демонстрации на ОП-то за пролетното почистване на града.

„Имаме избран изпълнител и сключен договор. В момента изчакваме НИНКН да одобри външната визия на тоалетните, за да се впишат в ансамбловия паметник на кулутарата - квартал Капана.“ Така отговори на въпрос на Под тепето директорът на „Чистота“ Иван Стоянов.

По думите му, район „Централен“ движи съгласувателната процедура, а отговорът се очаква в началото на идната ...

» повече
16 Мар, 2018

Лазерна камера дебне за нарушители по пловдивските булеварди

Ултрамодерната техника засича скоростта на няколко коли едновременно  

За десет минути фиксира 14 автомобила с превишена скорост край парк Лаута

Ултрамодерна лазерна камера дебне за нарушители по пловдивските булеварди от днес. Техниката бе изпробвана за първи път от патрул на КАТ в отсечката по бул. „Санкт Петербург” между Ескабилур и SPS, където често шофьорите стъпват по-сериозно върху педала на газта. Само за десет минути камерата засне 14 нарушители, които скоро ще бъдат сюрпризирани с фишове по пощата. Данните от лазерното „око” се получават в компютър за обработка на момента чрез 4G, а после нарушителят се издирва спрямо номера на конкретния автомобил.

Тази нова техника работи с изключителна точност. Има техническа възможност да засича скоростта на няколко коли едновременно. Камерата заснема ...

» повече
16 Мар, 2018

Бизнесът в надпревара за 273 дипломирани инженери от Техническия университет – София, филиал Пловдив

 
Аулата на Техническия университет – София, филиал Пловдив днес едва побира абсолвените от випуск 2017 с техни родители и близки, които са тук, за да поздравят 164-те завършили бакалаври и магистри от петте специалности, изучавани във факултета „Електроника и автоматика“. Седмица по-рано официалните тоги на дипломираните студенти облякоха 109 нови инженери от факултета „Машиностроене и уредостроене“. Традицията в Техническия университет – София, филиал Пловдив е дипломите да бъдат връчвани именно в Аулата. И тъй като тя не е достатъчна да побере всички, проф. Въльо Николов – Директор на Филиала и двамата Декани връчват дипломите в две поредни седмици.

Силен випуск
 
Според критериите на Техническия университет – София, филиал Пловдив, за успешността на всеки випуск се съди по оценките, с които инженерите завършват учебното заведение ...
» повече
15 Мар, 2018

КЗК отказа да образува производство за площад Централен

Анка от Антоново отново не внесла държавна такса

Така процедурата за реконструкция на площада се „отпушва“

Комисията за защита на конкуренцията е отказала да образува производство по жалбата на "Ремс строй", става ясно от съобщение публикувано на сайта на КЗК.

Припомняме, че кухата фирма станала известна с блокиране на поредица големи инфраструктурни проекти в Пловдив, чрез жалене на обявените обществени поръчки. Дружеството е само едно от десетки, които се водят на неграмотна жена, която се занимава с овчарство. Анка Ангелова от Антоново, атакува Разяснение с изх. № 17ф9125(1) от 24.01.2018г. на зам.- кмета по „Култура и туризъм“ при община Пловдив по обществената поръчка за "Облагородяване на територията на площад "Централен" на стойност 10 250 000 лева (без ДДС ...

» повече
15 Мар, 2018

Идеи за украса на дома и градината показва изложбата „Цветна пролет 2018“

Оригинални решения за украса на дома и градината ще демонстрира  специализираната изложба „Цветна пролет 2018“, която ще се проведе от 21 до 25 март в Международен панаир Пловдив. Акцент в предстоящото издание са арт и хоби продуктите, позволяващи на всеки да развие своя уникален стил.

Една от най-големите български фирми за кашпи и други градински съдове предоставя възможност  изработване на бутикови серии по проект на клиента. Сред участниците е и голям вносител на такива изделия от Европа, който ще покаже нови модели, отличаващи се с голямо разнообразие на цветовете и дизайна.

За първи път в „Цветна пролет“ участва ателие, предлагащо така наречените „картини по номера“, навлизащи сега на българския пазар. Това е творчество за непрофесионалисти, което носи неповторимо удоволствие,  а ...

» повече