Подтепето

ГРАДЪТ

28 Апр, 2017

Пловдивски абитуриенти вплетоха българска историческа символика в тоалетите си (СНИМКИ)

Учениците от ПГКИТ „Д-р Иван Богоров” дефилираха на годишно модно ревю, за да представят изработените от тях облекла и аксесоари

Още едно училище в Пловдив ще предлага специалност „Фризьорство”

Йоана Иванова, стажант

Учениците от пловдивската Професионална гимназия по кожени изделия и текстил „Д-р Иван Богоров” представиха изработените от тях облекла и аксесоари на годишно модно ревю в Дом на културата „Борис Христов”.

Модното шоу се провежда за пета поредна година и е част от дипломната работа на учениците от 12-ти клас. Училището избира различен надслов всяка година и се стреми към оригиналност и изобретателност. За 2017 г. то премина под мотото „През хановете, царете, войводите и до днес“. Вдъхновени от най-светлите личности в българската история, младите моделиери представиха стилизирани костюми ...

» повече
28 Апр, 2017

Изтърбушиха къща в Капанa

Съхраняват и реставрират фасадата на сградата

Ресторант “Veggic” ще отвори врати през септември

Стефка Георгиева

Започна ремонт в една от къщите в занаятчийския пловдивски квартал „Капана“. Сградата се намира на ул. „Златарска“, в съседство с добре познатия на всички, ресторант „Паваж“. Много от преминаващите наоколо граждани ахнаха при вида на сградата. Външната стена на сградата на първия етаж бе отрязана, за да бъде изградена нова. Много хора се запитаха какво се случва, а ето го и отговора.

Сградата ще претърпи основен ремонт, съгласуван с НИНКН, тъй като къщата е част от архитектурния ансамбъл на квартал „Капана“ и е паметник на културата. Цялата фасада на сградата ще бъде ремонтирана, а красивите орнаменти, които я украсяват, ще бъдат реставрирани, отговаряйки на всички ...

» повече
28 Апр, 2017

Архитекти искат три соц сгради за паметници на културата

И трите се намират на улица „Гладстон“   

Таня Грозданова

Дом на техниката, Кино Космос и Галерията на Дружеството на пловдивските художници са подадени за кандидатстване в Националния институт за паметници на културата, разбра Под тепето.

И трите сгради са сътворени по времето на ударното социалистическо строителство, едната е необитаема от години, а другите две все още се крепят. По една случайност и трите кандидата за придобиване на специалния статут се намират на улица „Гладстон“.

Друга интересна подробност е че не община Пловдив, нито стопаните на сградите са подали заявления в НИПК, а група архитекти, повечето от тях дори не са от Пловдив.

Фактът, че подобно процедиране отнема време, а Институтът е длъжен да отговори на заявката; обстоятелството, че за две ...

» повече
27 Апр, 2017

Ученици управляват клиника за пластична хирургия в Пловдив

Други менажират в традиционни сектори, като финанси, производство и пласмент на храни и напитки

Има дори тренировъчна данъчна агенция на студенти

Рекордно участие на млади предприемачи в „ТФ фест 2017“

Над 1000 гимназисти и студенти участват в Международния панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“. На него се представят 130 тренировъчни фирми от България, Белгия, Румъния, Сърбия и Черна гора. Форумът се провежда на 27 и 28 април в Международен панаир Пловдив.

Това е рекорд в 20-годишната история на „ТФ фест“, заяви Дария Маврудиева, директор на  Центъра на учебно-тренировъчните фирми,  организатор на проявата.  Тя е одобрена като международно събитие от Европейската комисия и посочена като добра практика за обучение в предприемачество и развиване на креативността.

Сега участниците са с 200 повече ...

» повече
27 Апр, 2017

Форум популяризира специалностите в професионалните гимназии на територията на Пловдив

Регионално управление на образованието-Пловдив, съвместно с Центъра за кариерно ориентиране – Пловдив (ЦКО),  организират междуучилищен  форум по кариерно ориентиране „Дни на професиите”. Информационното събитие ще се проведе в Дом на културата „Борис Христов”-Пловдив, от 9.30 часа на 3-ти и 4-ти май. 

Форумът  е една от основните дейности на Центъра за кариерно ориентиране, а именно  „Популяризиране на професионалното образование” и  „Училищни форуми по кариерно ориентиране” по проект  „Система за кариерно ориентиране в училищното образование”.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, съфинансиран от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Планираното информационно събитие ще популяризира профилите и специалностите, които се изучават в професионалните гимназии на територията на област Пловдив. Фокусната целева група са ученици ...

» повече
27 Апр, 2017

Приключи първият етап от ремонта на Античния театър

Ремонтните дейности предвиждат реновиране на античната сцена

Преди броени дни приключи първият етап от ремонтът, който тече по цената на Античния театър. Емблематичното място вече няма да се примирява със старите условия, върху които се провеждаха различни събития, а изгражда изцяло нова сцена, на която ще стъпят световно известни имена още през това лято.

По първоначални данни, ремонтът трябваше да приключи в края на месец май, но ще се наложи работниците на обекта да действат максимално бързо, защото първото насрочено събитие, което ще се състои на сцената на Античния театър е насрочено за 26-ти май. Дебютът на новото съоръжение ще направи рок операта „Ностардамус“, която разказва за биографията на френския пророк. В спектакълът участват български, турски и шведски артисти и ...

» повече
26 Апр, 2017

Новият туристически център на Пловдив отваря врати до месец

Центърът, намиращ се до Одеона, ще продължи работа

Двата етажа на сградата вече са разделени

Стефка Георгиева

Новият туристически информационен център на Пловдив ще отвори врати през месец май. Очаква се пространството да посреща посетители още в средата на следващия месец, но тъй като в момента все още се извършват ремонтни дейности в сградата, времето за откриване е ориентировъчно.

От местната администрация заявиха, че за сега няма да затварят центъра, който се намира в близост до Одеона и Централна поща. Така Пловдив ще има 3 места, на които ще дава подробна информация на посетителите на града – това до Одеона, центърът, намиращ се в Стария град и новото пространство. 

Припомняме, че новият туристически център ще се намира до Римския стадион, на ...

» повече
26 Апр, 2017

Ромите, които се жалват в Страсбург, продали апартаментите си и вдигнали къщи на поляната (ГАЛЕРИЯ)

Никой не казва колко души живеят в една постройка на общинския терен в Арман махала

Спазвайки Хартата за правата на човека, кметът на Северен докара социалните на терена

Европа се намесва против събарянето на незаконните колиби със сателити

Без драма стартира акцията по събарянето на 5 незаконни къщи, издигнати на общински терен пред блока, известен като Малкия гигант в пловдивския район „Северен“. Багерът на фирмата, наета да изпълни поръчката, започна работа още преди да дойде полицията. Първоначално и зяпачите бяха малко, но с идването на повече медии, публиката ставаше все по многобройна.

Сред малките групи обикаляше и Васил Къдринов с папка с документи по жалбите на петима собственици, които сезираха Страсбург чрез комитет “Право на жилище - район Северен Пловдив“. Той ...

» повече
26 Апр, 2017

Галерията на „Гладстон“ кандидатства за паметник на културата

Приключи процедурата по обследване на сградата

Стефка Георгиева

Галерията на Дружеството на пловдивските художници, намираща се на ул. „Гладстон“ 32 ще кандидатства за обявяването й като паметник на културата. В Националния институт за паметници на културата е постъпило искане от група архитекти сградата да бъде обявена за паметник на културата от местно значение. Това стана ясно по-рано днес от изказване на зам.-кметът по културата Амелия Гешева. Тя уточни, че по закон Института е длъжен да направи проверка и да излезе с отговор. Гешева каза, че не е ясно какво ще бъде решението на комисията от министерството, като се надява процедурата да приключи бързо и решението да бъде оповестено скоро, за да не се спъват предстоящите ремонтни дейности в сградата ...

» повече
25 Апр, 2017

Ученици управляват фирми в Пловдив

Международно състезание по професии събира 130 ученически фирми от България, Белгия, Румъния, Сърбия и Черна гора

Бизнес в нови сектори ще демонстрират участници в Международния панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“, който ще се проведе на 27 и 28 април 2017 г. в Пловдив. На него ще се представят  130 ученически фирми от България, Белгия, Румъния, Сърбия и Черна гора.

Много от участниците обръщат поглед към модерни направления в бизнеса, като пластична хирургия, услуги, свързани с развлечения и отдих, търговия чрез поръчки по поща, телефон и Интернет, онлайн медии. Други се изявяват в традиционни стопански дейности:  финанси и застраховане, производство и пласмент на храни и напитки, туризъм и хотелиерство, организация на събития, реклама и пиар, строителство и озеленяване, фотография, спорт ...

» повече