Подтепето

ГРАДЪТ

18 Юли, 2018

През 2021 пак ще има мачове на стадион Пловдив

След първия етап на строителство ще функционира само първият етаж, а капацитетът ще е около 12000 души

Запазват лекоатлетическата писта и оригиналното осветление на стълбовете

Премахват трибуните на първия етаж на стадион Пловдив, които са на насип и създават нови с бетонна конструкция. Това съобщи днес арх. Валентин Маринов на пресконференция в присъствието на кмета Иван Тотев и ресорния заместник-кмет Георги Титюков. Проектът предвижда още ремонт на съблекалните и ВИП зона, както и проектиране на козирката. Това ще започне през 2020, ако до края на 2019 успеят да проектират всичко.

Тотев съобщи, че ще направят всичко, за да приключат с проектирането до края на 2019. След това, стадионът ще посреща мачове от "А" група, както и всякакъв вид лекоатлетически състезания ...

» повече
18 Юли, 2018

"Когато мислим за свободата, виждаме чертите на Васил Левски"

Десетки пловдивчани се събраха да почетат 181 години от рождението на Апостола

 Млади и стари, обществени личности, политици и обикновени граждани, военни и цивилни се събраха да отбележат 181 години от рождението на Васил Левски пред паметника в парк Бунарджика. Церемонията протече с две речи и поставяне на венци, както и изпълнение на Химна на България.

Слово пред гражданите произнесе Таня Караиванова - член на Общински комитет "Васил Левски" в Пловдив. Преди нея говори и Златко Павлов. Таня Караиванова припомни жертвоготовността на Апостола за свободата от Османска власт. Той е дал живота си за общия идеал, и както е писал в писмата си до свои съратници - слагайте народните въпроси пред личните. Така днес, когато си мислим за свободата, виждаме чертите на ...

» повече
18 Юли, 2018

Малките радости на Северен: Монтираха 30 нови пейки

Поредна акция по поставяне на нови пейки проведе администрацията на район „Северен”.

30 броя  нови пейки вече са монтирани на посочени места  от граждани, живущи в района.

„През летния сезон жителите прекарват повече време навън, а ние се стремим да им осигурим комфорт и уютна обстановка в новосъздадените кътове за отдих,” коментира инж.Ралев.

Адресите, на които са поставени новите съоръжения са следните:

1.      бул. „България“ № 174, зад р-т Пилето – 3 бр.

2.      кв.”Гаганица” – 1 бр.

3.      В градинката, вдясно от пешеходния мост – 3 бр.

4.      ул. „Пантелей Генов“ № 6 - 1 бр.

5.      бул. „България“ № 20/22 – 2 бр.

6.      ул. „Борис Дякович“ № 6 - 1 бр.

7.      бул. „Цар Борис III Обединител“ № 21 пред входа – 1 бр.

8.      ул ...

» повече
17 Юли, 2018

65,4% от местата в ПУ „Паисий Хилендарски“ са запълнени след първо класиране

До момента има 2293 нови студенти, записването на приетите на второ класиране продължава от 18 до 20 юли

След първо класиране в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ са записани 2293 първокурсници. От тях 2123 са приети по държавна поръчка, което е 65,4% от утвърдения държавен прием за новата академична година, а 170 ще се обучават срещу заплащане. Същевремемно с това са подадени и 750 декларации, от приети на първо класиране кандидати, за участие в класиране в по-предна желана специалност, посочена в състезателния картон. Резултатите след първо класиране не се различават от същия етап на миналогодишната кандидатстудентска кампания. Данните съобщи зам.-ректорът на висшето училище доц. д-р Мария Стоянова.

Днес висшето училище обявява второто си класиране, а срокът за записване на ...

» повече
17 Юли, 2018

Вземат събраните разделно отпадъци в Коматево

Пластмаса, хартия и метал се събират в специални жълти чували в пловдивския квартал

Жълтите чували, в които се събират пластмаса, метални и хартиени отпадъци, ще бъдат събирани утре от врата на врата в Коматево. Утвърденият график предвижда на 18 юли (сряда) служителите на ОП "Чистота" да обходят квартала за боклуците.

Гражданите, които участват в пилотния проект на Община Пловдив за разделно събиране на отпадъците „От врата на врата“, трябва да изнесат чувалите тази вечер (вторник) или утре сутринта не по-късно от 08:00 ч. 

От „Чистота“ напомнят, че обслужването на този тип разделно събиране се извършва два пъти месечно – всяка първа и трета сряда. Следващата дата е 1 август. 

 

» повече
17 Юли, 2018

„Табели на верижки“ пречат на пешеходците по тротоара, вместо да регулират паркирането

Завързаните на синджир подвижни знаци пречат на пешеходци, а освен това са и грозни

Регламентираният контрол е с вертикална пътна маркировка, табелите са незаконни

Табели, които да пазят паркоместата пред институции по центъра на града, служат основно да пречат на пешеходците. Това показва разходка на „Под тепето“ по улиците в Пловдив. Въпреки, че има изисканите от закона указателни табели – вертикална пътна маркировка, много институции поставят отделни ниски табели, завързани на верига, с които също пазят паркоместата си.

За държавните и местни институции, както и някои частни организации с платени паркоместа, има определена организация – вертикален знак, който указва, че следващите места за спиране са запазени. Въпреки това, много от тях прибягват до допълнителни средства – табелите, завързани на верига или оранжеви конуси ...

» повече
17 Юли, 2018

Първият билетен център за събития на EPAY-GO отвори врати в Пловдив

В центъра на Пловдив отвори врати първият билетен център на EPAY-GO. Онлайн платформата за създаване на събития и продажба на билети се сдоби с чисто нов офис до Драматичен театър Пловдив. Събитието откриха изпълнителният директор на „Датамакс“ Георги Маринов, актьорът Ники Станоев и мениджърът „Маркетинг и реклама“ на One Dance Week – Йоана Стефанова. На откриването присъстваха представители от Общината, Фондация Пловдив 2019, лятно кино „Орфей”, Военния клуб, артисти и музиканти.

Пред гостите на събитието Георги Маринов припомни за плюсовете на платформата EPAY-GO и че е създадена, за да улеснява работата на организаторите, както и крайните потребители. „Събитията в EPAY-GO се създават много бързо и лесно. Платформата е интуитивна и наподобява създаването на Facebook събитие. Организаторът има пълен контрол над съдържанието ...

» повече
17 Юли, 2018

ОП „Чистота“ информира пловдивчани кога и къде почистват дъждоприемните шахти

ОП „Чистота“ информира пловдивчани за седмичния график за почистване на дъждоприемните шахти. От общинското предприятие призовават гражданите да не паркират автомобилите си върху тях.

Ето маршрутните графици за периода от 17 до 20 юли:

На 17.07.2018 г. /вторник/:  ул. „Любен Каравелов“, ул. „Гладстон“, ул. „Иван Вазов“, ул. „Авкентий Велешки“, бул. „Хаджи Димитър“, ул. „Царевец“, маршрут „Западен №2“ – карето  между бул. „Копривщица“, бул. „Пещерско шосе“, ул. „Царевец“ и ул. „София“.

На 18.07.2018 г. /сряда/:  бул. „Пещерско шосе“, ул. „Просвета“ /подлеза в кв. „Прослав“/, продължава работата по маршрут „Западен №2“ – карето  между бул. „Копривщица“, бул. „Пещерско шосе“, ул. „Царевец“ и ул. „София“.

На 19.07.2018 г. /четвъртък/: ул. „Кукленско шосе“, маршрут „Южен №1“ – зоната на юг ...

» повече
16 Юли, 2018

Осветлението на Отец Паисий същото като на Главната

За нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в новите подземни контейнери - глоба до 4000 лева

Улица „Отец Паисий“ е на финала да придобие европейски вид. В края на миналата седмица започна поставянето на новите електрически стълбове. Те са утвърдени от НИНКН и видът им е в унисон с архитектурния ансамбъл на централната градска част. Стълбовете са еднакви с тези на Главната улица. Очаква се на тях да увиснат кошници с каскадни цветя.

Освен нов ред за движение и паркиране, на улицата има и нов ред за изхвърляне на отпадъци. На вградените контейнери от ОП „Чистота“ са упоменали регламента, според който за изхвърляне на отпадъци извън съдовете глобата достига 4000 лева.

» повече
16 Юли, 2018

Започна обновяването на парка в квартал „Изгрев“

Най-големият парк в квартал „Изгрев“ ще бъде облагороден, съобщи кметът на район „Източен“, Община Пловдив Николай Чунчуков. Строителните екипи вече влязоха в зоната на улица „Босилек“, за да извършат нейното обновяване.

Предстои подмяна на настилката на детската площадка с противоударна, ще бъдат монтирани нови люлки и съоръжения. В момента се сменят бордюрите, а за удобство на гражданите ще бъдат поставени и нови пейки.

„Поддържането на зелените зони в „Източен“ е сред приоритетите ни.  Полагаме постоянни грижи за парковете в района, за да бъдат привлекателни за почивка и прекарване на свободното време на жителите,“ подчерта кметът Николай Чунчуков.

» повече