Подтепето

ГРАДЪТ

20 Ян, 2017

ГЕРБ решава партийната съдба на кмета Тотев през уикенда

Р. Бъчварова: Никой не е имунизиран по отношение на прилагане на правосъдието

Таня Грозданова

Господин Тотев има възможност да докаже в съда, че е действал правомерно по хода на тази процедура, какво друго мога да кажа освен всичко, което се изговори досега. Никой не е имунизиран по отношение на прилагане на правосъдието.  Това коментира по повод най-горещата градска тема вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова. Тя присъства на годишен отчет на местната ресорна дирекция.

 В отговор на журналистически въпрос какво ще стане с лидера на най-голямата структура на ПП ГЕБР извън столицата и дали партията ще го подкрепи, Бъчварова напомни, че на 20 и 21 януари има национален партиен форум.

„Тогава най-вероятно ще се решава този въпрос. Не знам, не ...

» повече
20 Ян, 2017

240 деца от общинските градини в Пловдив учат по метода Монтесори от тази учебна година

Обучението се радва на изключителна популярност сред родители и преподаватели

Таня Кънева

След две години подготовка първи випуск пловдивски деца вече се обучават по световно признатия метод на Мария Монтесори. През настоящата учебна година 240 деца от 5 детски градини под тепетата са включени в проекта. Освен сертифицираните до момента 28 преподаватели, още толкова в момента се обучават да работят с малчуганите по метода.

„Отзвукът е изключително радостен. Родители и учители са единодушни и твърдят, че ефекта е много голям. За 10 дни техните деца корено променят поведението си. Тук голямата промяна е най-вече при педагозите. Екипите са много мотивирани.”  Това коментира за Под тепето заместник-кметът по образование на Пловдив Стефан Стоянов.

С въвеждането на метода Монтесори в детските заведение ...

» повече
20 Ян, 2017

Около 3 милиона лева струва ремонтът на Природонаучния

Ще влизаме в залата с пеперудите с допълнителен билет от 4 лева

Все още не ясно какво ще се случи със зала „Лотос“

Стефка Георгиева

Ремонтът на Природонаучния музей в Пловдив е на финалната права. Вътрешните помещения вече са ремонтирани. Готова е и залата, в която ще бъдат представени между 300 и 400 пеперуди, като за целта помещението е превърнато в тропическа джунгла, с езера и растителност. Само фасадата на сградата все още не е довършена. Трябваше да приключим с ремонта до края на януари, но поради обилните снеговалежи ще се забавим с около месец, коментира за КАПАНА.БГ директорът на Природонаучния музей, д-р Огнян Тодоров, като допълни че сумата, изразходвана за ремонтни дейности от самото начало на проекта доближава ...

» повече
20 Ян, 2017

Европейската комисия е научила за казуса с пловдивския зоопарк от медиите

България закъснява само с една от новите три директиви, касаещи европейските поръчки

Паулина Гегова, специален пратеник на Под Тепето в Брюксел

Стабилността в политическия живот на Пловдив през последната седмица е разклатена от казуса със зоопарка, заради който кметът на града Иван Тотев е с обвинение за длъжностно престъпление. Проектът първоначално започна с обявяване на обществена поръчка, спряна в последствие от общинската администрация, за да се премине към пряко договаряне с фирмата изпълнител- „Запрянови 03”.

Темата със зоопарка се разрасна не само на национално, но и на европейско ниво. Европейската комисия вече се е запознала със случая от пловдивските медии. Член на екипа на реформите на европейските правила за възлагане на обществени поръчки ни заяви, че никой не се е ...

» повече
20 Ян, 2017

Отстраненият от длъжност главен архитект на Пловдив Румен Русев е починал

Русев не успя да се пребори с левкемията

Главният архитект на Пловдив Румен Русев е починал, съобщиха близки до семейството. През последните месеци от живота си той е имал и сериозни здравословни проблеми. Според информацията арх. Русев е бил диагностициран с левкемия.  

От общината коментираха, че са покрусени от новината за внезапната му кончина, но все още нямат официално потвърждение от роднините му.

Румен Русев бе дълги години главен архитект на град Пловдив, бил е и заместник-кмет. Името му нашумя около казуса със съборения тютюнев склад на ул. „Одрин” 8 през март 2016-а година. Заради констатирани нарушения при проверките по случая срещу него бе повдигнато обвинение по чл. 277а ал. 4, вр. чл. 26 ал. 1 НК, а съдът го ...

» повече
20 Ян, 2017

Операция „Висулка” върви в Пловдив

Екипи на Пожарна безопасност и защита на населението премахнаха огромни късове лед от покрива на кооперация на Главната улица в близост до Община Пловдив тази сутрин.

„3-4 са местата по Главната, където има опасни висулки и голямо количество сняг от покривите, но те вече са обезопасени с ленти“, съобщи зам.-кметът Георги Маринов.

Гражданите се призовават да внимават и да не се придвижват прекалено близо до сградите поради опасност от падане на ледени късове.

„Припомняме, че ангажимент на домоуправителите и на собствениците е да следят за образуването на ледени висулки от покривите на жилищни сгради. Първата стъпка, която те трябва да предприемат в подобни случаи, е да обезопасят периметъра около опасния участък и той да бъде недостъпен за пешеходци,“ заяви ...

» повече
19 Ян, 2017

Устройствата за продажба на билети в градския транспорт още нямат връзка с НАП

В процес на изпитание са само апаратите по спирките

Няма решение нито кои линии ще тръгнат пробно с електронни билети, нито кога

Таня Кънева

Официална проверка по БУЛСТАТ в Териториалната дирекция на Националната агенция по приходите в Пловдив показа, че към момента се водят в срок на изпитание само няколко стационарни устройства за продажба на електронни билети. Проверката бе извършена по запитване на Под тепето по повод  очакваното стартиране на проекта за модернизация на масовия градски транспорт в града.

Става дума само за апаратите, които са монтирани на спирки и в обществени сгради в Пловдив. Те се водят в срок на изпитание, който по закон е 6 месеца. Това означава, че устройствата още не са регистрирани, защото процесът на регистрация ...

» повече
19 Ян, 2017

Първият проект в Капана за 2017-та година стартира с работилница за ръчно правени свещи

Работилницата е първа от поредица инициативи, посветени на обучения, презентации и работа с деца, които ще се случат през цялата година в Candle Housе в Капана

Първият от деветте проекта за „Капана –квартал на творческите индустрии“, одобрени за 2017-та година, стартира на 21 януари от 12.30 часа с работилница за ръчно правени свещи. С подкрепата на „Пловдив 2019“ едно от най-новите творчески ателиета в Капана Candle House ще предостави възможност на любителите на ръчно правените подаръци и сувенири да изработят своята бутикова свещ.

За специалните техники, експериментирането с цветовете и формите, и символът на запалената свещ ще разкаже по време на работилницата карвинг артистът Мария Аргирова. До изкуството на старите венециански майстори и историята на карвинга ще се докоснат ...

» повече
19 Ян, 2017

Патриотите заговориха за кметски избори

Слави Георгиев: Тотев трябва да подаде оставка, ако отстраняването му бъде потвърдено от всички инстанции

Патриотите в местния парламент открито заговориха за извънредни кметски избори в Пловдив на днешната сесия. След прочетените декларации „За” и „Против” Иван Тотев, съветници от ПФ заявиха категоричната си позиция, че ако отстраняването му от длъжност бъде потвърдено на всички инстанции, той трябва да се оттегли от поста.

Ако съдът е категоричен на всички инстанции, то Иван Тотев трябва да подаде оставка. Не може Пловдив да се управлява от изпълняващ длъжността кмет, избран от 51 човека в общинския съвет. Гражданите на Пловдив по демократичен начин трябва да посочат кой да е кметът, а не ние в местния парламент да правим този избор. Тотев заявява, че ...

» повече
19 Ян, 2017

Снегът направи масовия градски транспорт предпочитан под тепетата

Автобусите са най-топлото място по улиците на Пловдив

В час пик по най натоварените линии има случаи да не можеш да влезеш в спрелия рейс, разказват ученици

Целогодишно хуленият масов градски транспорт в Пловдив се превърна в предпочитан метод за придвижване. Тенденцията е налице от няколко дни, откакто снегът вали с кратки прекъсвания и Града под тепетата побеля, стана хлъзгав и студен.

„Рейсовете са най-топлото обществено място,” усмихва се пенсионерка на спирката на пл.”Съединение” и се настанява в автобуса с „джобно” кученце, кацнало на рамото й.

Ученици от езиковите гимназии се жалват, че откакто са тръгнали на училище след ваканцията, редовно не могат да се качат от народ в автобуса, въпреки че се намират на първа спирка по маршрута ...

» повече