Подтепето

ГРАДЪТ

18 Ян, 2018

Пловдив отново протестира в защита на Пирин

Пловдивчани отново ще излязат по улиците на протест в защита на Пирин тази вечер. Очаква се стотици да кажат „Не” на промяната на управление на Националния парк, въпреки силния вятър. Природозащитниците се събират в 18.30ч. на площад Съединение, като шествието ще започне точно в 19 часа.

Паралелни протести ще има още в 19 града в България и 8 в чужбина. По улиците ще излязат хора от Пловдив, София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Русе, Свиленград, Свищов, Сливен, Смолян, Стара Загора, Трявна, Хасково, а също Берлин, Брюксел, Виена, Лондон, Оксфорд, Прага, Сидни и Хамбург. Исканията на протеста днес са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети ...

» повече
18 Ян, 2018

„Бизнесът за Пловдив” дискутира важни за града теми на среща с кмета

Въпроси, свързани с транспорта, инфраструктурата за „Пловдив 2019”, градския дизайн, зелената система, подобряването на качеството на атмосферния въздух обсъдиха на първата за годината среща членовете на Сдружение „Бизнесът за Пловдив” с кмета инж. Иван Тотев и заместник-кметовете Стефан Стоянов и Розалин Петков. 

Кметът Иван Тотев запозна представителите на „Бизнесът за Пловдив” с напредъка на проекти като реконструкцията на „Голямоконарско шосе“, на площад „Централен”, необходимостта от изграждането на нов мост над река Марица.

С цел увеличаване пропускливостта на пътните артерии в града и набелязване на мерки срещу неправомерно паркирали автомобили по основните булеварди и улици бе предложено да се проведат срещи с ръководството на „Пътна полиция” в града за предприемане на необходимите действия.

По отношение на зелената система кметът Иван Тотев ...

» повече
17 Ян, 2018

Бял коняк и екзотични напитки сред изненадите на Международната изложба „Винария 2018“

Единственият в света бял коняк и екзотични напитки са  сред изненадите на  изложба „Винария 2018“. Тя ще се проведе от 21 до 25 февруари в Международен панаир Пловдив. Български и чуждестранни изби и търговци, ще представят своите колекции на най-престижния форум на лозарството и винарството в Източна Европа. Неговото 26-о издание ще покаже по-богат асортимент от високо алкохолни продукти, като уиски, коняк, узо, и повече видове плодови ракии, превръщащи се в новото увлечение на ценителите.

„Антарктика“ е първият и единствен коняк без цвят. Прозрачната течност има мирис на цветя и плътен вкус, определен от създателите му като „смразяващо неповторим“. Произведен е от известната френска дестилерия „Годе”, както и 50-годишният коняк „Ренесанс“ в гарафа от кристал и злато.

Новост са крушовият ...

» повече
17 Ян, 2018

Биг брадър по стълбите към Арменското училище

На местата за кратковременен престой всеки паркира колкото си иска

Обещаното видео наблюдение по стълбите от бул.“Цар Борис III Обединител“ към Арменското училище в Стария град вече е монтирано, видя репортер на Под тепето.

Припомняме, че след старта на протестите на работещите и живеещите в резервата срещу новата бариера и ограниченията за влизане, престой и паркиране там през ноември кметът Иван Тотев заяви, че се разработва служебна схема за паркиране на бул.“Цар Борис III Обединител“ към Арменското училище, само за краткотрайно спиране. „Дали сме указание за оправяне на стълбите към училището, монтиране на осветление и две камери. Те и в момента са в добро състояние, но ще ги обезопасим допълнително,“ разказа тогава градоначалникът.

Две камери са монтирани на ...

» повече
16 Ян, 2018

Изложба разказва истината за българското опълчение

Подредиха вещи и оръжия на български опълченци в Музейния център за съвременна история

Снимки, униформи, вещи и оръжия на български опълченци, тръгнали от Кишинев да се бият за свободата на родината си, бяха подредени в Музейния център за съвременна история на РИМ – Пловдив по случай 140 години от Освобождението на Пловдив. Изложбата "Българското опълчение през погледа на участника Стефан Кисов" бе открита днес от директора на Историческия музей Стефан Шивачев и Чавдар Ангелов- директор на Национален парк-музей „Шипка- Бузлуджа”. На церемонията пяха момичетата от формация Евмолпея с диригент Рада Славинска.

Експозицията е продължение на книгата „Българско опълчение в Освободителната Руско-турска война” на полковник Стефан Кисов, преиздадена отново 115 години след първото й отпечатване. Тя разказва истината на българското опълчение. Разказът ...

» повече
16 Ян, 2018

Със стрелба от пушки и топовен гръм в Дондуковата градина отбелязаха 140-годишнината от Освобождението на Пловдив

Родолюбци направиха възстановка на събитията от 15 и 16 януари 1878 година (ГАЛЕРИЯ)

Опашка за венци пред паметника на капитан Бураго

Гражданите на Пловдив отбелязват с редица събития навършването на 140 години от Освобождението на Пловдив от турско робство днес.

Възпоменателните тържества започнаха рано сутринта с благодарствен молебен в митрополитския храм „Св. Марина”, отслужен от  Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, на който присъстваха малцина миряни и още по-малко официални лица.

В истинска атракция се превърна възстановката "Живи картини от Освобождението", която представи комитет "Родолюбие" в Дондуковата градина. Облечени в традиционни носии и униформи от онова време мъже и жени изиграха защитата на българите от черкезките и башибозушки набези, героичния подвиг на капитан Бураго и посрещането на Генерал Гурко в града ...

» повече
16 Ян, 2018

Каква е истината за паметниците на културата в Цар-Симеоновата градина, Капана и Стария град, подготвяни за продажба през 2018 г. ?

Иван Тотев обяви, че и на него му е интересно да чуе аргументите на комисията, съставила списъка

Кметът на Пловдив: Всеки, който купи паметник на културата знае в какъв филм влиза!

Има комисия, която ги създава тези списъци и програмата. Истината е, че аз още не съм я видял тази програма. Това, което вие сте написали в статиите си го видях, естествено.“ Така кметът на Община Пловдив Иван Тотев  коментира казуса с емблематични сгради архитектурни паметници на културата, включени в раздела  за продажба в „Програма за управление на общински имоти 2018“, за които Под тепето започна специална поредица.

Това е предложение, дали ще мине на Общински съвет, дали ще бъдат извадени или не, това са неща, които ще ги дебатираме ...

» повече
15 Ян, 2018

Паваж от край до край, две платна за коли и пешеходна зона на ул.“Иван Вазов“

Проектират модела от квартал Капана за новата визия на затворената улица

Ще има само три места за кратко спиране до училищата и болницата

снимки: Lostinplovdiv

Седемметрова улица с две платна в двете посоки на движение и тротоари, изравнени с нивото ѝ, така ще изглежда улица „Иван Вазов“. Настилката ще е от паваж по подобие на квартал Капана.

Проектът с визията на възловата улица, която стои затворена от големия пожар в Тютюневия град, бе разказан днес от кмета Иван Тотев по време на редовния му брифинг. Планът ще промени както вида на улицата, така и организацията на движението по нея. 

„По думите му 6-метровият тротоар от северната страна ще бъде понижен и нивото ще е равно на това за автомобили. Тротоарът ще е ...

» повече
15 Ян, 2018

Кметът: Летище Пловдив е единственото в ЕС без градски транспорт

Автобусът до аеропорта влиза на сесия през януари

„2019-а ни задължава летището да е част от града,“ коментира Иван Тотев

Очаква се до края на месец януари предложението за редовна автобусната линия, която ще свързва Централна гара с Летище Пловдив, да бъде разгледано от Общинския съвет, стана ясно днес.

„Работим усилно съвместно с Община Родопи за нова градска линия от Централна гара до летището.Полетите непрекъснато се увеличават, а това е единственото летище в  Европейския съюз, което няма връзка с градския транспорт,“ заяви кметът Иван Тотев.

По думите му Пловдив – Европейска столица на културата през 2019 година задължава администрацията да направи летището част от града.   

Припомняме, че екипът на Под тепето поде темата за липсата на свързаност от летището до ...

» повече
15 Ян, 2018

Засега няма основание за прекъсване на учебните занятия заради грип в Пловдив

„Това не е ваканция, а ситуация, в която учениците трябва да се пазят от контакт с болни и да си стоят вкъщи,“ коментира кметът  

След обяд ще стане ясно дали ще има „грипна ваканция“

Не може заради призив в социалната мрежа да се прекъсват учебни занятия, за това си има строги правила. На базата на какво да обявя грипна ваканция? Така кметът на Община Пловдив Иван Тотев отговори на журналистически въпрос кога ще обяви „Грипна ваканция“.

Той припомни, че затова е необходимо да има данни и предписание от РЗИ, че е достигнат съответният процент отсъстващи от учебни занятия поради заболеваемост. Кметът на града в този случай има право да обявя тридневно прекъсване на учебния процес, а след това министърът на ...

» повече